A Mediawave 2009-ből sem maradhat ki a képregény

A hivatalosan film és zenei fesztiválként meghirdetett rendezvénysorozat közismert lett a médium- és államhatárok közti átjárhatóságáról. A képregény ehhez képest elég szerényen húzódik meg a sarokban (reméljük, ez még változik a jövőben), de így is egy érdekes kiállítás és beszélgetés élményével lehet gazdagabb az oda ellátogató.
Tehát idén Kertész Sándor Comix Szocialista álruhában című könyvéhez kapcsolódó kiállítási anyaga és előadása abszolválható a témába vágó filmekkel együtt. Mindez Győrben, holnap öttől.

Bővebb információ a http://mediawavefestival.hu oldalról:

Kiállítás megnyitó:
Helyszín: Gyermekek háza – Fesztivál központ – 9021 GYŐR, Aradi vértanúk útja 23.
Comix Szocialista álruhában – A magyar képregény 50 éve a szocializmus alatt

Magyarországon 1957-től irodalmi alkotásokon alapultak a képregények, melyek pl. a máig ismert Füles újságban kaptak teret. A szintén ebben az időszakban virágzó Magyar Ifjúság egyfajta bulvár stílust közvetített az úttörőszövetségből kikerülő, identitáskereső fiatalság számára.

A legnagyobb és legismertebb hazai képregényrajzoló grafikusok munkásságát is megismerhetjük a kiállított képek alapján. Ugyanakkor megtudhatjuk azt is, hogy sokuknak mindez csupán a megélhetést szolgálta, és csöppet sem a művészi kiteljesedést.

A kiállításhoz kapcsolódó előadás és filmvetítés:

Április 30. 17.30 Gyermekek Háza
előadó: Kertész Sándor

A magyar képregénytörténeti “barangolást” vetített és videós anyagokkal teszi szemléletesebbé a téma egyik legnagyobb ismerője.
Film: KÉPÍRÓ (16’), Kertész Sándor és Fazekas Sándor Pamach portréfilmje Zórád Ernőről a hazai képregényrajzolás legelismertebb és legnagyobb hatású hazai képviselőjéről. Nagy szerepe volt a művészi értékű képregény kialakításában. Első képregénye, a Karl May regényéből készült Winnetou 1957-ben jelent meg, rengeteg munkája a Füles Magazin címlapját és belső oldalait gazdagította.