Avenging Spider-man #5

Történet: Zeb Wells
Rajz: Leinil Francis Yu

Aki manapság kiadós, sőt még talán azt is meg merem kockáztatni, hogy békeidős klasszikusokra hajazó Pókemberre vágyik, annak az Avenging Spider-man című sorozat az egyik legjobb választás.
Mondom ezt úgy, hogy még csak az ötödik füzeténél tart Zeb Wells sorozata, ami azzal a nem titkolt szándékkal jött a világra röpke öt hónappal ezelőtt, hogy vegytiszta Pókember-történeteket közöljön, lehetőleg a kontinuitással mit sem törődve, ráadásul alternatívát nyújtva az Amazing mellett. Nem mintha Dan Slott sorozata rossz lenne, sőt, de Zeb Wells képregénye a nagybetűs Szórakoztatás mellett tette le a voksát, és nem ígér sem többet, sem kevesebbet.

A korábbi történetekben hősünk a vörös Hulkkal, majd Sólyomszemmel alkotott csapatot, hogy az éppen aktuális ellent térdre kényszerítsék. Az ötödik füzet viszont minden eddiginél nagyobbat üt: Pókember ezúttal Amerika Kapitánnyal szövetkezik, de a füzet fő témája ezúttal nem egy újabb ellenfél legyőzése. Az egyrészes történet középpontjában Amerika Kapitány gyerekkorának egyik elfeledett momentuma áll: Steve Rogers ugyanis kiskorában képregényrajzoló akart lenni, és mindig arról álmodozott, hogy egy általa alkotott szuperhőssel válik híressé.
A már alapszituációjában is rengeteg értelmezési lehetőséget kínáló füzetben aztán egyre másra követik egymást a poénkodó párbeszédek („Cap’s a nerd”), Pókember szószátyárabb és kockább, mint valaha, Amerika Kapitány pedig egy teljesen új oldaláról mutatkozik be. Még azt is elbírja a koncepció, hogy rengeteg a csöpögős, nyálas párbeszéd, illetve várható fordulatok tömegével van tele: egy ilyen szimpatikus, egyetlen poénra kihegyezett füzetet nem lehet nem imádni.

Nagy szerencse, hogy ez „csak” egy one-shot, így nem lett feleslegesen túlnyújtva a történet: Zeb Wells egyrészese az utóbbi idők egyik legszórakoztatóbb szuperhősképregénye, mely méltó módon állít emléket Amerika Kapitány egyik megteremtőjének, Joe Simonnak.

Farkas Dávid


ui.: időközben kijött a hatodik rész is, amiben Daredevil és a Megtorló a vendégszereplők. A füzetet Greg Rucka és Mark Waid közösen írta, de minőségében sajnos elmarad a korábbiaktól.