Képregény Info 2008/11

Az MKSz legfrissebb hírlevele.

Megkerült Korcsmáros-képregény
2008. március 25-én a Történeti Levéltárban Kutrucz Katalin igazgató átadta Korcsmáros Pál örököseinek a 48 éve állami fogságban sínylő A három testőr című képregény eredeti oldalait. Az Alexandre Dumas híres regénye alapján készült képregény 1959-ben jelent meg a Fülesben, és egy évvel később egy kiadás reményében megpróbálták eljuttatni Franciaországba, ám az osztrák határon elkobozták a rajzokat. Ez annak idején devizabűntettnek számított, és a grafikus ellen eljárást kezdeményeztek a belügyi hatóságok.
Korcsmáros Gábor, a Képes Kiadó igazgatója bejelentette, hogy Korcsmáros Pálnak az irodalom klasszikusait feldolgozó életmű-sorozatában a már előkészületben lévő, a május 17-18-i képregényfesztiválon megjelenő Nyomorultak után A három testőr lesz a következő, amit az olvasók a kezükbe vehetnek, talán még az idén.
Az Eduárd Galéria rövidesen kiállításon tervezi bemutatni az értékes, sokáig elveszettnek hitt rajzokat.

Heti események

Képregény Kedvelők Klubja
Március 27, este 6 óra
A március végi börzemelegítő KKK témája a szuperhősök. Mitõl lesz valaki rajongója, mit érdemes olvasni felnőttkorban is, vannak-e jellegzetes továbblépési irányok? Meghívott vendég: Harza Tamás , a Pókember-sorozatok levelező-rovatának vezetője másfél évtizede, a Kingpin kiadó vezetője és szerkesztője. Helyszín: kArton galéria, 1054 Budapest, Alkotmány u. 18.

15. Képregénybörze
Március 30, reggel 10 órától délután 3-ig
Budapest III., Munkásotthon utcai általános iskola. Belépti díj: 300 forint.
Az év első jelentősebb képregényeseménye idén a tavaszi képregénybörze, a szokásos helyszínen. Mint mindig, a börze legfőbb attrakciójának a kirakodóvásár számít, ahol bárki eladhatja, elcserélheti fölöslegessé vált képregényeit, de most is jelen lesznek a budapesti képregényboltok (ComicsInvest, Trillian, Eduárd) és egy bécsi kereskedő is elhozza választékát.
A Magyar Képregénykiadók Szövetsége tagkiadói ezúttal is számos újdonságot időzítettek erre az alkalomra, és örvendetes módon több szerzői ill. magánkiadás is itt mutatkozik be.
Immár hagyomány, hogy a legnagyobb népszerűségnek az amerikai képregények örvendenek a börze törzslátogatóinak a körében. Most a legkedveltebb szuperhősök, Batman, Pókember és az X-Men egy-egy újabb története mellett a szamuráj nyúl, Usagi Yojimbo kalandjainak negyedik gyűjteménye vár rájuk.
Batman: Terror (Képes Kiadó). Írta Doug Moench, rajzolta Paul Gulacy.
Pókember: Venom (Kingpin). Írta Mark Millar, rajzolta Frank Cho és Terry Dodson.
Újvilág X-Men: Új mutánsok (Fumax). Írta Brian Michael Bendis, rajzolta David Finch.
Usagi Yojimbo 4 (Vad Virágok). Írta és rajzolta Stan Sakai.

Egyre nagyobb lendületet kap Magyarországon is a keleti képregény, a manga. Noha a nagy hullám az áprilisi Animeconra várható, három kötet már most megjelenik, közte a kiemelkedő sikerű Naruto legújabb része.

Bania 5 (Fumax).
Bolondok aranya 2 (Delta Vision).
Naruto 4 (MangaFan).

Kifejezetten képregényes rendezvényekre, nem egy esetben korlátozott példányszámban készül több új magyar képregény és néhány újrakiadás. A börze után ezek többnyire képregényboltokban lesznek kaphatók:
Két füzettel folytatja „Eduárd bemutatja” című sorozatát a Képes Kiadó. Felvidéki Miklóst egy Johnny Cash-dal ihlette meg A fiú, akit Zsuzsinak hívtak elkészítésére. Ennek a képregénynek egy részlete korábban már megjelent a Papírmozi antológiában. A Kretén humormagazin közli rendszeresen Göndöcs Gergely figurájának, Dr. Sör Kálmán, matematikusnak a „kalandjait”. A sorozat másik újdonsága ezeknek a gyűjteménye, egy vadonatúj történettel kiegészítve.

Második számához érkezik a Nero Blanco Comix, amelyben Szabó Jenő és Haránt Artúr veszi fel a szálat és folytatja a címadó főhős kalandjait. Visszatér, illetve ismét útnak indul Hősmagyar, Bayer Antal magyar szuperhőse. Az új eredettörténetet Pásztor Tamás és Horváth Henrik rajzolta meg. Szintén Bayer Antal a szerzője a Flóra jelenti című rövid képregénynek, amelynek Kuczora Zsolt a grafikusa. A lapot Fórizs Gergely Dr. Hermanja és Göndöcs Gergely egy egyoldalasa egészíti ki, míg a Buborékhámozó rovatban Gotlib Derűs Hörcsögéről és Yves Chaland 1956-ban Budapesten játszódó Freddy Lombard-sztorijáról esik szó.

A Windom Sebők Imre-életmű sorozata már a hatodik kötetéhez ért, és most először új magyar képregény megjelentetésére is vállalkozik az eddig újrakiadásokra szakosodott kiadó. Szerzője a fiatal Várai Artúr, címe Satan’s Angel.

A jogi huzavona megoldódása után végre megjelenhet a Roham kiadó második kötete, amelyben Sirály Dóra képregényszerűen dolgozta fel Stanislaw Lem Kiberiádáját.

A fiú, akit Zsuzsinak hívtak (Képes Kiadó). Írta és rajzolta Felvidéki Miklós.

Dr. Sör Kálmán, matematikus (Képes Kiadó). Írta és rajzolta: Göndöcs Gergely.

Nero Blanco Comix 2 (Képes Kiadó)

Sebők Imre életmű-sorozat 6: A sebhelyes arcú (Windom).

Satan’s Angel (Windom). Írta és rajzolta: Várai Artúr.

Magafia Majmász története (Roham). Rajzolta Sirály Dóra, Stanislaw Lem Kiberiádája nyomán.

Szerzői, illetve magánkiadásban jelenik meg három képregény. Végre elkészült Pilcz Roland Kalyber Joe-jának a harmadik kötete, az Álmodozók. Korábban a Marsyas fanzinban jelent meg, most önálló füzetben lesz kapható Jeffrey Stone (Nemes István) Sárkányok és helikopterek című fantasztikus története, Füle Zoltán rajzaival. Végül egy fiatal alkotópáros, Kozmajer Viktor és Fábián Péter Bloodlust címen készülő képregényét nyomtatja ki korlátozott példányszámban.

Mátyás király pályázat – az első forduló lezárult
39 pályázó teljesítette az első fordulóban előírt feladatot. A következő fordulóban a képregény felét kell elkészíteni, április 4-ig. Részletek továbbra is a www.matyaskepregeny.hu honlapon tekinthetők meg.