Alakváltók potyognak az égből: Titkos invázió

A Titkos invázió úgy érett már a Marvel hőseinek, mint egy jól megérdemelt pofon. Az eltelt évek nagy eseményei másról sem szóltak, minthogy jó dolgukban egymással csatáztak. Tévedés ne essék, a szuperhősök is csak emberek, és lehetnek konfliktusaik, ezekből pedig születhetnek érdekes történetek, hiszen minden a megvalósításon múlik. De amikor már harmincadik alkalommal szegik meg az elveiket az egymás ellen való harcban, miközben sokadjára rombolják le a várost, ahelyett, hogy érettebben, körültekintőbben oldanák meg a problémáikat, akkor az ember már azért szurkol, hogy essenek pofára.

Ez pedig itt be is következik, amikor a skrullok, a Marvel alakváltó idegenei megkezdik inváziójukat a Föld ellen, a bolygó védelmezői pedig, köszönhetően a belső torzsalkodásaiknak, teljesen felkészületlenül állnak egy ilyen támadás szemben. Mert a skrulloknak nincs is sok dolguk, hogy bizalmatlanságot és viszályt szítsanak – ezt ők maguk is megállapítják –, hiszen az már alapból megtalálható a szuperhősök frakciói között.

Jó érzés egy olyan történetet olvasni, ahol mondvacsinált konfliktusok helyett egy olyan ellenfél érkezik, akinek az érveivel félig mi is együtt tudunk érezni. Mert teljesen jogos az a meglátás, hogy a Földet az emberek mohóságukban teljesen kivéreztetik, és ha egy kicsit is be- és előrelátóbbak lennének, akkor a betegségektől, háborúktól és az általunk okozott katasztrófáktól meg lehetne védeni a bolygónkat. Valahol kicsit ironikus is, hogy a hódítók körültekintőbben viszonyulnának az általuk elfoglalt világhoz, mint annak lakói, akkor is, ha azért ezen megállapítás nem kevés propagandát tartalmaz.

Hőseinknek tehát igencsak félre kell tenniük nézeteltéréseiket és felkötni a gatyájukat. De hát ezen történetek sava-borsát mégis csak az adja, miként nőnek fel a szereplőik a feladatukhoz. Igen, Alan Moore sokat homázsolt Watchmenjének karakterei is sérültek voltak, a csapatuk pedig legjobb esetben is diszfunkcionális volt, de az egész történet arról szólt, hogy miként szembesültek a hibáikkal, és milyen jó vagy rossz döntéseket hoztak ezekből kifolyólag. Az, hogy egy olyan ellenség, amelyet korábban rendre csuklóból visszavertek, most tisztes rendet tud vágni Vasemberék között, abban nem kevés karmikus igazságszolgáltatás van. Vagy nevezzük csak szimplán annak, ami: következménynek?

Ennek ellenére – vagy talán éppen ezért? – Brian Michael Bendis és Leinil Francis Yu története sokkal jobban emlékeztet egy nyári kasszasikerfilmre, mint bármelyik nagy Marveles képregényesemény a kétezres évekből. Mert megvan annak a szépsége, hogy a korábban egymással harcoló hősök a szupergonoszokkal karöltve képesek félretenni korábbi nézeteltéréseiket, és felvenni a kesztyűt a hódítókkal szemben, különösen úgy, hogy végén nem lovagolnak be a naplementébe, nem szalutálnak a zászló előtt, és méltó jutalomról sem beszélhetünk.

Mert a Titkos háború valóban egy éretten elmesélt szórakoztató képregény, ami nem akar többnek látszani, mint ami – pedig ez, tekintettel az ellenfelekre, bizony benne volt a pakliban. Érezzük azt, hogy Bendis ezt a történetet el akarta mesélni, és hosszú ideje dédelgette magában, most pedig örömmel tárja elénk. Holott az ő erőssége sosem az ilyen világmegváltó, szélesvásznú összecsapásokat felvonultató eseményekben rejlett, hanem a kisebb, karakterorientáltabb történetekben. A Titkos háború viszont Ellis és Millar jobb alkotásait idézi úgy, hogy közben finoman, alig észrevehetően jóval több mondanivalót és karakterábrázolást tartalmaz, ráadásul Bendis mindig is hihetőbb, plasztikusabb ellenfeleket tett le az asztalra ebben a zsánerben, mint a két úriember. Ráadásul ez a nyolc rész tökéletesen működik mindenféle kiegészítő nélkül, így nem kell tisztában lennünk, mi történt a kiegészítőkben, hogy élvezni tudjuk a történetet.

Nem hittem, hogy ezt mondom, de van egy eseményképregény a kétezresévekből, ami gördülékenyen mesél el egy történetet úgy, hogy teljesen önállóan megáll a lábán. Persze, ehhez az is kellett, hogy olvasó és karakter egyaránt tisztában legyen tétekkel és következményekkel.

Pusztai Dániel

Cím: Titkos Invázió (NMK #55)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Brian Michael Bendis, Leinil Francis Yu, Mark Morales, Laura Martin, Emily Warren
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 224 oldal
Megjelenés: 2020.01.30.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu