Kalandos filmtörténet – Szerzők, műfajok és irányzatok

Cím: Kalandos filmtörténet – Szerzők, műfajok és irányzatok
Szerző(k): Kránicz Bence, Lichter Péter
Kiadó: Scolar Kiadó
Ár: 3999 Ft
Formátum: puhafedeles kötet
Terjedelem: 312 oldal
Megjelenés: 2019.10.21.
Megvásárolható: Könyvesboltok
Online vásárlás: szukits.hu
Bevásárlólista: Loading

Nagy örömmel adunk hírt a kilencedik.hu egyik régi motorosának új könyvéről! Kránicz Bence jó pár cikket adott nekünk évekkel ezelőtt, és most jelent meg a Kalandos filmtörténet c. kötete, melyben társszerzőként külön fejezetet szentel a szuperhősfilmeknek (többek között: Csodanő, Batman, Superman, Pókember, dr. Strange, Bosszúállók, Watchmen, A Holló…) meg pár olyan szuperhősfilmnek, ami nem képregényadaptáció (pl. Sebezhetetlen). A kötet jövő héten várhatóan megérkezik minden könyvesboltba, nem csak film-őrülteknek érdemes beszereznie…

A Scolar Kiadó gondozásában megjelent Kránicz Bence és Lichter Péter filmes könyve, a Kalandos filmtörténet. A szöveg a magyar könyvkiadásban egyedülálló módon dolgozza fel a teljes filmtörténetet: szerzők, műfajok és irányzatok összefüggő hálózataként mutatja be a témát. A könyv szerzői száz darab, egymásra utaló fejezetben nyújtanak betekintést nem csak az ismertebb filmrendezők vagy műfajok világába, hanem itthon kevésbé feldolgozott területekről is írnak, például az esszéfilm, az absztrakt film, a csambara vagy a direct cinema történetéről, illetve olyan alkotókról, mint Errol Morris, Maya Deren vagy Jan Švankmajer. Vagyis a Kalandos filmtörténet egy vállaltan szubjektív kánonnal szolgál, ami azonban épp úgy forgatható bevezető tankönyvként, mint izgalmas esszégyűjteményként. A könyvet a szerzők a kilencvenes években népszerű lapozgatós, kalandjáték-könyvek mintájára strukturálták: minden fejezetben jelölve vannak a következő oldalakra mutató hivakozások. A könyv így hagyományos filmtörténetként, kronologikusan és „ugrálva” is olvasható.

“Könyvünk célja, hogy a legfontosabb stílusirányzatokon, műfajokon és szerzői életműveken keresztül áttekintést adjon az egyetemes filmtörténet hálózatáról: arról, milyen hatáskapcsolatok szövődhettek Ingmar Bergman és az amerikai szexfilmek között, mit köszönhet egy James Bond-film Orson Wellesnek, és mit jelent a neorealizmus Olaszországban, Iránban és Latin-Amerikában. A Kalandos filmtörténet nem tudományos vállalkozás, inkább bevezető a filmkultúra rendszerébe. Az összefüggések megmutatásával azt a saját élményünket szeretnénk megosztani olvasóinkkal, hogy amikor filmet nézünk, soha nem csak egy filmet nézünk.”

A Kalandos filmtörténet bemutatója október 22-én, kedden lesz, 18 órától, az Art+ Cinemában: facebook.com/events/3331519373532443

További részletek: facebook.com/kalandosfilmtortenet

A szerzőkről:

Kránicz Bence filmkritikus, újságíró. Az ELTE filmes doktori képzésén a 20. század első felének magyar filmkritika-történetével foglalkozik. Az Üres lovak című filmtörténeti esszéfilm társ-forgatókönyvírója.
Lichter Péter filmrendező, filmesztéta, a Prizma folyóirat szerkesztője. Az ELTE filmtudományi képzésén végzett, jelenleg a PTE adjunktusa. 2002 óta készít kísérleti filmeket, amiket számos filmfesztiválon vetítettek, például a Berlini Filmfesztivál Kritikusok Hete programjában vagy a New York-i Tribeca Filmfesztiválon. Legutóbbi kötete az 52 kultfilm.