Asszonybeszéd

A Könyfesztiválra megjelent végre itthon is Marjane Satrapi könyve, az Asszonybeszéd a Nyitott Könyvműhely gondozásában. A kötet eredeti címe Embroideries. A tovább után néhány érdekesség, alternatív borító.

Bár a Nyitott Könyvműhely nem kényeztetett el bennünket mintaoldalakkal, a Pantheon honlapján fellelhető négy oldal a könyvből. Ezek alapján a „szokásos” Satrapit kapjuk, a rajzok mit sem változtak, és az oldalakat továbbra is körbelengi Marjane finom humora, ami vélhetően ebben a könyvben ki is teljesedik.

A kiadó promószövege a következő:
„A nagysikerű Persepolis alkotójának legújabb képregénye könnyed, mégis elgondolkodtató stílusban mutatja be az iráni nők szexuális életét. Márzsi szókimondó nagyanyja, excentrikus nagynénje, sztoikus anyja, valamint barátnői társalgását követhetjük nyomon egy szokásos délutáni teázás alkalmával.
A szó természetesen hamar a szerelemre, a szexre és a férfiak hóbortjaira terelődik. Nem mindennapi történeteikből megtudhatjuk, hogyan veszítheti el valaki akár többször is a szüzességét, hogyan kerülhető el egy kényszerházasság, milyen előnyökkel jár a plasztikai beavatkozás, és miért kényelmes házas férfival kezdeni. Az Asszonybeszéd valójában annak a története, meddig képes egy nő elmenni, hogy megszerezze és megtartsa a választott férfit, valamint hogy eltüntesse az idő múlásának látható, fizikai jeleit. Az Asszonybeszéd karaktereinek sorsában – a kulturális környezet különbözősége ellenére is – bárhol a világon bármelyik nő magára ismerhet.”

Nagyon remélem, hogy kinéz ennek a könyvnek is egy Nők Lapjás, vagy egyéb női magazinos cikk, ahogy az a Persepolis esetében is volt.

A könyvet története során többféle borítóval is piacra dobták. A Pantheon kiadványának borítója:

Akit az átlagosnál egy kicsit jobban érdekel a művésznő munkamódszere, illetve inspirációi, azok kalandozzanak el a következő oldalra, melyen megtalálható egy Marjane által írt angol nyelvű bejegyzés On Writing Persepolis címmel.

Czben megnézte a művésznő egy másik művét is a Kneten, az erről készült cikk erre található.

Azt még nem tudom, hogy mikor kerül a könyvesboltokba, de remélhetőleg minél korábban, és akkor bizony irány a legközelebbi! ;)