Belekóstolhattam, milyen lenne ebből élni – Interjú Vadas Mátéval

Vadas Máté először a Gor láncai sorozattal hívta fel magára a figyelmet, rajzaival az április elején lezárult Titánemberben találkozhattunk újra. Ez utóbbi képregény készítése közben szerzett tapasztalatairól, illetve egyéb projektjeiről kérdeztük.

Mióta rajzolsz képregényeket? Kik voltak hatással rád?

10-11 évesen született az első képregényünk, osztálytársakkal, évfolyamtársakkal szórakoztattuk egymást. Az első nagy “szerelem” Todd McFarlane volt, torz és zavaros képi világa örökre belém égett.

Mesélj kérlek az előző másfél évedről. Milyen tapasztalatokat gyűjtöttél a Titánember rajzolása közben?

Az elmúlt másfél évem úgy nézett ki, ahogy megálmodtam a jövőmet 10 évesen: ébredés után papír fölé hajoltam, és mikor már homályosodott a látásom, kidőltem. Másnap ugyanez elölről. Nem egyszer 10-16 órát dolgoztam naponta, de szerencsére semmi mással nem kellett foglalkoznom, így ez kivitelezhető volt. Számomra főleg ezt jelentette a Titánember: belekóstolhattam, milyen lenne életvitelszerűen ezzel foglalkozni.

A rajzok egyébként úgy születtek, hogy első körben a forgató alapján egy A/5-ös füzetecskébe megrajzoltam a panelek felosztását, és pálcikaemberekkel a beállításokat. Ezután a végeleges oldalak A/3-as méretben készültek, kemény ceruzával a vázlatok, puhával a vonalak véglegesítése, végül filcekkel a kihúzás. Szkennelés és színezés, végül buborékozás és beírás. A felkészülés többnyire hálóról zajlott: képanyagok gyűjtése és könyvtárakba rendezgetése, ideges görcsölés, páni félelem, hajhullás.

titan01

Hogyan zajlott a közös munka az íróval?

A munka teljes mértékben online zajlott. Már a negyedik rész körül jártunk a gyártásban, mire először találkoztunk személyesen. Az írás kb. 80 százaléka már megszületett, mire Gábor kapcsolatba lépett velem, de javaslatokat és ötleteket mindig szívesen vett. Persze az ő szava volt a döntő, cserébe teljesen szabad kezet kaptam a karakterek megjelenítésében. A panelek elrendezésébe, a beállításokba szinte sosem szólt bele, inkább a karakterek gesztusaiba, hogy az általa elképzelt figura jelleme átjöjjön.

Lesz folytatása a Titánembernek?

A jelen állás szerint mindketten nagyon szeretnénk, a folytatás ötlete már akkor megvolt, mikor az első részt elkezdtem rajzolni. Persze az, hogy mikor, még nagy kérdés. Az első sorozat során szerzett tapasztalatokat jó lenne kamatoztatni egy újabbnál is. Hogy mást ne mondjak, Titán ruhája cafatokká vált az utolsó részben, teljesen újat fog kapni.

titan02

A Titánemberrel párhuzamosan több dologra is jutott időd, legalábbis a neved többször felbukkant, például a nemsokára megjelenő A halál temploma néhány oldalának színezőjeként. Hány képregénnyel foglalkozol egyszerre?

A halál temploma első 6 oldalának színei pont, hogy évekkel ezelőtt készültek. Utána kénytelen voltam letenni, külföldön voltam, géppark nélkül. Titán időszakában saját ötlettel lazítottam, de csak 30-40 oldalt tudtam haladni. Erre mostanában álltam rá komolyabban.

Van egy saját projekted, amiből eddig főként szöveg nélküli mintaoldalakat láthattunk. Hogy áll most a Vigrid?

A Vigrid története jó húsz éve született meg. Többször is felújítottam az ötletet azóta, de csak most öntöm olyan formába, hogy az emberek elé is merjem tenni. Még mindig nem tiszta, hogy pontosan milyen formában jelenjen meg. Egy epizód 28 oldal, előre láthatólag 4 részben sikerül elmesélni, amit szeretnék, de még ez is rugalmas. Jelenleg a második epizód végéig készen áll, most jönnek a béta tesztek, kiküldjük kollégáknak, és a javaslataik alapján csiszoljuk. A jelen tempó mellett reményeim szerint 2016 nyarán elkezdhetem publikálni. Egy távoli univerzumban ragadt fazon története ez, lesz benne háború, szerelem, halál, ami kell. Régóta kacérkodom az írással, majd kiderül, milyen eredménnyel.

vigrid-01

Mennyi idő alatt készül el nálad egy komplett képregényoldal?

Első körben minden papírra készül, digitális úton a színek és a szöveg kerül rá a végén. Egy oldal az ötlettől a “most már jöhet a következő oldal” állapotig átlag 10-16 óra alatt jut el. Persze az adott oldaltól is sok függ.

Követed a hazai képregényes életet?

Nem követem szorosan. Fogjuk az idő hiányára, az elég reálisan hangzik.

vigrid-02

Linkek:
Vadas Máté weboldala
Képek forrása: Facebook