Kázmér és Huba vasárnapi kalandjai

kamzer-es-huba-vasarnapi-strip

… olyan nagyszerű dolgok jelennek majd meg a fesztre, mint a Kázmér és Huba válogatás kötet, melyet biztosan nem hagynék ki…

… Tegnap kaptam kézhez a kedves csomagot és nem kis meglepetésre egy Kázmér és Huba kötet bújt elő belőle. A Lazy Sunday Book című válogatás hétvégi comic stripek gyűjteménye. Ugyan nem az összesé, csupán mintegy két és fél év termése, de épp elég, hogy kellemes órákat szerezzen az olvasónak. A teljesség hiányát pedig már nem is érzi az ember fia, amióta megjelent a Kázmér és Huba összes kalandját bőrkötésben, díszdobozban elénk táró gyűjtemény. Sajnos elég borsos áron, de amint összegyűlik rá a keret, jön is a polcomra.

Azok számára, akik nem tudnák, íme egy rövid ismertető a vasárnapi képsorokról:

A napilapok az Egyesült Államokban nem csak hétköznap és szombaton, hanem a hét utolsó (illetve ottani számolás szerint első, de ebbe ne keveredjünk bele túl mélyen) napján is megjelennek. A vasárnapi szám más, mint a többi. Egyrészt a mérete impozáns. Az amúgy sem vékony, hirdetésekkel teli napilapok vastagsága a hetedik napon megduplázódik, triplázódik. Mindenki menjen csak be egy újságoshoz, vegyen a kezébe egy magyar politikai napilapot, vegye ki a színes mellékletet és szorozza meg a méretét hárommal. Nos, az odakint egy napilap és ennek a kétszerese a hétvégi kiadás.

Nálunk a politikai napilapoknak nincs vasárnapi kiadásuk. … Egyedül a Blikk engedheti meg magának a hetedik napi számot, ám jól láthatóan ott is elválik ez a megjelenés a többitől. A neve is más (Vasárnapi Blikk), a tartalma a weblapja is. Az amerikai lapoknál sincs másként. A vasárnapi kiadás oldottabb, lazább. Más az olvasótábora, más a tematikája. A hét legvégén a képregényekre is több hely jut. Az egyetlen soros 1-5 kockából álló csík (comic strip) helyett, három, de rövidebb sorból álló – összméretét tekintve körülbelül kétszer akkora – tömbként jelennek meg. Nem elhanyagolható különbség, hogy a hétvégi számban általában színesek ezek a képkockák, míg a többi napon fekete-fehérek.

Bizonyára sokaknak nem mondtam újat a fentiekkel. Inkább azoknak szólt, akik még nem nagyon találkoztak hétvégi comic strip-pel. A Metro újságunknak nincs vasárnapi száma, és sosem jelent meg benne nagyméretű strip. A Vasárnapi Blikk sem hoz, csupán egy vékony csíkot, ugyanúgy, ahogyan hétköznap. A gyűjteményes kiadások, mint a szerencsétlenül ötödszörre is abbahagyott Snoopy könyvek és füzetek, valamint Garfield könyvek, füzetek, a Tiszta Dili számai hoztak emeletes strip-eket. A 20 éves Garfield könyvből tudhatta meg, aki nem tudta volna, hogy a vasárnapi képregény nem csak méretében és színezésében különbözik a többitől. Egyrészt hosszú fejléccel rendelkezik, melyet a rajzolók egyedivé szoktak varázsolni, úgyhogy ugyanannak a sorozatnak nincs két egyforma vasárnapi fejléce. Másrészt a történet néha már ebben a logóban is elkezdődik, máskor nem. Valamit a vasárnapi strip-ben, mindig kell lennie egy képkockának, amely felesleges, amelyet a szerkesztők, ha kedvük tartja, kihagyhatnak. Érdemes ilyen szemmel is újraolvasni a kedvenc Garfield vagy Peanuts epizódjainkat.

A Kázmér és Huba vasárnapi részeiben sincs ez másként. A fejléc mindig egyedi, az esetek nagy többségében semmi köze nincs a többi képkockához, egyet kivéve. Watterson ugyanis, egyedi módon a spare (felesleges, kiszerkeszthető) képkockát mindig a vasárnapi logóhoz kötötte.


A logóban Kázmér egy nagy M betűt ír a lábaival a hóba. Ez már önmagában is elmegy fejlécként. A következő képsoron édesapja elolvassa a feliratot és kikel magából. Ez megfejeli az előző képet egy poénnal (mindenki kitalálja, mit írt Kázmér a hóba), de ki is szerkeszthető. A többi képkockán már egy önálló, Kázmér fantáziáját méltató képsort élvezhetünk.
Magyarul: – Apu… egy… nagy… HÉ! – Biztos ne vigyük el pszichológushoz?

A Lazy Sunday Book Kázmér kalandjainak csak egy, bő száz részes keresztmetszetét adja. Ám ebben is megtalálhatjuk az összes tipikus szituációt. A kis gézengúz képzeletében játszódó űrhajós/dinoszauruszos sztorik mellett megjelennek a sport és hógolyós történetek, a hóemberes, hógolyós, verekedős történetek. Vasárnapi képsorok lévén iskolai dolgok csak gyéren szerepelnek.

A gyűjteményes kiadások jellemzői a különleges, ismert emberek előszavai, esetleg egy ajándék, máshol meg nem jelent képsor. Nos, ebben a könyvben a legelső rettenthetetlen űrhajós kaland különleges, ugyanis minden egyes kockája egy oldalnyi szépen kifestett kép. Ez vezeti be az olyan olvasókat is Kázmér fantáziavilágába, akik eddig még nem találkoztak vele. A rövid utószó és a hátsó borító festménye is Watterson ajándéka az olvasóknak.

A Lazy Sunday Book végre egy olyan könyv volt, melyen felhőtlenül szórakozhattam. Remélem, nem csak én leszek az egyetlen, aki ezt a kötetet a világnak ebben a szegletében így forgathatta, olvashatta. De aki mégsem jutna hozzá, azok előtt is ott áll a lehetőség, hogy beszerezzék.

darkplant.hu

A Lazy Sunday Book itthon Kázmér és Huba képeskönyve lusta vasárnapokra címmel jelent meg a Vad Virágok gondozásában. A kiadó oldaláról kedvezményesen megvásárolható a teljes sorozat mellett!