Majomdaráló – Madarász Gergely interjú

A Majomdaráló blog már 2011 óta mutat digitális görbetükröt a világnak. Az offline karrier első jelentős lépése idén novemberben tétetett meg, amikoris a Műút irodalmi folyóirat nyomtatásban is közölte a Meriadán c. képregényt (a slam poetry ismert képviselőinek, például Závada Péternek vagy Kemény Zsófinak szövegei  mellett) (hogy más irodalmi magasztosságokat ne is említsünk.) A szerzőt, Madarász Gergelyt kérdeztük.

majomdaralo01

Mióta rajzolsz képregényeket?

Képregényrajzoló pályám kilenc évesen kezdődött, és aktívan 15 éves koromig csináltam. Utána egy elég nagy időszakra leálltam vele, és a főiskola első évében kezdtem felfedezni ismét a műfajt. Kb öt-hat éve kezdtük el Szél Miklós (mukka) nevű cimborámmal a pozor.hu nevű blogot, és onnantól megint rászoktam a képregényrajzolásra. Közben, mellette, és a két korszak között festészettel foglalkoztam/kozok

A Majomdaráló ironikus történeteiben apró jelentéktelenségeket értelmezel újra. A leghétköznapibb helyzet és a leghétköznapibb emberek sem ússzák meg a groteszk újraszabást. Hogyan jellemeznéd a stílusodat?

A Majomdaráló abból az igényből született, hogy minél szabadabban, vagy inkább kötetlenebbül  tudjam megjeleníteni azt a sok sok történetötletet, ami eszembe jut. Nem akartam ezeket az ötleteket stílusok keretei közé zárni, mert nem stílusokban gondolkodom. Nem szeretem a stílusokat, mert formailag elrendelten bezárják a kifejezés lehetőségeit. Én pedig mindig úgy figyeltem a világot, hogy igyekeztem mindenféle nézőpontjából megközelíteni. Az abszurd humorban pont azt szerettem, hogy gyakorlatilag bármit megenged, összemossa a stílusok lehetőségeit, egyszerre komolyan vehető és nem is, és egy olyan esszenciális formai lehetőséget ad ami (legalább is számomra) leginkább megadja a lehetőséget arra, hogy a lehető legtöbb nézőpontból lehessen megmutatni a világot. Mindig is imádtam az abszurd humort, mert olyan kreatívan és sokrétűen tudja a világ jelenségeit összekapcsolni, amit más stílusok csak nagyon nehezen, és korlátok közé szorítva. A majomdaráló tehát ezt a féktelenül rohangálást, mindent megszagolást, szétszedést, összeragasztást, és szabadon álmodozást adja nekem, remélem hogy jó sokáig.

Van példaképed abszurd humor, valamint képregények terén?

Az abszurd terén Monhy Python, Galla Miklós, Douglas Adams, Édouard Karali – ‘Édika‘. Képregények terén Stan Sakai, Fazekas Attila (miatta kezdtem el rajzolni,) Norm Breyfogle, Marjane Satrapi, és még nagyon sok alkotó.

Honnan jött a Majomdaráló cím?

A Majomdaráló cím eredete: anno játszottam egy gödöllői zenekarban, a neve Invitro volt, és ugyanilyen stílusú zenét játszottunk, mint amilyet a Majomdaráló képvisel. Volt egy olyan korszakunk, amikor nem konkrét dalokat írtunk, hanem órákig csak improvizáltunk, és felvettük kazettára. Ez a korszak kb másfél évig tartott. Az egyik ilyen próbán kerekedett ki egy dal, aminek a refrénje ez volt: “lógass fel, Majomdaráló.”

Én erről a dalról elfeledkeztem az évek során, és amikor címet kerestem a képregénynek rengeteget őrlődtem, hogy mi legyen a legjobb név. Mindig a Majomdaráló ugrott be, de tudtam, hogy ez nem saját ötlet, hanem valamilyen dalban volt, de nem tudtam kiében. Aztán rákérdeztem a zenekar tagjainál hogy ismerik-e ezt a kifejezést, és kiderült, hogy valóban az egyik dalunkban fordult elő, sőt még a számot is elküldték nekem mp3-ban, úgyhogy az is megvan. Az benne az érdekes, hogy maga a dal is ugyanolyan idült marhaság, és ugyanolyan szándékkal készült, mint maga a képregény, csak ezt akkor még nem tudtuk.

Mik a terveid a Majomdarálóval?

Addig szeretném folytatni, amíg tudok bele izgalmat vinni, mind az olvasók, és saját magam számára. Nem szeretném kifulladásig vinni, de ha sikerül mindig érdekessé tennem, akkor konkrétan amíg élek szeretném csinálni. Szeretném majd kiadni igényesebb formában úgy, hogy olyan történetek is legyenek benne, amik online verzióban nem kerülnek olvasók elé, hogy egy kicsit meg legyen töltve bónusz történetekkel. Mindezeket úgy belecsempészni, hogy passzoljanak a főtörténeti szálba is, de a hiányuk ne okozzon fennakadást az online formában sem.

A Majomdaráló offline gyűjteményes füzet a Hungarocomix-ra jelenik meg.

Szép Eszter

Borito1