A csodálatos Pókember: A Stacy-tragédiák (NMK #98)

Cím: A csodálatos Pókember: A Stacy-tragédiák (NMK #98)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Stan Lee, Gerry Conway, John Romita Sr., Gil Kane, Jim Mooney, John Romita Sr., Tony Mortellaro
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 152 oldal
Megjelenés: 2021.09.23.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu

George Stacy kapitány és Gwen Stacy… apa és lánya, akik más-más módon, de szoros kapcsolatba kerültek a hálószövő hőssel, és emiatt tragikus véget ért mindkettőjük élete.
Ebben a kötetben bemutatunk két olyan megdöbbentő történetet, amik a legnagyobb hatással voltak Pókember jellemére, és amik a mai napig kísértik Peter Parkert.

A gyűjtemény a The Amazing Spider-Man 88-92. és 121-122. számait tartalmazza.

Előszó:

A korábbi kötetekben már említettem, milyen hatalmas fordulópontot jelentett Gwen Stacy halála a csodálatos Pókember történetében. Stan Lee mindenkori szándékának megfelelően a sorozat természetesen az elejétől kezdve folyamatosan fejlődött. A 121. számra Peter már nem holmi esetlen középiskolás volt, hanem magabiztos egyetemista gyönyörű barátnővel és rendkívül ígéretesnek tetsző jövővel, annak ellenére is, hogy a szuperhősködésből következő kettős élete miatt állandó káosz volt az élete.
Aztán egyetlen szám alatt minden megváltozott. Mérhetetlen, aljas gonoszságában a Zöld Manó lerombolta Peter életét, akinek minden reménye és álma tovaszállt. Sokkoló pillanat volt ez, ami szimbolikusan egy egész korszak lezárását jelezte. Soha korábban nem halt még meg ennyire fontos képregénykarakter — egy hős feleségének vagy barátnőjének halála mindaddig elképzelhetetlen volt. A Marvel azonban ismét úttörőként viselkedett, és olyan területre merészkedett a történetmesélésben, amitől más kiadók gondosan távol tartották magukat.
Sajnos nem Gwen volt az első a Stacy családból, aki a Peterrel való kapcsolata következtében életét vesztette. Halálának tragédiáját bizonyos szempontból megalapozta egy pár évvel korábbi esemény. Ahogy azt látni fogod, apja, George Stacy nyugalmazott rendőrkapitány a 90. számban arra kényszerült, hogy egy ártatlan élet megóvása érdekében feláldozza önmagát. Természetesen az ő halála is tragikus, igazán szívszaggatóvá azonban az utolsó szavai teszik, valamint Peter ígérete, amit végül minden szándéka ellenére sem tudott megtartani.
Gonosz dolognak tűnhet ilyet mondani, de sokak szerint Gwen Stacy sokkal fontosabb karakterré vált a halála után, mint amilyen korábban volt. Ennek ellentmondásosságán az idők végezetéig vitatkoznak majd a Pókember-rajongók, és semmiképpen nem az én tisztem igazságot tenni az ügyben. Annyit azonban biztosan állíthatok, hogy ezek a számok így, 40 évvel a megjelenésük után is hatalmas érzelmi súllyal nehezednek még a legolvasottabb képregényrajongókra is.

Előzetes: