Egyedülállóan zöldellő ügyvédnő

A Hachette gyűjteményes sorozatának legújabb kötete nem akar mást, minthogy elkeverje az Ally McBealt a Kullancs elborult világával, és ezt ráeressze a Marvel Univerzumra. És ehhez ki más lenne a legalkalmasabb hős, mint Amazon, aki történetesen egy szingli ügyvédnő, és már annyiszor szólt ki a képregények paneljai közül, hogy azt Deadpool kivételével mindenki megirigyelné!

Jennifer Walterst bevallottan azért hozták létre Stan Lee-ék, mert az alkotók féltek attól, hogy a stúdiók, akiknek eladták Hulk és Pókember jogait, előbb, mint inkább utóbb létre fogják hozni hőseik női verzióját, és akkor a belőlük származó hasznot ők fogják mind lefölözni, ami, lássuk be, tűrhetetlen! (Aki nem hiszi, járjon utána, ez feketén-fehéren így szerepel a gyűjteményes kötetben! Még egy ok arra, hogy megvegyük, nem kell ám mindent elhinni a cikkírónak, ha le is ellenőrizhetjük!)

Jennifer Walters, alias Amazon ehhez képest hamar megtalálta a saját hangját, akinek zöld formájában nem a dühe, hanem az önbizalma és egója ölt emberfeletti méreteket. Részben emiatt hamar az utcán találja magát, miután Amerika Kapitány kidobja a főhadiszállásukról. Teszi ezt azért, mert elege van a folytonos tivornyákból, a tilosban parkolásból, a csapat jó hírével való visszaélésből, a tagok titkos személyazonosságát veszélyeztető egyéjszakás kalandokból… és mivel Vasembert nem dobhatja ki a saját házából, hát megelégszik az ezen a fronton második legrosszabb személlyel. (De persze az is lehet, hogy így áll bosszút Robert Downey Jr-ért, miután kidobták az ihletforrásnak számító Ally McBealből, pedig ő akkor még nem is volt Tony Stark.)

Jennifert azonban hamar felfogadja egy hatalmas, és nevével a Marvel legfőbb embereire utaló jogi cég, azzal a feltétellel, hogy nekik nem az őrjöngő zöld nőre, hanem az ügyvédre van szükségük. A cég szuperlényekkel kapcsolatos ügyekre szakosodott, ami természetesen abszurdabbnál abszurdabb helyzeteket eredményez. Szó szerint, mindegyik ügy bizarrabb, mint az előző. Dan Slott először még csak visszafogottan próbálgatja magát, az első eset a fazon, aki munkahelyi baleset következtében szuper-képességekre tesz szert, de ő nem akarja megtartani őket (ééééérted?), utána viszont egyre jobban belelendül: kapunk túlvilági tanúvallomást, Jamesont beperlő Pókembert, valamint miniatűrre zsugorított szuper-bűnözős börtönszökést, és mindegyiket egyre ötletesebb megvalósításban.

Ehhez pedig nagyszerű párosítást jelentenek Juan Bobillo rajzai, aki szemmel láthatólag jól érzi magát ebben az elborult, tarka világban, kiváltképpen, amikor biliárdgolyó-fejű embereket és köpenyes, nőket feromonokkal irányító páviánokat küld hősünkre. Elvégre a szuperhős zsáner vonzerejét sosem igazából az erőfitogtatás és a hatalmat illető vágykielégítés jelentette, hanem a sokszínű elrugaszkodottság, amiben mindenki jól láthatóan egyéniség (de, igen, Te is!), mindenki tud valamit, amit más nem. Ettől lesznek úgy különlegesek, hogy ezt sosem a más kontójára teszik. És ezért még azt is megbocsátom, hogy szegény Ben Grimm megvalósítása itt ijesztőbb, mint az eddigi összes Fantasztikus Négyes-adaptációban együttvéve.

Jó, nem, az azért barokkos túlzás, de már majdnem eléri.

Kinek ajánlom hát az új Marvel kötetet? Konkrétan Neked! Igen, Neked, ott a számítógép előtt – ne, ne fordulj hátra, mikor Hozzád beszélek -, hiszen a kötetet elolvasva rögtön Te jutottál eszembe, hogy ezt hogy fogod élvezni akár a strandon, akár a kertben, akár limonádét, akár citromos sört, akár valami lime-os koktélt kortyolgatva!

És mivel nem vagyok az agresszív marketing híve, maradjunk is ennyiben. Megveszed. Megveszed, mert jól mutat a gerince a polcon, szépek a rajzok, jó szagolgatni és a szöveg is kellemesen szórakoztató.

Elnézést, ne haragudj, persze, tudom, már meg is vetted, csak azt akartad tudni, helyesen cselekedtél-e? Hát hogyne cselekedtél volna helyesen? Ez volt eddigi életed egyik legjobb döntése! Jó olvasást…

…vagy oké, jó újraolvasást, hát mindent én sem tudhatok!

Én pedig nem is kérek mást, minthogy lájkold be, oszd meg, jelöld ezt az írást a nyár cikkének – sokat nem is kérek, ha már ennyire a Te érdekedet tartottam szem előtt végig. Na ugye!

Nagy Marvel-képregénygyűjtemény 17. kötet 
Egyedülálló zöld nő
(She Hulk #1-5)
Szerzők: Dan Slott, Juan Bobillo, Paul Pelletier, Marcelo Sasa, Roland Paris, Tom Simmons, Don Hillsman, Chris Chuckery, Avalon Studios, Adi Granov
Megjelenés: 2018. augusztus 16.