Képregény Info 2009/26

Az MKSz legújabb hírlevele az alábbi rendezvényeket ismerteti:Hungarocomix 2009, Szegedi Képregényfesztivál, 5. Karikatúra és képregény aukció, HoldfényCon

2009. 11. 10.
Hungarocomix 2009 Képregénykiállítás és vásár
A Magyar Képregénykiadók Szövetsége immár hatodik alkalommal megrendezendő, év végi képregényes seregszemléjére a legfrisebb képregény-megjelenésekkel és színes programokkal várja a kép regényrajongókat és az érdeklődőket.

Helyszín és időpont: Budapest, Gödör Klub (Budapest V. Erzsébet tér) 2009. november 29. vasárnap 10:00-18:00 óra

Előzetes a programokból:
Anilogue

Az idei Hungarocomix kiemelt partnere az Anilogue animációs fesztivál. A rendezvény ideje alatt az Anilogue tavalyi díjnyertes animációs filmjeit is megtekinthetik a látogatók

Külföldi vendégek:

Az idei Anilogue díszvendégei, Kazuyoshi Katayama anime rendező Hitoshi Suzuki anime készítő ellátogatnak a Hungarocomixra, hogy egy kerekasztal beszélgetés keretében beavassák az érdeklődőket az anime műfajának, készítésének, iparának rejtelmeibe. Az előadás közben az Anilogue-on tartott több napos workshop eredményeit is megtekinthetik az érdeklődők.

Csodaceruza gyermekprogramok

A Hungarocomix partnere, a Csodaceruza magazin egész nap várja a családokat, kicsiket és nagyokat változatos gyermekprogramokkal; Képregényes témájú jelmezverseny, játékos képregényiskola, arcfestés, rajzfilmvetítés.

5 óra/5 oldal Képregény-kismaraton

Immár hagyomány, hogy a Magyar Képregénykiadók Szövetsége rendezvényein a látogatók megfigyelhetik, hogy zajlik élőben néhány képregényoldal elkészítése. 5 óra áll az ismert és amatőr képregényrajzolók rendelkezésére, hogy elkészítsenek 5 oldalnyi képregényt, melyhez a témamegjelölést a helyszínen, a kismaraton indulásakor ismertetnek a szervezők a résztvevőkkel. A rendezvény zárásaként az elkészült oldalakat a közönség egy vetítés keretében megtekintheti, miközben a szakmai zsűri értékel. A képregény-kismaratonon a részvétel bárki számára nyitva áll, a nevezés díjtalan, jelentkezni az info@kepregeny.info címen lehet.

Képregény Kedvelők Klubja

A novemberi KKK rendhagyó módon a Hungarocomix keretein belül kerül megrendezésre.

Témája: „Képregény, képtörténet, képeskönyv, gazdagon illusztrált regény”

Az előadás azt boncolgatja, hol húzódik az a vékony határmezsgye, mely elválasztja egymástól ezeket a produktumokat.

Kertész Sándor képregényszakértővel és Gréczi Krisztián (Grogi) gyűjtővel Kiss Ferenc beszélget.

Konzoljáték bemutató

Az idei Hungarocomix látogatói ismét maguk tesztelhetik a legújabb képregényes témájú konzoljátékokat.

Holdfény Fantasy Team „release celebration”

A november 21.-én megrendezésre kerülő, első HoldfényCon-on debütáló World of Warcraft kártyák a Hungarocomixon lesznek megvásárolhatóak először! A különböző kártyaújdonságok bemutatóját a Holdfény saját standjánál tartja.

Tombola

A nagy sikerre való tekintettel ismét lesz tombola, így a megvásárolt belépő egyben tombolajegy is. Számos értékes ajándékcsomag kerül kisorsolásra a látogatók között!

Belépti díj és egyben tombolajegy: 300 forint.

Független alkotók az info@kepregeny.info címen igényelhetnek limitált számú standot november 15-ig.

Várható megjelenések, részletes program, a dedikálók nésvsora hamarosan…

Szegedi Képregényfesztivál
Hagyományteremtő szándékkal, idén először kerül megrendezésre a Szegedi Képregényfesztivál. A rendezvény célja, hogy összehozza a képregénykiadókat célközönségükkel, lefedve Szegedet és környékét. A rendezvény bemutatókkal, előadásokkal, vetélkedőkkel, rajzpályázatokkal, vetítésekkel várja az érdeklődőket.

A Fesztivál időpontja:
2009. november 14. szombat 10.00 – 18.00 óráig

A Fesztivál helyszíne:
Somogyi-könyvtár alagsori
Szeged, Dóm tér 1-4.

Program:

10:00-10:15 Megnyitó

10:15-11:00 Ismerkedés a kiadókkal

A Pesti Könyv Kiadót bemutatja Simon István

11:00-12:00 Bemutatkozik Kalyber Joe, avagy az első akárhány év…

Pilcz Roland, Kalyber Joe alkotója bemutatja hősének közel másfél évtizedes pályafutását. Ezek után bepillantást nyújt a képregény készítésének rejtelmeibe is.

Előadó: Pilcz Roland

12:00-12:30 Szociopata fecskendő rock’n’roll

Bemutatkozik a Pszicho Dzsánki című szerzői képregény. A történet valahol játszódik és legfőképpen valamikor, az az egy biztos: jóval a Gombák után, melyek beragyogták és átformálták a Földet. Az emberek szétzilált soraikat már rendezték. A közlekedés egy része is helyre állt. Sőt, a kapcsolattartás hatékonyságát növelendő néhány rádióadó is beüzemelt, amelyek közösségi feladataik mellett szórakoztatják is a megmaradt népet…De sok még a teendő. A szervezettség nem az igazi. Ezt egy páran ki is szeretnék használni, és máris újra írnák a soványka kis történelmet…Tökéletes antihősünket, Pszicho Dzsánkit követve barangoljuk be eme sivár, de reménykedő tájakat. Az ő szemén keresztül pillanthatunk e világ lakóira és hétköznapjaira, vagyis Oravecz Gergely rajzaira és Mráz István történeteire.

Előadó: Mráz István

12:30-13:00 X-Embörök, egy paródia anatómiája

Az X-Embörök különleges paródiája a nagysikerű X-Men képregénynek. Nem egyszerűen az eredeti mű kifigurázása és jellegzetes elemeinek eltúlzása, hanem az eredeti koncepció áthelyezése egy radikálisan más társadalomba, kulturális és történelmi háttérbe. Ez az előadás bepillantást nyújt az alkotómunka legkorábbi fázisába, amikor az alkotók felkutatják és összeegyeztetik a látszólag nagyon távoli elemeket, ötleteket, és meglepő párhuzamok felállításával tartanak görbe tükröt mindkét világ számára.

Előadó: Rozgonyi Zalán

13:00-13:30 A képregény második nyilvánossága

Szabó Zoltán Ádám szerkesztő mutatja be a hazai képregényes közösség két fontos sajtóforrását, az online kepregeny.net-et és a nyomtatott Panelt.

Előadó: Szabó Zoltán Ádám

13:30-14:30 Oroszlánszagú Richárdtól a kevély Csacsiig : képregényes annotációk Dargay Attila munkássága nyomán

Az előadásban szó lesz a Tábortüzes, Pajtásos kezdetekről, valamint a Pajtásbeli Kajláról.

Említésre kerülnek a stílusficamok (A coquillardok kincse) és a telitalálatok (Hasek: Svejk, Arthur Miller: A Világ teremtése). Megtudhatjuk hogyan inspirálta a Vuk képregény sikere a rajzfilm elkészítésére a Mestert, illetve merre jelentek meg a szocialista táboron belül és kívül a művei.

Előadó: Kiss Ferenc

14:30-15:30 Grund comix : a magyar képregény és a közönsége

Miközben a képregényt kifejezetten a tömegkultúra részének tekintettük, a mára néhány ezer főre apadt fogyasztói létszám miatt már inkább rétegkultúrának számít. A képregény magyarországi történetét áttekintve kiderül, milyen okok vezettek a jelenlegi helyzethez, milyen volt korábbi megítélése, kik, mikor, miért rajzoltak, és adtak ki képregényt. A kritikákat is megfogalmazó előadás rámutat a magyar képregény térhódítását leginkább gátló tényezőkre.

Előadó: Kertész Sándor

15:30-16:00 Az amerikai comics zászlóvivője – Marvel-képregények Magyarországon

A Marvel Comics az Egyesült Államok legnagyobb és legsikeresebb képregényeket kiadó vállalata. Hőseik, mint a Pókember, az X-men, Vasember, Hulk és társaik hazánkban is népszerűek. Az előadáson megismerhetjük a kiadó rövid történetét, legfontosabb figuráit és

a Marvel egyes kiadványainak hazai történetét felbukkanásuktól kezdve egészen napjainkig.

Előadó: Dunai Tamás

16:00-16:30 Kockás után gömbölyű – francia képregények magyar kiadásban 1990 óta

A rendszerváltás előtt szinte csak a Francia Kommunista Párt lapcsoportjához tartozó Vaillant és Pif képregényújságokban megjelenő címeket ismerhették meg a vasfüggönyön innen. Ezeknek egy része magyarul is megjelent a Kockás magazinban. 1990 után, aztán ha lassan is, de kigömbölyödött a kép, és ma már a világ legkiterjedtebb képregény kultúrájának valamennyi irányzatából kapunk ízelítőt: humorosat és komolyabbat, gyerekeknek és érettebbeknek szólót

egyaránt.

Előadó: Bayer Antal

16:30-17:00 Manga Hungária

A manga alapfogalmainak és kezdeteinek tisztázása után a 4 nagy célcsoport szerinti felosztást vesszük sorra (shounen, shoujo, seinen, josei), különös figyelmet szentelve azon alkotóknak és műveiknek, melyek már magyar nyelven is elérhetőek. (Naruto, Berserk, NANA, stb.)

Előadó: Márki Szabolcs

17:00-17:30 A bárkától a kriptamesékig

Az előadás az ötvenes évek, vagyis az amerikai horrorképregény fénykorának bemutatására összpontosít, az EC Kiadó történetén keresztül. A második világháború utáni időszakban a nagy fenyegetettség elmúltával a kiadók új utakat kerestek, s megszületett a modernkori, realisztikus horror ábrázolása, mely nagy tömegek igényeit készült kielégíteni. E korszak tündöklése és bukása, majd átalakulása fog megjelenni a hallgatóság előtt.

Előadó: Tóth László

17:30-18:00 Mickey Mouse kontra Hitler – propaganda képregények a második világháborúban

Az előadás bemutatja az amerikai, második világháborús propaganda képregények rövid történetét, a háború megjelenését a képregényekben, az amerikai képregénykiadás hadi-krónika jellegűvé válását. Az érdeklődők megismerhetik, hogyan jelenhetett meg a háború a korabeli képregényolvasó lelki szemei előtt, hogyan és miért született meg Amerika Kapitány, miért hordott német egyenruhát Donald kacsa, és vajon az ellenséges tengelyhatalmak próbálkoztak-e hasonló fórumokkal.

Előadók: Váradi Gábor, Szabó Gergő

Az eseménysorozat fontos eleme a közelmúltban elhunyt Dargay Attila emlékkiállítás. Az elsősorban rajzfilmes oldaláról ismert alkotó az 1970-’80-as években számos kiváló képregényt készített, melyeknek köszönhetően a képregényes szakma Dargay Attilát a hazai képregénytörténet egyik fontos alkotójaként tartja számon. A kiállítás ez utóbbi oldaláról mutatja be a művészt. A tárlaton láthatóak lesznek ismertebb munkák, ritkaságok és eredeti grafikák is.

A rendezvényhez társként kapcsolódik a Grand Café kávézó és mozi, ahol képregényből adaptált japán rajzfilmet vetítenek, illetve a vendégek, látogatók kávéházi hangulatban beszélgethetnek.

5. Karikatúra és Képregény Aukció
Immár ötödik alkalommal kerül megrendezésre a kArton Galéria 5. karikatúra és képregényaukciója, mely 2009. november 22-én, vasárnap lesz 11 órától a MűcsarnokbanAz aukciós tételek 2009. november 9. és 20. között megtekinthetők a kArtonban, illetve a Budapest Art Fair ideje alatt a galéria standján. A katalógus a kArton Galéria honlapjáról már letölthető.

Az idei aukció, folytatva a 2005-ben elkezdett hagyományt különleges tételekkel, műgyűjteménybe kívánkozó érdekességekkel várja a képregény és a karikatúra szerelmeseit.
A 19. századot Jankó János, Gyárfás Győző, Garay Ákos egy-egy munkája, valamint egy rejtélyes olasz karikaturista képviseli.
Klasszikus nevettetőink (Brenner György, Kasso, Vasvári Anna, Gerő Sándor, Sajdik Ferenc) mellett, az idei év felfedezettje Lengyel Sándor, akinek félkész, illetve rontott reklámtervei mosolyogtatják meg az érdeklődőket.
Kalapács alá kerül Kádár Béla egyik önarcképe, Faragó Géza „Tánczrendje” és Vogel Eric több grafikája és akvarellje is.
Zórád Ernő legismertebb képregényeinek kockáira (Időspirál, Pompei utolsó napjai, Utazás Plutóniába), valamint egyik kiadatlan művének a Frivol századelőnk borítótervére, és Sztrogof Mihály történetét bemutató teljes képregényére lehet tárcsát emelni.
Sebők Imre képregény oldala mellett a Pesti Izébe készített híres-hírhedt karikatúrái is szerepelnek az aukción.
A kortárs művészetet Julian Opie számítógépes animációja és a francia street art úttörőjének Blek le Ratnak Sybille Prouval készített közös munkája képviseli.
De ott lesz Mr. Bean, Micimackó, Superman, patkányok a Macskafogóból és Michael Jackson Moonwalkerje.
HoldfényCon

November 21-én Székesfehérváron lesz az első HoldfényCon. Mint nevéből is sejthető, szervezője a képregényes körökben is jól ismert Holdfény Fantasy Team, amelynek a pesti Wesselényi utcain kívül van boltja Fehérváron is.

A szombat reggel 10-től este 8-ig tartó rendezvény helyszíne a Köfém Művelődési Ház (Verseci u. 1-15). Megközelíthető a 17-es, 14-es, 20-as és 22-es autóbuszokkal, Pest felől érkezőknek a Székesfehérvár kelet lejárónál kell lejönniük az M7-ről .

A rendezvény témái: anime, képregény, sci-fi, fantasy, szerepjáték. Lesz konzol-, kártya- és rajzverseny, cosplay, AMV-vetítés, DDR és karaoke. A rendezvényen standot állít a Fumax/Comicsinvest és előreláthatóan a Nero Blanco Comix is. Igyekszünk a lehető legteljesebb képregény-választékot levinni.

Az eseményre a szervezők valamennyi felsorolt terület rajongóit sok szeretettel várják, valamint remélik, hogy a rendezvény némileg kárpótolja azokat, akik készültek volna az októberben elmaradt Animeconra.

A hírlevelünkben található információk, ismertetők és idézetek szabadon felhasználhatók. További részletekért az info@kepregeny.info e-mail címen, illetve az érintett kiadók képviselőinél lehet érdeklődni. Rendszeresen frissítjük közös honlapunkat is a www.kepregeny.info címen.