Haui József a Korcsmáros Pál-díj idei nyertese

Az Alfabéta mellett néhány éve kiosztásra kerül a kiemelkedő teljesítményt díjazó Korcsmáros Pál-díj is. A felkért szakmai zsűri javaslata alapján a Képes Kiadó úgy döntött, hogy életművéért és 2015-ös képregényes munkásságáért az elismerés ezúttal Haui Józsefet illeti.

A Korcsmáros Pál-díjat a 2012-ben hozta létre a Képes Kiadó a Magyar Képregény Szövetség közreműködésével. A díjazott az a magyar alkotó lehet, aki az előző évben a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtotta, akár hazai publikációkkal és egyéb tevékenységgel, akár külföldi megjelenésekkel.

A díjat a május 8-i 12. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon adja át Korcsmáros Gábor, a Képes Kiadó vezetője.

haui-02

Bár sokan főként animátorként ismerik, Haui József számos képregényt is készített, és ezen a területen a mai napig aktív. Első albuma 1983-ban jelent meg, amelyben a népszerű Vízipók karaktereinek kalandjait dolgozta fel képregényben. 1985-ben Nemere István nyomán készült A kupolaváros titka című képregénye, amelyhez az író jóváhagyásával saját maga készített folytatást Titok a kráter mélyén címmel. 1987-ben vette át a Bucó, Szetti, Tacsi képregénysorozatot, amelyből 11 részt készített. A korábbi munkáiból készült válogatásokon kívül újabb képregényei is megjelennek, évek óta ő rajzolja Dörmi képregényes kalandjait a Dörmögő Dömötörben, de jelentek meg munkái a Galaktikában és a Fülesben.

Haui József honlapja ide kattintva érhető el.


haui-album

A Korcsmáros Pál-díj eddigi nyertesei:

2016: Haui József
2015: Kiss Ferenc
2014: Tálosi András
2013: Fazekas Attila
2012: Felvidéki Miklós

Forrás: Képregényblog