Görög mitológia francia módra / Az alvilág – Hádész birodalmában

Ha Bozóki András, Hiller István vagy épp Pintér Sándor ma képregényt írna, valószínűleg nagy visszhangja volna. ITTHON!

A Lingea kiadó által nemrég kiadott három francia képregényalbum közül egyet Luc Ferry, filozófus, Franciaország volt oktatási-, ifjúsági-, és sportminisztere írt.

Hogy a sok kötetes, gondolkodó politikusként milyen hatást gyakorolt a gall közéletre, nem tudom. A Glénat kiadónál ötvenkét albuma jelent meg, elismert „író-rendezője” az antik mondákat körbejáró, igényesen kiképzett, ismeretterjesztő-szórakoztató képregényeknek, a közkönyvtárban „regényes történelem” szekcióba illő műveknek.

Személyes időnk hajnalán sokunk kedves vagy kedvenc olvasmányai voltak a görög-, római-, magyar regéket és mondákat feldolgozó könyvek, ezek reminiszcenciája Az alvilág – Hádész birodalmában című képregény. A cím kicsit félrevezető, az alvilág istenének kisebb szerepe van hősi alakok, más istenek csodálatos kalandjainak felidézésénél. Új olvasók elkezdhetnek ismerkedni a gazdag görög világképpel, korosztálytól függetlenül ajánlható a mű a fogékony közönségnek.

Homérosz Odüsszeiája magyarul szép olvasmány – diafilmen is, Boromisza Zsolt festőművész képei miatt. A Larousse-féle A világ felfedezése egyik legerősebb darabja volt a görög hős története Enric Sió csodálatos, művészi rajzaival.

Luc Ferry, Clotilde Bruneau (szövegkönyv) és Diego Oddi (rajz, színek) Odüsszeusznak az Alvilágba, Theiresziászhoz tett útját mesélik el, az eredeti műtől ha nem is Ikarosz, de egy kreatív görög iparos módjára elrugaszkodva.

Az Odüsszeiában a csavargás ezen része viszonylag rövid, az Isteni színjáték töredékének a töredékének a morzsája, érzelmileg fontos, de fizikailag nem túl hosszú „jelenetecske”, Ferry a rekonstrukció helyett egy rövid kerettörténeten belül villant fel a görög hitvilággal kapcsolatos, akcióbetétekkel tarkított történetszilánkokat. Kerberosz, hárpiák, hegymászás, szerelem…

A néhány oldalas függelék röviden bemutatja a görögség másvilággal kapcsolatos általános hiedelmeit, Homérosz így ír, miközben főszereplője hiába próbálja megérinteni szellemalakban előtűnő édesanyját (Devecseri Gábor fordítása):

…a földi halandók sorsa ez: mert az inak nem tartják össze a húst még a csontot, mindezeket megemészti a tűz, lobogó erejével, rögtön, amint a fehér csontok közül életük elszáll, a lelkük, akár az álomkép, röpül erre meg arra.

Lénárd László

Cím: Az alvilág – Hadész birodalmában
Szerző(k): Luc Ferry, Clotilde Bruneau
Kiadó: Lingea
Ár: 3990 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 56 oldal
Megjelenés: 2022.11.01.
Megvásárolható: Könyvesboltok
Online vásárlás: a kiadó honlapján...