Batman musical – az eltörölt projekt (Képzeneregény #2)

Én nem foglalnék állást – mert magát a musical műfaját nem különösebben kedvelem -, döntsétek el ti, hogy jó ötlet volt-e elkaszálni a Warner Brothers Theatrical Ventrue 1998-ban indult projektjét, a Batman: The Musical munkacímet viselő darabot, melyet 2005-ben mutattak volna be a Broadway-n, a zeneszerző: Jim Steinman, a forgatókönyvíró David Ives, a rendező pedig maga Tim Burton lett volna. Hogy véleményetek megalapozott lehessen, a “tovább“-ra kattintva néhány érdekes részletet tudhattok meg, és belehallgathattok Batman, Macskanő és Joker szívhez szóló dalaiba.

Az eredeti tervek szerint a zenés darabot már 2001 elején bemutatták volna. Elkészült a szkript, és az első dalok demófelvételei. Miután a zeneszerző aktuális, “Dance of the vampires” című musicalének premierjét tartották, a Warner színházi részlege a Batman darabra kezdett fókuszálni. Vérszemet kaptak a Disney broadwayi sikereit látva, és mivel Tim Burton és a Batman franchise kapcsolata igen sete-sután ért véget, úgy érezték, itt az idő felfrissíteni ezt a kapcsolatot. Burton nem érdeklődött a munka iránt, sőt, interjúkban, sajtótájékoztatókon többször is ironizálva mesélt a felkérésről. A projektet azonban nem a rendező, hanem a zeneszerző új darabjának hűvős fogadtatása végezte ki. Ami azt illeti, a “Dance of the vampires” a Broadway történetének legcsúfosabb bukását szenvedte el. A szövegkönyv és a kották így elsüllyedtek egy fiók mélyén, és csak a közelmúltban kerültek elő, mikor is Steinman a blogján keresztül megosztott néhány felvételt rajongóival. A neves zeneszerző, aki olyan énekesek dalait szerezte, mint Meat Loaf, Celine Dion vagy Barry Manilow jelenleg a “Bat out of hell” című musicalen dolgozik, mely a klasszikus, általa komponált Meat Loaf album címére rímel, és melyről tudni, hogy színházi falak közt sosem látott speciális effektusokat vonultat fel. Ha a művésznek még mindig szívügye a Batman musical, és a Warner is megenyhül a franchise védelmezésével kapcsolatban, talán egyszer elkészülhet a darab.

Az alábbi linkekre kattintva meghallgathatjátok, de legálisan le is tölthetitek a dalokat:

Nyitány, Batman színre lép

Gotham City/The Graveyard Shift

A korrupt gothami hivatalnokok dala
In the land of the pig, the butcher is the king

Batman és Macskanő szerelmi kettős
Not allowed to love (eredeti verzió)
Not allowed to love (pop verzió)

Not allowed to love (dance verzió)

Joker dala
The wonderful toys

Macskanő dala
I need all the love I can get

Finálé, Batman, Macskanő, a kis Bruce és Selina tragikus kvartettje*
We’re still the children we once were

*a demófelvételen csak Batman karaktere énekel

Ha valaki lusta ahhoz, hogy a letöltésekkel babráljon, és nem akarja végighallgatni majd az egész musicalt, ugorjon fel a youtube-ra az alábbi képre kattintva és hallgassa meg a nyitányt, Batman első dalát, néhány képpel kísérve: