Comics szocialista álruhában – Meghívó

Meghívó Kertész Sándor: Comics szocialista álruhában címû könyvének bemutatójára
A kötetet bemutatja a szerzõ és beszélgetõpartnerei: Tiszai László, a Füles címû lap volt fõszerkesztõje Bayer Antal, Magyar Képregény Kiadók Szövetsége, Bakács Tibor Settenkedõ, kritikus
Idõpont: 2007. február 1. (csütörtök), 16.00 óra
Helyszín: kArton Galéria, 1054 Budapest Alkotmány u. 18.

” A képregény történelmének egy olyan idõszakát mutatom be könyvemben, amely a képregény kiutálásával kezdõdött 1939-ben, majd miután egy ügyes ideológiával visszalopózott az újságok oldalaira – 1957-ben fényes karriert futott be -, 1989-ben szép csendesen elhalt. Sajátos magyar képregénysztori ez, kényszerûségbõl belekeveredett festõ- és grafikusmûvészekkel, akik a megélhetésük miatt – igaz õk maguk sem voltak túl jó véleménnyel a képregényrõl – bevállalták a tömegkultúra e rakoncátlan gyermekét. Ha már rajzoljuk, legalább rajzoljuk jól felkiáltással, néhányan valóban mûvészi igényességgel hozták létre alkotásaikat. A magyar képregény látszólag olyan volt, mint a legtöbb amerikai vagy európai rokona. Ugyan több benne a narratív elem, mert aki írta, úgy gondolta, neki irodalmat kell produkálnia.
De kevesebb a harsány hangutánzó szó, a hangfestészet, mert a politika ez alapján azonosíthatta volna az amerikai comics-szal, amitõl viszont óvta a fejlõdõ magyar ifjúságot. Mindenesetre a hétrõl hétre megjelenõ folytatások hoztak némi színt az újságolvasók szürke hétköznapjaiba, és volt, akikben mélyebb nyomot is hagyott a képregény. Mivel nemcsak ellenzõi vagy rajongói vannak e sajátos elbeszélési formának, hanem mindennapi fogyasztói is, remélem, a képregény történetének megismerése lehetõvé teszi a mûfaj tárgyilagosabb megítélését.” (Kertész Sándor)

A könyvbemutató ideje alatt Kertész Sándor könyvét kedvezményesen (5985 Ft helyett 5000 Ft-ért) lehet megvásárolni a galériában.

Minden érdeklõdõt szeretettel várunk!

infoKUKACkarton.hu
www.karton.hu
tel: 4720000