Alfabéta-díj 2022: Elkezdődött a nevezés

A mai nappal elkezdődött és a hónap végéig tart a nevezés az idei Alfabéta-díjra. Nevezés előtt érdemes végigolvasni a kiírás teljes szövegét, ami a Magyar Képregény Szövetség oldalán található.

Az előzsűri kép-regény, kép-novella és Alfabéta-díj extra kategóriákban várja a nevezéseket, és a munkák közül választ ki öt alkotást. A díjak sorsáról végül egy 15 tagú zsűri dönt majd, a díjátadó pedig a 17. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon lesz, 2022. június 5-én a Dürer kertben.

A Magyar Képregény Szövetség 2022-ben is meghirdeti a nevezést az Alfabéta-díjra. Az Alfabéta-díj az előző naptári év legjobb új magyar képregényeit ismeri el. Három kategóriát hirdetünk:

„Kép-regény” kategória
A 2021. január 1. és december 31. között önálló nyomtatott kiadványban, kötetben vagy füzetben megjelent művek nevezhetők. A nevezés további feltételei:

– A mű terjedelmének el kell érnie a 20 oldalt.
– A mű nyilvános terjesztésbe került. Nyilvános terjesztésnek számít a széles körű, ingyenes terjesztés is.
– A megvásárolható/beszerezhető példányok száma meghaladja a 30 darabot.
– Korlátozott (100-nál alacsonyabb) példányszámú kiadvány esetében további feltétel, hogy legalább egy nagyobb képregényes rendezvényen szerzőjétől vagy kiadójától megvásárolható/beszerezhető legyen. Tekintettel a tavalyi járványhelyzetre, ezt a feltételt esetenként mérlegeljük.

Megjegyzés: 2023-tól a terjedelem alsó határát fel fogjuk emelni 20-ról 30 oldalra.

„Kép-novella” kategória
A 2021. január 1. és december 31. között nyomtatott vagy online antológiákban, magazinokban, egyben vagy folytatásokban megjelent, 20 oldalnál rövidebb képregények vagy képsorok. Szintén ebben a kategóriában nevezhetők azok az önálló kiadványként megjelent képregények, amelyek terjedelme nem éri el a 20 oldalt.

Alfabéta-díj extra
A zsűri fenntartja magának a jogot további díjak kiadására. Ezekkel olyan kiemelkedő műveket ismer el, amelyek valamilyen okból nem illenek bele a „kép-regény” vagy „kép-regény” kategóriába.

A nevezés, jelölés és zsűrizés rendje
1 Nevezés
A műveket kiadójuk vagy készítőjük nevezheti az alfabeta@kepregenyszovetseg.hu címre küldött ímélben. A nevezési időszak 2022. február 8-tól február 28-ig tart.

A nevezés érvényességének feltételei
– a képregény törzsadatainak megadása az ímélben: cím, kiadó, szerzők, terjedelem
– csatolják vagy valamely fileküldő szolgáltatással elküldjék a teljes képregényt képernyőre optimalizált PDF formátumban.
– Az ímél tárgyában kérjük feltüntetni, hogy melyik kategóriában nevezik a művet (kép-regény, kép-novella, extra).

A beérkezett nevezéseket három napon belül ímélben visszaigazoljuk.

2 Jelölés
A befutott nevezéseket áttekinti egy öttagú, kritikusokból álló előzsűri (Bayer Antal, Farkas Dávid, Kránicz Bence, Szabó Zoltán Ádám és Szép Eszter), és kategóriánként kiválaszt öt-öt művet, amelyet a teljes zsűri figyelmébe ajánl. Ezeknek a műveknek a listáját az előzsűri legkésőbb április 8-án nyilvánosságra hozza. Az esetleges „extra” díjak jelöléseit az előzsűri nem hozzá nyilvánosságra előzetesen.

3 Zsűrizés
Április 8 után az előzsűri kiegészül 10 meghívott taggal, akik a képregényes szakma különböző területeit képviselik. A meghívott zsűritagok között nem lehetnek a jelölt képregények alkotói. A zsűri titkos szavazással hozza meg a döntését. „Kép-regény” és „kép-novella” kategóriában a zsűri a preferendum-módszert alkalmaz, amelynek értelmében minden zsűritag sorrendet állít fel az öt jelölt között: az első 5, a második 4, a harmadik 3, a negyedik 2, az ötödik 1 pontot kap. A végeredményt a pontszámok összesítése adja meg.

A zsűri fenntartja magának a jogot, hogy bármely kategóriában ne hirdessen díjazottat. Az esetleges „extra” díj(ak) kiadásáról a zsűri többségi szavazással dönt.