Képregény Info 2008/6

MKSz hírlevél, benne kamarabeszélgetések, kiállítások, összeállítás készülő magyar képregényekről és további ez-az.

A hét eseménye

Pinkhell-est az Eduárdban

2008. fe b ruár 21-én, csütörtökön este 6 órakor lesz az Eduárd Galériában (VI. Dalszínház utca 8.) a Magyar Képregény Akadémia alkotócsoport folyóirata nyomán a”Pinkhell-estek” nevet viselő sorozat nyitánya. Havonta egyszer két-két képregényszerző mutatkozik b e egy kötetelen b eszélgetés kereté b en. Első alkalommal Tikos Péter rajzoló és Sza b ó Jenő író lesz a klu b vendége. A kérdezők: Fehér Zoltán , a Pinkhell főszerkesztője és Cserkuti Dávid , a lap művészeti vezetője.

Új képregénykötetek

Már kapható a boltokban:

Makrancos hercegnő 3 (Delta Vision).
Ruróni Kensin 2 (MangaFan).

Közelgő események

Képregény Kedvelők Klubja
2008. fe b ruár 28-án, csütörtökön este 6 órakor tartja következő összejövetelét a KKK a kArton Galériában (1054 Budapest, Alkotmány utca 18). A beszélgetés ezúttal a képregény médiamegjelenését járja körbe, „Közszereplők és közkatonák” címmel. Kiss Ferenc vendégei: Bayer Antal, Cserkuti Dávid , Fazekas Attila , Fehér Zoltán , Kertész Sándor és Korcsmáros Péter.

Manga 2008
2008. március 7-én, pénteken 5 órakor a magyarországi mangakiadók lesznek az Eduárd Galéria vendégei. Az első magyar nyelvű mangakötetek 2006 őszén jelentek meg a könyvesboltokban. Hová jutottunk el másfél év alatt, mik a kilátások, milyen terveket szőnek a kiadók? A résztvevők: Járdán Csaba és Kleinheicz Csilla (Delta Vision), Németh Vladimir (Fumax), Boros Csaba (MangaFan), Sárközy Bence (Mangattack) és Tóth H. József (Vad Virágok Könyvműhely). A fórumot vezeti: Solti Antal , a Japanimánia műsorvezetője.

Kiállítások

Eduárd Galéria: Ottó, Dodie és az Uniszex szerelem – a tárlaton a tavaly ősszel az Audi és a Várfok Galéria által meghirdetett pályázatra b eküldött alkotások láthatók. A kiállítás megtekinthető az Eduárd Képregénybolt nyitva tartási idejében (H-P: 10-18, Szo: 10-14).

kArton Galéria: A magyar animáció – műhelyek a két világháború között c. kiállítás megtekinthetõ március 14-ig hétfőtől péntekig 10 és 18, szombaton 10 és 14 óra között (1054 Budapest, Alkotmány utca 18).

Egyéb hírek

Új Roham, rövidesen
A Roham 6. száma néhány napon belül elkészül, minden korábbinál több képregénnyel és számos novellával. Az ingyenes magazin kulturális rendezvényeken és szórakozóhelyeken szerezhető be.

Több magyar képregény készül
Elsősorban a márciusi képregénybörzére koncentrálva készül jónéhány új magyar képregény.

A Roham kiadónál lát napvilágot Sirály Dóra Kiberiáda című képregénye, Stanislaw Lem alapján. Ez a kötet könyvesboltokban is kapható lesz.

A Windom, amely eddig klasszikus magyar képregények újrakiadására specializálta magát, most először jelentkezik egy vadonatúj munkával. Szerzője Várai Artúr, a címe Satan’s Angel.

A Képes Kiadó „Eduárd bemutatja” című sorozatában két kiadvány is várható. Felvidéki Miklósnak a Papírmoziban megkezdett története, A fiú, akit Zsuzsinak hívtak egy Johnny Cash dal ihletésére készült, míg Göndöcs Gergely kultikusnak számító figuráját, Dr. Sör Kálmán matematikust a Kretén oldalain ismerhették meg korábban az olvasók. A gyűjteményes kötet egy új résszel is kiegészül.

A Hungarocomixon debütált Nero Blanco Comix második füzete is elkészül a börzére. Ebben Nero Blanco új írót, új rajzolót és új történetet kapott. Szabó Jenő és Haránt Artúr 8 oldalas képregényének a címe „Kanyarból kanyarba”. Új életre kel Hősmagyar, ezúttal Pásztor Tamás és Horváth Henrik rajzaival. A 4 oldalas történetet Bayer Antal írta, csakúgy, mint egy másik 4 oldalast, amelynek a címe „Flóra jelenti”, rajzolója pedig Kuczora Zsolt. A kiadványt stripek, rövidebb képregények és cikkek egészítik ki.

Két klasszikus képregény felújítása is folyamatban van: Korcsmáros Páltól a Nyomorultak (Képes Kiadó), Sebők Imrétől pedig A sebhelyes arcú (Windom).

Sombrero kiadványok előkészületben
Február végén, március elején készül el a holland Sombrero kiadó két következő magyar nyelvű erotikus képregénye.
A Fekete Sorozat második kötetének a címe „Marcel modelljei”, szerzője Guillermo.
Folytatódik a Manara-sorozat is: a „Pandora szeme” című harmadik kötetben ezúttal a krimiszerű kaland dominál a szex-szel szemben. Rajzolója Milo Manara, írója pedig Vincenzo Cerami, aki Roberto Benigni több filmjének a forgatókönyvét is jegyzi (Az élet szép, Pinocchio, Tigris a hóban).