A boszorkány fia – Star Wars: Darth Maul

Darth Maul született Dathomiron 54 BBY-ben, elhunyt 0 BBY-ben, azaz a Lothal Naptár szerinti 3277 LY-ben, a C.R.C naptár szerinti 7977. évben a Kalakar 6-on a későbbi Darth Vader keze által.

Mélységes mély a múltnak kútja. Ne mondjuk inkább feneketlennek?

Thomas Mann földi szerző még csak nem is tudott a Galaktikus Birodalom, a Sithek és a Jedik rendjeinek szerteágazó és mélybenyúló történetéről, mégis hogy ráérzett a Star Wars-merchandise-ra.

A kiváló Klónok háborúja animációs sorozat (nem a minőség, hanem az időhiány miatt) fiókban maradt részeiből 2014-ben készített négy részes képregényt Jeremy Barlow író és Juan Frigeri rajzoló a Dark Horse kiadónak. Darth Maul ötvenhat évéből néhány nap történetét sűríti magába ez a képregényes történelmi krónika, méghozzá a Sith-lovag legendájának egyik fontos állomásával.

Már ha van legendája ennek a zabraknak. Érdekes, hogy a sikeres „kortárs” Sith-nagyurak mindegyike ember. Míg ez az ördögre hasonlító dathomiri nem bizonyult elég jónak ahhoz, hogy komolyabb szerepet töltsön be a Birodalom történetében. Vagy tévedek, és kitörölhetetlen a históriákból?

Maul anyja Talzin, a dathomiri Éjnővérek vezetője, erő-érző boszorkány, akit még Darth Sidious is veszélyesnek ítél terveire nézve. Pedig mindig minden az ő tervei szerint történik, mégis, ez a szekta, mely a beavatási szertartásokon férfiáldozatot mutat be, és vezetőjük, Talzin, annyira elbizonytalanítja, hogy az Mault eszközként használva kicsalogatná a boszorkányt búvóhelyéről.

Maul – úgy tűnik – odavan az anyjáért, igazi érzelmeket fedezhetünk fel az egyébként kegyetlen, érzéketlen harcosban. Tarzin, mivel már egyébként régebben is betámadta Dooku grófot, számít Sidious bosszújára is, így egy lépéssel próbálja megelőzni a Sith-nagyurat és új tanítványát. Akivel időnként nem számolnak az Greviuos, a robotzsaru-tábornok, aki sokszor számukra jókor avatkozik be a történetbe mind személyesen, mind milliárdos robotseregével.

Maul Árnyék Kollektívája, mely amolyan Brotherhood of Evil-társulat, huttok, mandaloriak, Fekete Naposok, Árnyfivérek a sikeres és kevésbé sikeres akciók függvényében erősíti-lazítja a szervezet belső kötelékét. Az Ord Mantell bolygó előbb/később A birodalom visszavágban kerül említésre, itt kalandok helyszíne, ahogy Dathomir világa is.

Az akkor érdekes egy történet, ha mindenki összefut és kardozik mindenkivel meggondolás jegyében mindenki összefut és kardozik mindenkivel, bár Mace Windu ezúttal kimarad a párbajokból, a többieket meg nem írom le, mert minden poént lelőnék vele.

Az egyik fontos szereplő számára itt a vég, de a történet nem ér véget, a továbbiak már az animációs sorozatban és más médiumokon derülnek ki a félelmetes vicsorú zabrak életéből.

Mit lehet még egy ilyen mellékszálról elmondani? Rengeteg képregény sokféleképp mutatta be ezt az űroperett-univerzumot. A Marvel és a Dark Horse is hol tudott valami újat mutatni, hozzátenni az eredeti hangulathoz, elképzeléshez, világhoz, hol nem. Itt nem morfondíroznak különösebben sokat se a gonoszabb életvitelűek, se a jók, a galaxis nagy fogaskereke gyorsabban kattan egyet, mint amennyi idő alatt elsül egy lézerpuska.

A Dathomir fia szórakoztató történet, bár újat csak Maul családi kötelékeiről mond. Nagy grafikai bravúrok nincsenek benne, átlagosan szép, hiányoznak a látványosabb egyoldalas panelek, merészebb perspektívák, nem egy kísérletező forgató-rajzoló páros alkotása. Sok a közeli-félközeli. Mondhatni visszafogottan elegánsan elmesélt történet. Egyszer-kétszer olvasós, aki még jobban ragaszkodik ezekhez a szereplőkhöz, talán többször is elővesz újra elolvasni.

Bár hivatkozási pontok is születtek a képregényben, kérdezhetjük, hogy hol nem születnek a Star Wars univerzum kanonizált részében? Hiszen erről szól az egész, rejtelmesnek tűnő utalások kibontásáról, bolygók, fajok, csaták, titokzatos összefüggésekben nagyszerű karakterek hálózatának a bemutatásáról, ősi jövendölések beteljesítésének mindig a közepén, mert mintha egészen sose teljesedne be.

A magyar kiadás három kis történetecskével egészül ki, valamint egy olyan harminc oldal körüli borítógalériával, a maga nemében különösen érdekes plusz, köszönet érte a Szukits-kiadónak.

Lénárd László

Star Wars: Darth Maul – A Dathomir fia
Szerzők: Jeremy Barlow, Juan Frigeri, Mauro Vargas, Wes Dzioba, Chris Scalf
Kiadó: Szukits
Megjelenés: 2019. március