A zombik kivéreztetik a nagy Marvel-címeket

Bár még csak pár éve követem rendszeresen figyelemmel a tengerentúli eladási statisztikákat, eddig ilyen toplistát még nem láttam: a Marvel, ami hónapról hónapra rendszeresen tönkreveri a DC-t, most teljesen alulmaradt vetélytársával szemben, ami csúnya tarolást vitt végbe a rendkívül népszerű Blackest Nighttal – a legkelendőbb 10 képregény közül szeptemberben 6 a DC kiadványa volt.

Természetesen Geoff Johns zöld lámpás crossoverének harmadik része vezeti a listát, több mint 140 ezer példánnyal, ami alig több mint ötezres esést jelent a másodikhoz képest – és ez egy ilyen horderejű minisorozatnál meglehetősen tetszetős adat. A Blackest Night hatalmas sikere a tie-ineken is látszik: a most negyedik helyet elfoglaló Green Lantern stabilan 100 ezer felett van, amióta a crossover tart, márpedig ilyen eladásokat a sorozat nem produkált az indulása utáni első hónapok óta (még a Sinestro Corps War is „csak” a 80 ezres határ fölé vitte a címet). Csaknem kétszer annyi fogy ezekből a füzetekből, mint egy évvel ezelőtt, és ugyanez áll a testvérére, a Green Lantern Corpsra (nyolcadik hely) is, ami 83 ezres eladásával igen szokatlan módon túltett a 2005-ben megjelent első számának eredményén (76 ezer) is. Hatodik a Blackest Night: Batman második (87 ezer), és tizedik a Blackest Night: Superman szintén második (79 ezer) száma is, és ezekkel a DC nagy szuperhősei maguk mögé utasították saját fősorozatukat is – már ha a Batman and Robinra nem fősorozatként tekintünk. Az ugyanis már harmadik hónapja tanyázik a harmadik helyen, ezúttal 107 ezer eladott példánnyal, úgyhogy nagyon úgy néz ki, hogy Grant Morrison sorozata keményen becementezte magát a 100 ezres határ fölött. Nagyon szép és bíztató eredmény. Ha valami miatt aggódnia kell a DC-nek, az a Superman: az idetartozó címek már mind 40 ezer alatt vannak, és folyamatosan csökkenő tendenciát mutatnak, amióta az Acélember elköltözött New Kryptonra. Nagyon úgy tűnik, hogy ez a World Without Superman koncepció nem működik. (Mellesleg Johns Secret Originsa is csak 54 ezer példánnyal indult, miközben a Flash: Rebirth múlt hónapban még a negyedik résszel alig ment 80 ezer alá – könnyen lehet, hogy a gyengélkedő Acélember erre a minire is rossz hatással van, és hogy nem 4 dollárért kellene adni.)

A Marvel háza táján nem sok pezsgőt bonthatnak mostanság: legjobban fogyó címük még mindig a Captain America: Reborn (második hely, 108 ezer), az viszont elég derekasan veszíti az olvasókat hónapról hónapra – persze a sorozat átlagos adataihoz képest ez még mindig rendkívül kiemelkedő eredmény, de nem hiszem, hogy a kiadó ilyen lejtmenettel számolt volna. Az ötödik helyen, 94 ezer példánnyal Mark Millar Old Man Loganjának utolsó része áll – nagyjából ezt lehetett várni tőle. Ellenben az Avengers háza táján bajok vannak: a New Avengers ugyan viszonylag stabilan tartja magát a 80-90 ezres példányszám környékén (bár hosszútávon megfigyelhető egy lassú, csökkenő tendencia), de a Dark Avengers az utóbbi hónapok betonstabil 94-95 ezres példányszámáról váratlanul visszaesett 80 ezer alá. Egyelőre megtippelni sem tudom, mi lehet ennek az oka (persze most ért véget az Uncanny X-Mennel közös Utopia crossover, de annak eleve nem volt különösebb hatása a DA-ra), úgyhogy várjuk ki a következő egy-két hónapot. Ha ez egy tendencia kezdete, az baj (még egy-két ilyen csökkenés nem mutatna jól egy elvileg élvonalbeli Bendis-címnek), de remélhetőleg csak egy megtorpanás – legkésőbb a januárban kezdődő új esemény (Siege) valószínűleg úgyis orvosolja a problémát. Ennél nagyobb kulimászban van az Ultimate részleg: az Avengers 68 ezerre, a Spider-Man 57 ezerre esett vissza. Utóbbi jó esetben be fog állni az Ultimatum előtti 50 ezres szintre, előbbi 28%-os zuhanása viszont nem fest túl jól, főleg nem egy Mark Millar címtől. Az összképhez persze hozzátartozik, hogy egyrészt a Marvelnek mostanában nincs olyan nagy crossovere, amit versenyezhetne a Blackest Nighttal, és hogy sokkal több címét adja 4 dollárért (így az Ultimate-eket is), mint a 3 dolláros árhoz nagyjából még ragaszkodó DC.

További lefelé sodródó Marvel-címek: Amazing Spider-Man (lassan beesik 60 ezer alá, és valószínűleg már ott is lenne, ha a 600. szám nem dobta volna meg az eladásokat), Hulk, Wolverine: Weapon X (kifejezetten csúnya lejtmenetben van már a második szám óta), New Mutants (nagyon aggasztó zuhanás, ha így megy tovább, a következő szám bőven 30 ezer alatt lesz), Secret Warrirors (ez is a 30 ezres határ alá tart). Nem kizárt, hogy utóbbiak közül egyik-másiktól búcsúznunk kell majd.

A becsült szeptemberi eladások részletes listája itt található.