Cable & Deadpool – Véget ért a móka mára

Múlt héten a Marvel szegényebb lett egy frenetikusan vicces gyöngyszemmel: az 50. számmal véget ért a Cable & Deadpool, ami minden idők egyik legvalószínűtlenebb team-up képregényeként indult, de már az első pár rész után világossá vált, hogy egy üdítően friss bohóckodás lesz belőle. És az lett, állandó írója, Fabian Nicieza fáradhatatlanul ontotta a poénokat az olvasókra, tovább növelve elsősorban a saját maga által teremtett karakter, a szájmenős zsoldos mítoszát, de sikerült új oldaláról bemutatni Kábelt is. Mindez pedig hihetetlenül kellemes kis sziget volt a komoly(kodó) Marvel hősök világmegmentős akcióinak végtelen tengerében. Az már önmagában bravúr, hogy Nicieza képes volt ezt a két karaktert, akiknek semmilyen szempontból semmi közül egymáshoz, úgy egy sorozatba passzírozni, hogy az ne hasson erőltetettnek. Talán még ennél is nagyon teljesítmény, hogy a jellegzetes történeteik stílusai közt feszülő ellentétek dacára mindkettejüket meg tudta őrizni olyannak, amilyennek megismertük őket. Vagyis Deadpool maradt a saját magán kívül mindenki más számára ciki zsoldos, akihez képest Pókember a némaság szobra, ugyanis képtelen befogni a pofáját, és még lelőni sem lehet (sem átvitt, sem szó szerinti értelemben), viszont Kábel sem vált röhejessé mellette, nem került újdonsült szövetségesének árnyékába – márpedig ez a veszély leselkedett leginkább a sorozatra.

Nicieza ezt úgy oldotta meg, hogy a cselekményt szinte mindig Kábel karakterére hegyezte ki, az ő motivációi, céljai álltak a középpontban, ezzel együtt pedig megmaradt komolysága és méltósága is, miközben Deadpool rendszeresen mellécsapódott, és gondoskodott róla, hogy a tesztoszterontúltengés helyét a rekeszizomgörcsök vegyék át. Vagyis Kábel szolgáltatta a történetet, Deadpool pedig a hangulatot, és e kettő kombinációja olyan ütőképesnek bizonyult, amit aligha láthatott előre bárki. És ha már a sztori elsősorban Kábelről szólt, érdemes kicsit visszaemlékezni, mi is történt a figurával ezt a sorozatot megelőzően: az időutazó katona saját sorozata 2002-ben ért véget a 107. résszel, miután küldetését (Apokalipszis elpusztítása) beteljesítette, és a Marvel írói képtelenek voltak új célt találni neki. Így ezután a Soldier X című sorozatban bukkant fel, aminek keretei közt a világ fejlődő országaiban osztott igazságot, diktatúrákat buktatva meg – önmagában véve nem volt ez rossz, csak semmi köze nem volt az X-Menhez, de magához Kábelhez sem nagyon, úgyhogy le is lőtték zsenge 12 rész után. Nicieza kellett hozzá, hogy Nathan Summersnek újra legyen életcélja: a Cable & Deadpoolban katonából megváltó lett, és istenszerű hatalmával a világ megmentésén fáradozott, aminek első lépéseként létrehozta Providence-t, az utópisztikus paradicsomszigetet – ám a világ nem kért megváltásából.

Ez egy érdekes téma, ami akár egy vállán nagy súlyt cipelő, meg nem értett tragikus hőst is faraghatott volna Kábelből (és voltak is ilyen vonások a sorozatban), de Nicieza tartotta magát koncepciójához, és tevékenységeit inkább a frenetikus egysorosakat köpködő Deadpool mindenben viccet látó szemein át vizsgálta, mindig rátalálva a komolyság és a röhejesség közti egyensúlyra. Ez akkor borult fel, amikor Kábel „meghalt” a 42. részben, és Deadpool a gyáva, földnél is butább HYDRA-ügynökkel, Bobbal, és Agent X-szel indult új, kacagtatóan (ön)ironikus kalandokra, amik szokás szerint lubickoltak az ötletes popkultúrális utalásokban. Így az utolsó részek tobzódtak a vendégszereplő szuperhősökben, a poénokban és az abszurd szituációkban, amik az 50. számban érték el csúcspontjukat, a New Yorkban tomboló, szimbiótákkal fertőzött dinoszauruszokkal. Méltó lezárása ez egy pompás kis sorozatnak, ami hónapról hónapra felvillanyozta olvasóit. A Cable & Deadpool hiányozni fog, bár szerencsére mindkét karakternek hamarosan elindul saját, önálló sorozata. Kábel kalandjai márciusban folytatódnak jövőben, a Messiah Complexben megmentett mutáns csecsemővel és Bishoppal – vagyis ő elhagyja a parodisztikus képregények világát, viszont Deadpool is visszatér az év második felében, és ugye senkinek nincs kétsége afelől, hogy az ő sorozata milyen jellegű lesz…?


Megjelenés: 2004/2008
Történet: Fabien Nicieza
Rajz: Mark Brooks, Patrick Zircher, Lan Medina, Ron Lim, Staz Johnson, Reilly Brown, Jon Malin

Olórin, 2008. február 25.