A feszítővassal újrafaragott szegény bolond

Madárijeszős rémálmaimban se gondoltam, hogy a Legendás Batman sorozat átmegy Grant Morrison és Scott Snyder életműkiadásba. Biztosan nem marad így, és voltak, lesznek, vannak más Denevérember-alkotók a szériában, de megint ezek jöttek.

Snyder Batman-jét a kollégák beválasztották az elmúlt évtized legjelentősebb runjai közé, így el kell hinnem nekik, hogy a Futaki Attilával a Severeden dolgozó író tényleg annyi vért pumpált Bruce Wayne, Batman és családja, Gotham és maga a mítosz erezetébe, hogy az meghatározóvá vált a kánonban.

A Baglyok Bíróságában az idealistának ábrázolt Bruce/Batman viktoriánus, egyszerre relista és szimbolikus rémdrámába kerül. Gyerekkori mondóka igazol paranoiás összeesküvés elméletet. Snyder fészket rak Gotham bűnözőinek. A családi vonal erős, mint Morrisonnál, van barátság, szerelem, érzelmi kötelékeken himbálóznak hőseink érzéketlen ellenfeleik orra előtt.

Ez, a naturalista ábrázolás, a technológiai realizmus és a szimbólumok erős használata végig jellemző Snyderre, az arányok tolódnak ide-oda a műveiben.

A Halál a családra történettől a Végjátékig terjedő szakasz Jokeré. Joker szemében Batman a király, önmaga a Denevérkirály udvari bolondja, de hiába a jó szándék, képzavarral süket fülekre talál a mondandója, ezért muszáj jól elbánni mindenkivel. Előbb a Denevércsalád összes tagját alázza, kínozza, aztán egy felejthetetlen családi vacsoránál előadja a Tréfát, amitől az olvasót kirázza a hideg.

Sajnálom, hogy mindig kell egy Joker. Ritka az ennyiszer újraértelmezett, újrarajzolt, minden érában más és más karakter. Unalmas? Nem tudom. Inkább csak következetlen, és ritkán szórakoztató, hogy ennyiszer újrafaragják feszítővassal szegény bolondot. Meg hogy mindig el kell terjeszteni valami bolondvírust. Ráfagy az arcomra a mosoly, ha meglátom.

A finálé Tim Burton filmjét idéző parádéja megragadó volt, de a lenyúzott arcú, szánalmas elmebeteg nekem egy újabb nyeszlett nyuszi a Joker-kalapból. Hányat húznak még elő?

Itt a tavasz, dagad a… Kikelet. Miután Bruce amnéziás lesz, Jim Gordon ölt magára Batman-ruhát és páncélt. Vagyis a rendőrség ráölteti. Elvetemült ötletnek hangzik, de működik. A Baglyok Bírósága ninjákkal hozta a szelíd B-vonalat, itt mini-mechek és nagyobba adnak sci-fi jelleget. Ellenpontban a Kertész Snyder által létrehozott, egyszerre valós és szimbolikus figurája. A társadalom repedéseibe szövődő kételyből elektromágneses energiával táplálkozó, és az emberek dühével egyre nagyobbra növő, napraforgóarcú rémalak közhelyes, osztályharcos morálfilozófiával támad, a rendőrség erre egyre több és nagyobb robottal válaszol. Az emberek szupererőt kapnak, mint a Pókszigetben, csak ez nem olyan vicces. Párbeszéd nincs, a felek meg se hallgatják egymást.

Batman visszatér, Jim végre újra megnövesztheti a szőrzetét, amit eddig összesen a védjegyszerű felnyírt vagy punk frizura képviselt. Alfred, mint Luke Skywalker, csuklóból szegényebb egy kézzel.

Snyder szereti nyitva hagyni a dolgokat. A Baglyok Bírósága lelepleződik, de Joker vagy a Kertész végül is nem. Nem kapunk mögéjük teljes eredettörténetet, nem elégül ki a fogyasztói olvasó mindentudás-vágya, ez bátor és szimpatikus vonás.

Bruce Wayne naivnak ábrázolt figurája éles ellentéte a Halál Batmanre és Robinra! idők mélyéből visszatérő karakterének. Emez idealista, amarra csak rá kell nézni, hogy futásnak eredjünk.

Hogy összességében mit adott Snyder Batmanhez? Válaszolják meg a kollégák, én hol így, hol úgy, de általában közepesen szórakoztam és elmélkedtem a műveken.

Bár a Tükörmély még csak most következik…

Lénárd László

A baglyok nem pislognak

Cím: Batman: Kikelet (ALB30)
Sorozat: A LEGENDÁS BATMAN
Szerző(k): Többen
Kiadó: Eaglemoss
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: ~200 oldal
Megjelenés: 2020.03.21.
Megvásárolható: Újságárusok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu