Képregény Info 2008/3

MKSz tegnap elküldött hírlevele. A 24 órás képregény-maratont hajráját még elcsíphetitek!

A hét eseménye

ComiX, a film
2008. január 25-én pénteken este 6 órakor az Eduárd Képregénybolt (VI. Dalszínház utca 8) galériájában az amerikai képregény lesz a téma.
Kővári György egy teljes filmsorozat forgatását vette tervbe a képregény témájában. Az első két, az amerikai képregényről szóló résszel már el is készült, és ezeket vetíteni fogják a január végi 30. Magyar Filmszemle információs programjában. A filmek címe: „A kezdetektől az 1950-es évekig” és „Wertham után, napjainkig”.
Az Eduárd Klubban a rendező premier előtt levetít hosszabb részleteket a filmekből, ezt pedig beszélgetés követi az amerikai képregényekről és magyarországi helyzetükről. Résztvevők: Kővári György, Harza Tamás (Pókember, Bosszú Angyalai, Vertigo-könyvek magyarországi kiadója) és Németh Vladimir (Sin City, X-Men, Rozsomák, Megtorló kötetek hazai kiadója), moderátor Birkás Péter újságíró.
A belépés ingyenes.

Közelgő események

Képregénykedvelők Klubja, január 31.
A Képregénykedvelők Klubjának első idei rendezvénye 2008. január 31.-én, csütörtökön, 18 órától lesz megtartva a kArton Galériában. (1054. Budapest, Alkotmány u.18.). A beszélgetés címe „Gyűjtők és gyűjtemények”, vezeti Domján Zoltán.
A meghívott vendégek valamennyien a napi- és hetilapokban megjelenő képregények gyűjtői: Õrlõs Attila, Ürge László, Gálfi Zoltán, Wéber Tamás , Kiss Ferenc , Wölfinger Balázs, Gellért Kristóf.

Képregénybörze: március 30
A tizenötödik képregénybörzét 2008. március 30-án, vasárnap tartják 10 órától 15 óráig, a szokott helyen (Budapest, IV.kerület Munkásotthon utca 3. szám alatti általános iskola).

Rövid hírek

Képregényes kocsma nyílt Budapesten
Január 11-én megnyílt a Gorcsev kocsma a XIII. Katona József u. 33. pincéjében. A helyiséget Korcsmáros Pál rajzaival, a 14 karátos autóból és más Rejtő-regényekbõl készült képregények részleteivel dekorálták. A kocsmában meg is vásárolhatók a színes, felújított Korcsmáros-Rejtő képregényalbumok.

Angoulême-i képregény-maraton
A január 24-én kezdődő Angoulême-i nemzetközi képregényfesztiválhoz kapcsolódóan Lewis Trondheim kezdeményezésére másodszor is megrendezik a Les 24 heures de la BD versenyt. Január 22-én délután 3-tól másnap délután 3-ig tart a 24 órás képregény-maraton, amelyen közel 200 rajzoló vesz részt: 27-en helyben, de bárki jelentkezhetett interneten is. A profi és amatõr résztvevõk között olyan nevek is találhatók, mint a francia patafizikus Etienne Lécroart és a számos amerikai comics rajzolójaként ismert horvát Darko Macan.
A feladat egy 22 oldalas képregény készítése egy nap alatt, címlappal és hátlappal együtt (összesen 24 oldal), az utolsó pillanatban megadott szabályoknak megfelelően. A résztvevők listája és a folyamatosan feltöltött oldalak megtekinthetõk interneten, a http://www.24hdelabandedessinee.com/ honlapon („Liste des participants”).

Fritz the Cat vetítés
Robert Crumb hírhedt hatvanas évekbeli underground képregénye, a Fritz the Cat alapján 1974-ben készült rajzfilmet január 23-án este 6 órakor vetítik a Mûcsarnok Elõadótermében. A filmet elemzi Mátyás Péter.

Kiállítások

MKA kiállítás a XVIII. kerületben
„Margók nélkül a világ” címen magyar kortárs képregénykiállítást rendeznek a Magyar Képregény Akadémia alkotócsoport munkáiból a XVIII. kerületi Városház Galériában (Üllõi út 400). A kiállítás megtekinthető január 21-től február 1-ig, hétfőnként 8 és 18, keddtől péntekig 8 és 16 óra között.

Unicum-kiállítás meghosszabbítva
A Cserkuti Dávid és Gáspár Tamás Unicum-illusztrációk című kötetéhez kapcsolódó kiállítás február 6-ig tekinthető meg az Eduárd képregényboltban (VI. Dalszínház utca 8), a bolt nyitva tartási idejében.

Sebők Imre-kiállítás Máriaremetén
Sebők Imre képregénykiállítás nyílt január 7-én a Máriaremete-Hidegkuti Ökumenikus Általános Iskolában (1028 Budapest, Községház u. 10). A kiállításon látható a teljes Tamás bátya kunyhója és a Háry János, részletek az Egri csillagokból és a Hét tenger ördögébõl, valamint egy színes olaj önarckép. A kiállítás megtekinthetõ február 1-ig minden nap 8 és 20 óra között.

Pályázatok

Avana pályázat
A júliusi tudományos-fantasztikus seregszemléhez, a salgótarjáni HungaroConhoz kapcsolódóan az eseményt rendezõ Avana egyesület pályázatot hirdet science-fiction témájú képregények megalkotására, 2-8 oldalas terjedelemben. Az összesen 40 ezer forintos díjazású pályázat beadási határideje 2008. július 7. A díjakat július 26-án a Zsoldos Péter-díjjal együtt adják át a HungaroConon.
Részletek a www.avana.hu honlapon.

Második nemzetközi manga pályázat
A japán külügyminisztérium által meghirdetett nemzetközi manga pályázat második kiírására 2008. február 29-ig várják a pályamûveket. A díjazottakat tíznapos japán útra hívják meg. Információk magyarul a Japanimánia honlapján olvashatók (www.japanimania.hu).
A tavalyi pályázatot egy hongkongi rajzoló nyerte, míg a három második helyet egy másik hongkongi, egy maláj és egy ausztrál pályázó szerezte meg.