Elhunyt Joe Kubert

Elhunyt az egyik legnagyobb hatású képregényrajzoló, Joe Kubert.

Joe Kubert 1926-ban Yosaif Kubert néven látta meg a napvilágot a ma már Ukrajnában található Yzeranban. Nem volt még egy éves, amikor szüleivel Amerikába vándoroltak, ahol már igen korán, tizenkét évesen elkezdett rajzolóként dolgozni. Az idők során olyan kultikus sorozatokat rajzolt, mint a Sgt. Fury, a Hawkman vagy a Tor, de számtalan borítót is jegyzett a DC-nek.

1976-ban megalapította az akkor egyedülálló művészeti iskolát, a Joe Kubert School of Cartoon and Graphic Art-ot (most már csak Kubert School), ahol számtalan grafikus tanulta el a szakma csínját bínját. Fiai, Adam és Andy Kubert is képregényrajzolók lettek.

Élete végéig aktív volt, néhány éve a DC Wednesday Comics című kiadványaiba rajzolta Adam fiával Sgt. Rock kalandját, legutóbb pedig Andyvel együtt a Before Watchmen: Nite Owl című minin dolgozott együtt.

A The Comics Reporter egy hosszabb összeállítással emlékezik meg az alkotóról.

Joe Kubert egyike az amerikai comics legendás alkotóinak, akinek rajzai generációk sorát szórakoztatták, és akinek képregényeit még nagyon sokáig és nagyon sokan fogják fellapozni. Joe Kubert 85 éves volt.