Bárkiből lehet pókember

Az űrben is jól tapad a gekkók lábáról mintázott ragasztó, amely szén nanoszálakból készült.

Minden eddiginél erősebb ragasztót fejlesztettek ki amerikai kutatók. Az új anyag tízszer jobban ragad, mint a gekkó lábai és háromszor erőteljesebben, mint az eddigi, ilyen elven működő ragasztók, közölték a kutatók a Science című tudományos folyóirat csütörtökön megjelent számában.
Nanotapasz

A száraz állagú ragasztóanyag olyan erős tapadást biztosít, hogy egy 2,5-szer 2,5 centiméteres felület elég volna ahhoz, hogy egy 100 kilogrammos férfi a függőleges falon sétáljon. Késõbb könnyen lehúzható és újra felhasználható, ideális anyag az önjelölt pókembereknek. A ragasztó elektronikus alkatrészek forrasztás nélküli illesztésére is használható, állítják a tanulmány szerzői, Liming Dai a Daytoni Egyetem és Zhong Lin Wang az atlantai Georgiai Műszaki Egyetem munkatársa.


A Scotch-ot használó Pókemberes reklám csupán illusztráció! ;)

Mivel az anyag szilárd, egészen alacsony hőmérsékleten, akár az űrben is használható, ahol a hagyományos ragasztók többsége elereszti a kötést. A korábbi, gyíkláb ihlette ragasztókhoz hasonlóan az új szilárd anyag is szén nanocsövekből készült. A szénmolekulákból álló rostok végéhez kunkori szénszálacskák kapcsolódnak, melyek megnövelik a tapadóanyag kötésre kész felületét. Ez a dizájn a gekkóláb felépítését másolja, amelynél mikroszkopikus szőrszálak állnak ki különböző irányokban. A gekkónak mintegy hatszáz fajtáját ismerjük, és arról nevezetes, hogy gond nélkül közlekedik akár a plafonon is.

Dai elmondta, hogy az atomi méretekben létező vonzóerők, az úgynevezett van der Waals-erők hatását kívánták maximalizálni a molekulaszerkezet kialakításakor. Amikor a szén nanocsövecskék kikunkorodó része odanyomódik a másik felülethez, a szénszálak erős kötést hoznak létre vele. Amikor viszont szöget bezárva emelik el a másik felülettől, ez a kötés megtörik.

Forrás: index.hu