Arany KN 2009

Tisztelt nagyérdemű! Immár második alkalommal kerül kiosztásra az Arany KN (virtuális) díj, mely a hazai és itthon megjelent külföldi képregényeket több kategóriában díjazza.

2009-ben – az újságárusi forgalomban kapható sorozatokat nem számolva – több, mint 120 képregény jelent meg, melyek a megszokott terjesztői csatornákon keresztül jutottak el hozzánk, olvasókhoz. A KN csapat arra vállalkozott, hogy egy többfordulós szavazás keretében kihirdesse kedvenc megjelenéseit a tavalyi évből, ezáltal felhívva a figyelmet az elmúlt év kiemelkedő alkotásaira. Az általunk legjobbnak tartott kiadványokat a három kategóriában díjazzuk.

[toc]A zsűri tagjai:

 • Dunai Tamás – kritikus, a Képregény.net Szemle rovatának, valamint a Panel szaklap képregényrovatának munkatársa
 • Farkas Dávid (fdave) – kritikus, a Képregény.net
  KomiXérum rovatának munkatársa
 • Halász Zoltán (zhalasz) – a Képregény.net szerkesztője
 • Kadlicskó Mátyás (exactlee) – a Képregény.net munkatársa, kiadványismertetők szerkesztője
 • Kránicz Bence (czben) – kritikus, a Képregény.net KomiXérum rovatának és a Buborékhámozó szaklap munkatársa
 • Kvaszta Ádám (maniac) – fordító, a Képregény.net Ultimate Comics News rovatának vezetője
 • Lendvai Balázs (geomailer) – kritikus, a Képregény.net Komixérum rovatának munkatársa
 • Mann – „kalózfordító”, a Képregény.net munkatársa
 • mano – fordító, beíró, a Képregény.net alapítója, főszerkesztője, despota
 • Rusznyák Csaba (olórin) – kritikus, a Képregény.net Komixérum rovatának munkatársa, a Geekz.blog.hu GeexKomix rovatának vezetője, a Panel szaklap munkatársa
 • Sápi Márton (tungsram) – kritikus, a Képregény.net KomiXérum rovatának munkatársa, a Magyar Képregénykiadók Szövetségének titkára
 • Szabó Zoltán Ádám (zoli79) – a Panel szaklap főszerkesztője, a Képregény.net szerkesztője, a Szemle rovat munkatársa

Lássuk hát a jelölteket és a díjazottakat!

A legjobb magyar képregénykiadvány

Többen a hazai képregényes élet meghatározó személyiségei közül úgy értékelték 2009-et, mint a hazai képregények évét; nem csak hogy nem csökkent a magyar alkotók aktivitása a megelőző évhez képest, de több szerzői kiadvány jelent meg, mint korábban, önállóan és kiadói támogatással egyaránt. Ebbe a kategóriába minden, magyar alkotók által nyomtatásban megjelent képregény belefért, mint ahogy új művek, újrakiadások, színes és fekete-fehér kötetek, humor, kaland, sci-fi, dráma szerepelt a 2009-es képregénypalettán.

A jelöltek:

Bábel verme

A Kemenes Iván -Varga Péter páros bemutatkozó dolgozatát, a Stroboscopát a tavalyi Arany KN alkalmával is kiemeltük, nem lehet ez másként új művükkel sem. A millenniumi Budapesten játszódó Bábel Verme komplex jelrendszerrel átszőtt, misztikus pszichodráma, mely egyszerre jeleníti meg egy nemzet reményeit és aggodalmait egy rohamos gyorsasággal fejlődő világ új évszázadának küszöbén, miközben a magányos főszereplő egyéni tragédiája elevenedik meg a szemünk előtt. Ahogy a földalatti vasút munkásai egyre mélyebbre ásnak, úgy merülünk egyre mélyebbre a szereplők sötét titkaiban.

Charax 2.

„(…) Tálosi András olyan szépen rajzol, hogy ha a Charax színes lenne, kétlem, hogy sokan ellen tudnának állni neki (…). Más ugyanis nem hiányzik ebből a remek kis magyar sorozatból. A történet, a karakterek, a rajzok mind első osztályúak, és nem utolsó-, de inkább elsősorban: szórakoztatók. Míg a csöpp hazai képregénypiacon szerzők kisebb hada igyekszik „magas” művészi igényeket kielégíteni (ki több, ki kevesebb sikerrel), csak néhány alkotóra számíthatunk, ha felhőtlen kikapcsolódásra vágyunk.
Ha akadnak is jobb hazai képregények a magyar piacon, szimpatikusabbak aligha. Elég csak egy kósza pillantást vetni a karakterekre, és az ember szája máris mosolyra görbül, ez pedig nem kis fegyvertény. Abszolút minőségi szórakozás, kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt.”
(Olórin)

Rejtő-Korcsmáros: Elveszett cirkáló

„Az elveszett cirkáló képregényváltozatában sikerült megfelelő arányban keverni az eredeti regény ponyva, illetve szatíra jellegét (…). Nem csupán egy kalandtörténetet kapunk romantikával, egzotikus helyszínekkel, hanem mindazt, amivel Rejtő Jenő ezt az üres vázat kitölti és felöltözteti, legfőképpen sajátos humorát, mindent megkérdőjelező kétértelműségét. Mindamellett, hogy egy minden további nélkül szórakoztató képregényről van szó, a mű önmagán túli jelentőségét adja a világviszonylatban is egyedi felújítási, bővítési kísérlet és az a tény, miszerint hidat képez egy ma már lenézett képregénytörténeti korszak legjobbjai és korunk képregényes igényei között, ami nem kis érdem.”
(SzZÁ)

Firka-Comics 4. Hey Jude

Koska Zoltán önálló sorozata maga az underground: minimális példányszámmal, mindenfajta reklám vagy ajánlás nélkül, kizárólag érdemeinek köszönhetően vált az újkeletű szerzői képregényeink egyik zászlóvivőjévé. Az alkotó teljesen magától értetődően és természetesen kezeli a képregény eszközeit, témáinál pedig tökéletes mértékben keveri a saját (iskolai, szerelmi) élettapasztalatokat az élet nagy igazságaira való hiteles, de öniróniától sem mentes rácsodálkozással. Tudatos szerkesztés és játékos kísérletező kedv: a Firka-Comics alighanem a legfrissebb hangú, legőszintébb mai sorozatunk. Becsüljük meg!
(Czben)

Kalyber Joe: Angyalok a pokolban #1

Pilcz Roland önálló sorozatának erényeit és hibáit hosszasan tárgyalhatnánk, eredményeit azonban nehéz lenne elvitatni. Megszületett egy olyan magyar képregényhős, egy olyan hazai sorozat, amire sokan vártunk, amire voltak már mesterséges és önálló próbálkozások, ám egyelőre Kalyber Joe az egyetlen olyan „újkori” képregénykarakter, aki kiállta az eltelt néhány év, és a piac viszontagságainak próbáját. A szerző remek stílusérzékkel vegyíti az egzotikus kalandokat, akciót, drámát és a humort. Izgalmas, olvasmányos és fordulatokban gazdag, Lucas-Spielberg inspirálta meséje lassan de biztosan talál egyre több rajongóra.
Pilcz sorozata immár nem csak egy bátor kezdeményezés; Kalyber Joe áttört egy bizonyos képzeletbeli gátat, és megnyitotta az utat a populáris, de nem igénytelenül kommersz, a könnyeden szórakoztató, mégsem hiteltelen akciókkal vagy olcsó poénokkal bélelt alkotások számára. A Kalyber Joe érték, biztos pont a hazai képregények között.

Pestblog.hu

A nyugati képregényeknél alkalmazott munkamegosztáshoz hasonlatos, hazai manufaktúrában készült Pestblog.hu Szellár, Geek, Emtrexx, Zorgika valamint Zorro és Tikos, korunk Budapestjén játszódó, izgalmas, kis magyar szürrealista munkája. A főszereplő az igazi nép egyszerű gyermeke élete nagy döntései előtt, a felnőtté válás kapujában áll, amikor is izgalmas felfedezést tesz egy titkos budai alagútban. A különböző karrierlehetőségekhez, életstílus és létfilozófiai kérdésekhez utat mutató nőszemélyek között őrlődő hőssel könnyen azonosulhatunk, és bár a kiadvány bölcsen nem ígér folytatást, az olvasó mégis reménykedik, hogy a beszélő majom hamarosan még több nemzetközi összeesküvést tár fel előttünk.


A díjat kapja, azaz…

Oldalak: 1 2 3