A mutánsok fénykora, új X-men címek

Az 1980-as években az X-men hatalmas népszerűségnek örvendett. Új mutánsok „születtek” meg, új képességek kerültek bemutatásra vadonatúj történetekkel. Az évtized végére már olyan bonyolulttá, szövevényessé vált az X-univerzum, hogy nemcsak a fanatikusok, de a különféle címek szerkesztőségei is alig bírták követni, hogy kivel-hol-mi történik. Sok szereplő megkapta a maga önálló címét, az egyes főhősök feltűntek az egyik sorozat lapjain, hogy aztán egy másikéban is rövid időn belül felbukkanjanak. Néhány képregénynél már előre ki volt alakítva a hosszú távú stratégia, míg egyeseknél spontán merültek fel az ötletek, hogy mit is lehetne, kellene csinálni.

Mégis az egyre növekvő igényeket kielégítve az elgondolások nagy része sikerrel járt, még akkor is, ha sokszor ellentmondás keletkezett egy szereplő eredettörténetében vagy magában a cselekményben.

Új Mutánsok képregények

Az Új Mutánsok

1982-ben kapták meg az első önálló történetüket az Új Mutánsok egy grafikus novella keretében. 1983 márciusában már az önálló sorozat is megjelent, amely a fiatalabb generációval foglalkozott.

Amíg az X-men tagjai lassan felnőtté váltak illetve felnőttek voltak, addig meg kellett adni a választ arra, hogy mi folyik Xavier professzor iskolájában, kiket tanít, hogyan stb.

Az 1. számban X professzortól megtudjuk, hogy az X-ment gyászolja, akik akkori tudása szerint meghaltak (miközben az Űrben egy idegen fajjal, a Fészek tagjaival harcoltak).

Létrehozott egy új csapatot, amelynek tagjait szintén a világ különböző pontjairól származtak, ám féltette őket, nehogy úgy járjanak, mint az elődjeik.
A csapat tagjai a korai X-ek uniformisához hasonló ruhát viseltek.

Deadpool első felbukkanásaTagjai: Sam Guthrie, aki termo-kémiai reakciót tud létrehozni a teste körül, amivel úgy tudja kilőni magát, mint egy Ágyúgolyó; Rahne Sinclair, a vörös hajú skót lány, aki Farkassá tud változni; Roberto da Costa, egy brazil fiú, aki szuper-erejét a Napból nyeri és Napfolt néven ismert; Danielle Moonstar, Délibáb/Mirázs, egy cheyenne lány, aki a saját és mások pszionikus képeit tudja kivetíteni, legyenek akár azok kellemes vagy kellemetlen érzések. Karma (Xi’an Coy Mahn), a legidősebb tag, egy franciául beszélő vietnámi lány, aki mások agyát és testét tudja irányítani.

Xavier professzor fia, Légió is a csapat tagja lett egy időre, aki pszi- és telepatikus energiával rendelkezik.

A sorozat inkább a misztikum felé vette az irányt, mint az akció felé, a csapat tagjai gyakran cserélődtek. Ugyancsak fontos karakterré nőtte ki magát a sorozatban és majd a fő-sorozatban is Elizabeth „Betsy” Braddock, Britannia kapitány testvére, egy telepata, aki fókuszálással egy pszionikus kést tud létrehozni.

A legfurcsább karaktere a szériának Warlock volt, akiről kiderült, hogy nem is mutáns, hanem inkább egy techno-organikus lény, aki képes bárkinek az alakját és elméjét „felvenni”.

1989-ben az Új Mutánsok irányítását Rob Liefeld vette át, aki számos karaktertől elbúcsúzott, de újakat is bemutatott, mint például Dominot (szerencséssé tud tenni akárkit), az egyik legnagyobb jelentőségű karaktert, Kábelt (87. számban debütált), vagy éppen a kanadai szabadszájú zsoldos Wade Wilsont, ismertebb néven Deadpoolt, aki az X-fegyver projekt egyik félresikerült alanya. Habár ez utóbbi olyan gyógyulási képességekkel rendelkezik, mint Rozsomák, de a teste annyira elcsúfult a kísérletben, hogy muszáj álruhát viselnie. A széria a 100. számmal szűnt meg 1991-ben, illetve „átalakult”.

X-Faktor képregények

X-Faktor

1986-ban, 23 évvel az eredeti sorozat indulását követően, az alapító tagok, Küklopsz, Jean Grey, Jégember, Bestia, Angyal újra visszatértek, s megkapták a saját sorozatukat. Természetesen adott volt a probléma, hogyan lehetne Jean Greyt visszahozni a holtak birodalmából. Kiderült, hogy a Főnix valójában nem Jean Grey volt, hanem inkább a másolata annak, amelyet a Főnix ereje teremtett. Az igazi Jean tehát, aki egyfajta hibernációba került, ki lett cserélve erre a „kópiára”. Jégember ebben a sorozatban az Ezüst Utazóhoz hasonlított, míg Bestia, ha csak átmenetileg is, visszanyerte eredeti, emberi külsejét. Az új csapat immáron Manhattanben rendezte be főhadiszállását, nem messze onnan, ahol megtalálták az eredeti, kómában fekvő, Jean Greyt. Egy vállalkozást indítottak, amely papíron azzal a céllal jött létre, hogy a társadalmat megvédje a mutáns fenyegetéstől, ám a valóságban inkább kisegítették fajtársaikat.

Jean feltámadása 2

Jean feltámadása

A sorozat legjelentősebb teremtménye az 5. számban, 1986 júniusában, felbukkanó Apokalipszis lett. A szérián talán a Simonson-házaspár (Walter és Louise), alkotta a legmaradandóbbat, amikor is Angyal szárnyait amputálni kellett a Martalócokkal szembeni harcot követően. A súlyosan megsérült, és emiatt kétségbeesett Warren Apokalipszishez menekült, akitől fém-szárnyakat és kék-kinézetet kapott a lovasaként. Ő lett Arkangyal a négy lovas közül, aki a Halált testesítette meg, igaz, csak rövidebb ideig szolgált a rossz oldalon.

Egészen 1998-ig jelent meg a 149 számot megérő sorozat, amelyben a 71. résztől kezdődően immáron új tagok alkották a csapatot Plazma és Polaris vezetésével.

Excalibur

1988 októberében egy új sorozat jelent meg, ami az Excalibur névre hallgatott. A már jól ismert Chris Claremont és az angol Alan Davis hozta létre a sorozatot, amelynek az előzménye a Captain Britain 1976-os rövid életű Marvel UK keretein belül megjelent szérián alapult, amit Alan Moore és Alan Davis alkotott. Britannia kapitány Amerika kapitány és Artúr király ötvözetének tekinthető, aki egy dimenzió-közi házasság „eredménye”. Édesapja révén, aki idegen világból származott, szupererőre tett szert és repülni is tud. A sorozat fontosabb szereplői Árnyék, Árnymacska, a 2. Főnix (Rachel Summers) és a brit Meggan (alakváltó, repülni tudó, energia-lövedékeket kilőni tudó szuperhős) voltak. Később Kolosszus és Douglock (Warlock egy újabb verziója) is a csapat tagjai lettek. 1997 decemberében ért véget a sorozat a 125. számmal, amelyben Britannia kapitány és Meggan összeházasodtak.

Alfa különítmény

Az Uncanny X-men 120. számában bemutatkozó osztagot Dr. James Hudson vezette és a kanadai kormányt szolgálták. Egy ideig Rozsomák is a csapat tagja volt. 1983 augusztusában mutatták be a sorozatot, amely 130 számot élt meg, amelyben számos karaktert bemutattak, akik nem váltak túl ismertté.

Rozsomák képregények

Rozsomák

Természetesen az X-men egyik legnépszerűbb tagjáról, Loganról sem feledkezhetünk meg, aki hosszú utat járt be 1974-es a The Incredible Hulkban történő bemutatkozásától kezdve, amíg a széria egyik legnépszerűbb alakja lett. Ő egy fajta kemény antihős volt, aki vad természetével és halálos erejével különbözött a többi, „átlagos”, szereplőtől.

1982-ben jelent meg az első négy részes minisorozata Chris Claremont és Frank Miller közreműködésének köszönhetően, ami Magyarországon is megjelent a Fumax kiadó Rozsomák: Adósság és becsület című kötetében. Ezt egy újabb hat részes minisorozat követte, ami a Kitty Pryde és Rozsomák néven jelent meg 1984-ben és 1985-ben (itthon A Csodálatos Pókember első sorozatának 36-50. számaiban olvasható).

1988-tól indult el az első önálló, rendszeresen megjelenő sorozata, amely 189 részt ért meg (azóta jó párszor újraindították/átszámozták azt). Az X-men és az Alfa különítmény mellett a Bosszú Angyalai képregényeknek is állandó vagy visszatérő szereplője, nem említve számos vendég-szereplését más füzetekben. 2009-ben mutatták be az első önálló mozifilmjét, az X-menes rajzfilmeknek is állandó tagja.

Felhasznált irodalom:

-Official Index to the Marvel Universe: Uncanny X-Men (1st printing, 2010, ISBN# 978-0-7851-4958-3, Marvel Worldwide Inc., írta Al Sjoerdsma, Stuart Vandal, Jeph York és még sokan mások)
-X-Men: The Characters and Their Universe (1st printing, 2014, ISBN-13: 978-0-7858-3181-5, Chartwell Books, írta: Michael Mallory)
-és az egyes angol számok felhasználása

Írta: Mustabasic Damir (a szöveg a 2016-os Szegedi képregénybörzére készült) és folytatása következik majd.