Geronimo Stilton #3

Sziasztok! Geronimo Stilton vagyok, a Rágcsáló Hírek főszerkesztője. Szívesen mesélek nektek magamról és az Egér-sziget többi lakójáról, valamint küzdelmeinkről a fondorlatos kalózmacskák ellen.
Ezek az egérfogók állandóan azon mesterkednek, hogy a múltba visszatérve megváltoztassák a történelem menetét. Ezúttal a Neander-völgybe röpíti őket az időgép, ahol mamutokkal, kardfogú tigrisekkel és kíváncsi ősegerekkel találkoznak. A jég birodalma ez, ám a kalózmacskák még itt is agyafúrt ötletekkel állnak elő…

Geronimo Stilton: A NAGY JÉGKORSZAK
Eredeti cím: La Grande Era Glaciale
Eredeti kiadó: Edizioni Piemme S.p.A.
48 oldal
Fordította: Kotsis Orsolya
Ár: 1900 Ft
ISBN 978-963-266-198-8

Geronimo Stilton, Rágcsália illusztris polgára – Egér-sziget leghíresebb újságjának, a Rágcsáló Híreknek az igazgatója és főszerkesztője – a képregénysorozat harmadik kötetében újabb kalandos időutazásra invitálja lelkes, ifjú olvasóit. Egérbarátainknak ezúttal is a ravasz kalózmacskák miatt fájhat a fejük, akik a Cicarobnak becézett időgépen mindig a múlt messzeségébe röppennek vissza, azzal a céllal, hogy megváltoztassák a történelem menetét – mondanunk sem kell, hogy a saját javukra. Geronimo Stilton és barátai azonban szintén rendelkeznek időgéppel – ez a Volt professzor által épített Egérröpp –, mellyel a gaz macskák után erednek, s állandóan meghiúsítják az egérfalók terveit.
Ezúttal a kalózmacskák az Eiffel-tornyot szeretnék ellopni Párizsban, az átadás napján, ám a kelekótya Borzas Félix véletlenül rossz gombot nyom meg, így a Cicarob a Neander-völgyben landol, i.e. 40 000-ben, a pleisztocén korban, ahol a kalózmacskák ősemberek, akarom mondani: ősegerek közt találják magukat. Ám ha már ott vannak, ezek az egérszomorítók innen sem akarnak üres kézzel távozni, ezért rögtön valami fondorlaton kezdik törni a fejüket. Ez a kor az egyik jégkorszak ideje is, ahol a hó és a jég az úr, s az ősegerek rettegéssel beszélnek valami jégszörnyről (ami valójában a jég fogságába esett mamutkölyök). Nos, a galád macskák elhatározzák, hogy magukkal viszik ezt a jégszörnyet, s otthon, Nyávogóniában, majd jó pénzért fogják mutogatni. Ezt kell megakadályoznia Geronimo Stiltonnak és rágcsálótársainak.
A meseélményen túlmenőn az ifjú olvasók ezúttal is fontos tudnivalókkal gazdagodhatnak a múltat, a történelmet illetőleg. Ebben a kötetben az őstörténet egy jelentős fejezetével, a jégkorszakkal és a Neander-völgyi ősemberrel találkozhatnak, valamint a kor tipikus állatairól, a mamutról és a kardfogú tigrisről szerezhetnek hasznos ismereteket.
Bárány Ferenc – Alexandra Könyvjelző 2011. január-február