A Szemek és a Sötétség – Művészeti pszichothriller

Az Anagram Comics második „egész estés” önálló Bonelli-kötete a krimirajongók nagy örömére kiválóan illeszkedik az kiadó fő csapásirányába, bár ez már sokkal inkább egy erősebb lélektani thriller, mint egy sima bűnügyi történet.

A századforduló elején játszódó sztori középpontjában egy sorozatgyilkos áll, és az elejétől fogva ismerjük a kilétét. Kissé szokatlan húzás ez a Columbo-stílusú kezdés egy sorozatgyilkosos thrillertől, ami egy nagyon érdekes, két szálon futó történetvezetéshez vezet. Persze, ha ez kimerülne két különböző nézőpontban, akkor nem lenne különösebben érdekes, olyat már láttunk. Viszont itt a két szál gyakorlatilag két különböző műfaj is. Az egyik szál egyetlen fókuszkarakterre épít, a gyilkosra, és egy a lélektani dráma-thriller. A másik szál maga a nyomozás, ami több, egymást váltó szereplővel működik, és a hagyományos nyomozásos, rendőri eljárásos krimik műfaját képviseli. Ráadásul mindkét szál úgy épül fel, hogy akár önálló történetként is megállnák a helyüket. Persze a szálak összetalálkoznak, hatnak egymásra, egy szerves egészet képeznek.


Gigi Simeoni elkerüli azt a csapdát, hogy a gyilkosból tragikus főhőst csináljon. Amellett, hogy roppant érzékletesen ábrázolja az összes megrázó eseményt, ami a megszállottsághoz és a gyilkoláshoz vezet, egyetlen pillanatig nem próbálja elfogadhatónak vagy megbocsáthatónak beállítani. Maga a gyilkos is végig tisztában van saját bűnösségével, de a küldetése fontosabb számára minden társadalmi, etikai, morális törvénynél. Mindeközben egy nagyon összetett karakter, kiterjedt érzelem- és gondolatvilággal, akit élvezetes, de egyben iszonyatos is követni. Szépen felépített íve van a gyilkos elméjén egyre jobban eluralkodó őrületnek is, amit egy váratlan pillanattal képes még fokozni. Nincs hova finomítani, ez egy igazán mesteri karaktermunka.

A nyomozós szálon több szereplőt kell mozgatni, így idő és hely sincs túlzottan kibontani őket. A rafkós és mélyen önérzetes újságíró, a maradi rendőrfőnök, az újító, idealista nyomozó mind nagyon hálás és gyakran alkalmazott karakter, de a leghasznosabb és leghangsúlyosabb szereplőket Simeoni még így is felruházza egy kis személyiséggel, többek holmi egydimenziós sablonoknál. A nyomozás egyik legszórakoztatóbb része a modern technika és nyomolvasás bevetése, ahogy a régi és az új rendőri módszerek – és képviselőik – egymásnak feszülnek.

A történet teljes egészében a fantázia szüleménye, de a környezet ennél valóságosabb már nem is lehetne. Itt most nem csak arra gondolok, hogy valódi helyeken játszódik, vagy hogy tényleg létező történelmi személyek szerepelnek, vagy vannak megemlítve. Társadalmi kérdések, ellentétek jelennek meg életképekben, amiken keresztül halad a cselekmény. A legfelsőbb, úri köröktől az utca mocskáig bejárjuk Milánót. Irodalom, képzőművészet, filozófia fűszerezi a párbeszédeket.

A Szemek és a Sötétség egy lebilincselő és tartalmas pszichothriller, egy vérbeli lélektani krimi, egy igazi tour-de-force Gigi Simeoni író-rajzolótól.

kóbor

Cím: A szemek és a sötétség
Szerző(k): Gigi Simeoni
Kiadó: Anagram Comics
Ár: 4500 4000 Ft
Formátum: puhafedeles kötet
Terjedelem: 300 oldal
Megjelenés: 2022.03.13.
Megvásárolható: Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu