Az európaiak nézik az európaiakat – Kiállítás a Deák 17 Galériában

Nemzetközi kliséket mutat be új kiállításában a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria (1052, Budapest Deák Ferenc u. 17. I. emelet). A 2016. június 30. és július 29. között megtekinthető tárlat anyagát a Belga Képregény Központ (CBBD) állította össze, Európa számos országából származó képregényes anyagokat tartalmaz.

A Galéria honlapján található a következő leírás:

Ötven évvel a Római szerződés aláírása után, a Belga Képregény Központ (CBBD) úgy döntött, hogy bemutatja a mai Európa lakosait. Az európai képregények kreációiból merített, “Az európaiak nézik az európaiakat” kiállítás választ ad egy sor olyan vicces kérdésre, hogy “Hogyan látjuk egymást? Hogyan látják a szlovén, holland vagy francia képregényrajzolók a lengyeleket, belgákat, angolokat és más európai szomszédaikat?” A Belga Képregény Központ kiállítása egy eredeti és mosolygós portrét rajzol az európaiakról, a képregény tükrén keresztül mutatja be a társadalmainkat… és játékos könnyedséggel örvendezteti meg, valamint gondolkodtatja el a látogatókat.

A képregény Európáját bejárni annyit tesz, mint ráébredni arra, hogy a képregényíró is ugyanolyan állampolgár, mint a többi… legyen akár belga, francia, olasz, román, lengyel, holland, német vagy szlovén. A megrajzolt történetbe észrevétlenül is beleszövi annak a társadalomnak az előítéleteit, amelyikben él. Máskor pedig a szerző tudatosan dönt úgy – közönsége legnagyobb örömére -, hogy játszik ezekkel a klisékkel.

belga-muzeum

Az európaiak nézik az európaiakat kiállítás természetesen nem szándékozik számba venni ezeket a kliséket, és az Európai Unió 27 tagországának teljes képregény-arzenálját sem tudja bemutatni. Ehelyett a kreativitás ezen kincseskamrájából merítve, a Belga Képregény Központ kiállítása ara invitálja a látogatót, hogy álljon meg egy percre néhány válogatott és jól ismert klisé és előítélet előtt, és fedezze fel azt a gyakran vicces megjelenítést, ahogy egy képregény szerzője felhasználja ezeket a munkájában… Az egyetlen választási szempont, hogy a rajzoló ne legyen azonos nemzetiségű a klisé tárgyával.

A nyitókép a brüsszeli CBBD-ről készült.