Egy Vaslovag félelmei – Vasember: Az öt rémálom

Az olvasók már kellő otthonossággal mozognak a Polgárháborút követő időszakban. Ezzel a kötettel az univerzum új berendezkedéséről alkotott kirakós egy újabb darabkája kerül a helyére. Miközben a Kingpin kiadó kötetei és füzetei elsősorban az „ellenállás” mindennapjaira fókuszáltak, most kapunk egy kis ízelítőt abból, hogyan telnek a másik oldal, pontosabban Tony Stark mindennapjai.

Matt Fraction egy elég érdekes időszakban kapta meg a lehetőséget, hogy az egyik legismertebb Bosszúangyal új önálló sorozatát írhassa. A Polgárháború (NMK #40) és a Hulk Világháború (NMK #52) után, a Titkos Invázió (NMK #55) előtt járunk, és Tony Stark a S.H.I.E.L.D. vezetője. Nem mintha egy gigakonszern fejeként és vezető bosszúangyalként nem lett volna éppen elég problémája, még Fury nyomdokaiba lépve is meg kell állnia a helyét. A sokrétű feladatokat mankóként használó Fraction Stark múltját megtartva csiszolgatja a karaktert, életének minden színterén apróbb vonásokkal gazdagítva, árnyalva úgy, hogy a régi olvasók is ráismerjenek, de a frissen a moziból kiáramló, pusztán filmes ismereteikre támaszkodó új rajongók is egyből a helyén kezeljék.

A történet – habár a fent taglalt fontosabb szerepeit is érinti – egy ízig-vérig tradicionális, igazi Vasember történet lett. Stark személyiségfejlődése mindig kulcsfontossággal bírt, a legemlékezetesebb Vasember sztorik is szorosan köthetők személyes tragédiáihoz. A félelmei bemutatásával emberközelivé tett Stark még azok számára is szimpatikussá válik az első füzetre, akiknek fenntartásai voltak vele kapcsolatban a Polgárháború miatt. Mindvégig jellem-hű ugyanakkor, még a Polgárháború árnyai sem ingatják meg magabiztosságában – ez egy olyan luxus lenne, amit nem engedhet meg magának. A gyökerekhez kötődő, mégis ropogós és friss ellenfél módszeresen igyekszik az utolsó morzsáig elpusztítani mindent, amihez Stark-nak köze van, riasztó profizmussal hajt végre terrortámadásokat világszerte. A tempó végig feszes, egyre jobban haladva a sztoriban egyre kisebb az esélyünk, hogy félretegyük pihenni, a fokozódó feszültség magával rántja az olvasót is.

Persze lehetne a történet bármilyen kiváló is, ha a rajzokkal nem tudunk megbarátkozni. A spanyol származású Salvador Larroca stílusát a Star Wars képregényekben már megízlelhették a hazai olvasók, és részletgazdag, dinamikus ábrázolása a Vasembernek is jót tett. Nekem személy szerint túlzottan is mű, bár erről nagy mértékben a színezés tehet. Mindenesetre a kötetnek és a történetnek is nagyon jól áll, és az alkotócsapat végül 61 füzeten át lehetett a Vaslovag krónikása. Ez a kötet egyike azon modern kori történeteknek, amik jó eséllyel bekerülhetnek Vasember nagy klasszikusai közé.

KR

Nagy Marvel-képregénygyűjtemény 15. kötet 
Vasember: Az öt rémálom
(The Invincible Iron Man  vol. 5. #1-7)
Szerzők: Matt Fraction, Salvador Larroca, Frank D’armata, Stephane Peru
Megjelenés: 2018.07.19.