Hergé- és Tintin-múzeum nyílt Belgiumban

A világhírű képregényalak, Tintin rajzolójának, Hergének szentelt múzeum nyílt hétfőn a belgiumi Louvain-la-Neuve városában.

A múzeum, amely a nagyközönség előtt június 2-án nyílik meg, vezetőinek reményei szerint évente 200 ezer látogatót vonz majd a Brüsszelhez közeli egyetemi városba. A tárlatok az 1983-ban elhunyt alkotó – valódi nevén Georges Rémi – halálának 25. évfordulója előtt is tisztelegnek. Hergé nagy tiszteletnek örvend hazájában, a legnagyobb belgák között tartják számon.

Hergé 1907. május 22-én született Brüsszelben, és már a gimnáziumban kitűnt rajzkészségével, fantáziájával. Tizenhét éves korában megjelentek első rajzai a belga cserkészek hetilapjában. Egyik paptanára felismerte eredeti tehetségét és egy katolikus napilaphoz irányította. 1929-ben pattant ki fejéből az élénk eszű, kíváncsi ifjú hírlapíró, Tintin figurája, aki Milou nevű kiskutyája társaságában bebarangolta a világ távoli hatalmas és alig ismert térségeit, és kalandjaival szórakoztatta, de tanította is olvasóit. Rémi új irányt adott a műfajnak, hiszen gyakorlatilag megteremtette a kalandos ifjúsági irodalom képregényváltozatát.

Hergének fénykorában önálló képregénystúdiója volt Brüsszel legelegánsabb sugárútján, ahol tucatnyi munkatársa rajzolta, színezte a képregényeket. A második világháború idején a művész a legpatinásabb belga lapnak, a Le Soirnak is dolgozott. A louvain-la-neuve-i állandó kiállítás legfőbb büszkeségei az eredeti alkotások, de több időszaki tárlatot is terveznek Hergé személyének és műveinek szentelve. Belgiumban egyébként idén ismét Tintin-évet tartanak abból az alkalomból, hogy az elöl jellegzetesen felálló hajú figura nyolcvan évvel ezelőtt jelent meg először a közönség előtt, és a “szovjetek országában” átélt első kalandjaival azonnal széles közismertségre tett szert. Összesen 24 eredeti képregénykötetében Tintin Afrikától Dél-Amerikáig bebarangolta az egész világot, sőt Hergé rajzaival még a Holdra is eljutott.

Tintin kalandjait legalább hatvan nyelvre lefordították, összesen közel 250 millió példányban adták ki. A rendszerváltás és az internet megjelenése óta Tintin népszerűsége egyre nő a kelet-európai országokban is. A múzeum létrehozása több mint 15 millió euróba került, ezt a helyi sajtó közlése szerint teljes egészében Hergé özvegye, Fanny Rodwell biztosította. (MTI/Index)