Fenegyerek: Újjászületés (NMK #16)

Cím: Fenegyerek: Újjászületés (NMK #16)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Frank Miller, David Mazzucchelli, Christie Scheele, Richmond Lewis, Avalon Studios, Guy Majors
Kiadó: Hachette
Ár: 2890 Ft
Formátum: kötet
Terjedelem: 192 oldal
Megjelenés: 2018.08.02.
Megvásárolható: Újságárusok
Online vásárlás:

Vezér. Egy velejéig gonosz ember, akinek alvilági birodalma megállíthatatlanul nőne, ha nem lenne Matt Murdock, vagyis a Fenegyerek. De amikor Fisk megtudja, hogy ki lapul a hős álarca mögött, olyan bosszúhadjáratot indít ellene, amely porig rombolja a vak ügyvéd életét.

A gyűjtemény a Daredevil 227-233. számát tartalmazza.

Marco M. Lupoi Panini-főszerkesztő előszava:

Amikor Frank Miller 1979-ben átvette a Daredevil szövegírói teendőit, az forradalmi változásokat hozott a sorozaton. A humorizáló akrobata és excentrikus ellenségeinek színkavalkádja helyét sötétebb hangnem és egy komorabb Matt Murdock vette át, aki végtelen küzdelmet folytatott azért, hogy kiszabadítsa a Pokol Konyháját és elszegényedett lakóit a szervezett bűnözés markából.
Miller eme korai Fenegyerek-történetei komoly elismerést vívtak ki és a szakma csúcsára emelték őt. Ezért amikor 1986-ban visszatért, hogy elkészítse azt a hét számot, amit ebben a könyvben gyűjtöttünk össze, az olvasók már előre sejtették, hogy itt valami különlegesben lesz részük.
Az első füzet azonnal egy sokkoló felfedezéssel indul, amikor megtudjuk, hogy valójában mi történt Karen Page-dzsel, Matt Murdock egykori ártatlan, virgonc titkár- és barátnőjével, aki jó tíz éve hagyta ott Manhattant Hollywoodért. Ez az apró jelenet indítja be azt az egyre komorabbá váló történetet, amely során régi ősellensége, a Vezér fokozatosan rombol le minden fontosat Matt Murdock életében. A Miller védjegyeként ismert intenzitás minden egyes sorból kiviláglik, legyen az párbeszéd, belső monológ vagy narráció. Géppuskaropogáshoz hasonló mondatai remek érzékkel pattognak a szinte vádlóan rövid, tőrszerűen lesújtó félszavak és a líraian megkomponált mondatköltemények között. David Mazzucchelli döbbenetes rajzai pedig könnyűszerrel visszaadják nekünk Matt Murdock bukásának minden pillanatát azok nyers realitásával. Az általa rajzolt szereplők olyan érzelmi mélységeket mutatnak, olyan valószerűen cselekednek, hogy azt a legtöbb hollywoodi színész is megirigyelhetné.
Az egykori sikereinkhez visszatérni veszélyes vállalkozás. Itt viszont Millernek nem volt semmi félnivalója: bőven felülszárnyalta a korábbi munkáját és egy olyan Fenegyerek-sztorit alkotott, aminek még negyed évszázad után sem akadt párja… és talán nem is fog.
„És én… megmutattam neki… hogy akiben már nincs remény… az valóban félelem nélküli.”

Előzmények:

A New York Pokol Konyhájának nevezett kerületében született Matt Murdockot az apja, egy helyi kisstílű bokszoló, „Bunyós” Jack Murdock nevelte fel. Akkoriban a környék nagyon szegény volt, átitatta a szervezett bűnözés. Jack azt akarta, hogy a fia többre vigye nála, ezért folyton a tanulás fontosságát és az erőszak hiábavalóságát sulykolta belé. Matt ennek hatására fogott jogi tanulmányokba, hogy felnőve aztán ügyvéd lehessen.
Ám egy nap örökre megváltozott az élete, amikor félrelökött egy vak embert egy irányíthatatlanná vált teherautó elől. A rakomány egy része az arcára ömlött, a radioaktív folyadék pedig egy életre megvakította.
A kórházi lábadozása során felfedezte, hogy a többi érzékszerve sokkal kifinomultabb lett: a szaglása, ízlelése és tapintása emberfeletti méreteket öltött, mellé pedig kialakult egy denevérszerű „radarösztöne”, aminek segítségével feltérképezhette a környezetét.
Folytatta a tanulmányait, a képességeit pedig titokban tartotta. Ám amikor megölték az apját, csak mert az nem volt hajlandó elcsalni egy mérkőzést, Matt rájött, hogy a képességeit a felelősök
felkutatására is használhatná.
Idővel letette a jogi diplomáját is, majd a legjobb barátjával, Foggy Nelsonnal összefogva saját ügyvédi irodát nyitottak. Napközben aztán Matt Murdock, a neves ügyvéd a rászorulókon segített, míg
éjjelente a félelmet nem ismerő Fenegyerek szolgáltatott igazságot a galádok felett.
Alig páran voltak csak tisztában a kettős életével. Közéjük tartozott Karen Page, Matt volt titkárnője, akit már a legelső találkozásukkor lenyűgözött a férfi és az, ahogyan felülemelkedett a fogyatékosságán. Matt végül beismerte a titkát Karennek, aki ugyan továbbra is szerette őt, ám mivel tisztában volt azzal, hogy Matt sosem adná fel Fenegyereket, így a folyamatos aggodalmak elől Kaliforniába költözött, hogy színésznőnek álljon.
Matt Murdock ügyvéd és Fenegyerek közös nemezisen osztoznak: ő Wilson Fisk, az alvilág Vezére, akit magát sosem sikerült bíróság elé állítania, de komoly károkat okozott a birodalmában; emiatt Fisk megfogadta, hogy bármilyen módon bosszút áll Fenegyereken.

Előzetes: