A Bosszú Angyalai az Oltalmazók ellen (NMK #112)

Cím: A Bosszú Angyalai az Oltalmazók ellen (NMK #112)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k):
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: oldal
Megjelenés: 2022.04.07.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu

A rettegett Dormammu új tervet eszelt ki a Föld leigázására: a mitikus Gonosz Szem segítségével a mi dimenziónkat beolvasztja saját pokoli síkjába.
Egy a csínytevés istenével, Lokival kötött szövetsége által Dormammu sakkfigurákként játszik a Föld bajnokaival, aminek során a Bosszú Angyalai szembekerülnek az Oltalmazókkal.
De vajon a Föld legnagyobb hősei rájönnek-e, hogy csak kihasználták őket, vagy az egész világunk arra ítéltetik, hogy a Sötét Dimenzió részévé váljon?

A gyűjtemény az Avengers 115-118. valamint a Defenders 8-11. számokat tartalmazza.

Előszó:

Szinte íratlan szabálya a korai Marvel Univerzumnak, hogy ha két hős összefog, először harcolniuk kell egymással. Ez persze általában egy alattomos szupergonosz machinációinak köszönhető, aki hamarosan nagy bajba kerül, amikor a hősök rájönnek, hogy átverte őket. A rajongók élvezettel olvasták ezeket a történeteket, amik tovább fűtötték az arról szóló vitákat, hogy bizonyos hősök összecsapásából ki kerülne ki győztesen.
Ezek a „hős a hős ellen”-harcok csúcspontjukra értek 1973-ban, amikor a Bosszú Angyalai az Oltalmazók ellen csatáztak. Történt ugyanis, hogy íróként Steve Englehart vette át a Marvel két szupercsapatát, és hamar rájött, hogy egymásnak kell eresztenie őket. Elvégre az ő kezébe került a Marvel szinte összes hőse, hát miért ne rázná fel egy kicsit a dolgokat? Egyetlen számban természetesen nem lehetett elmesélni egy ekkora történetet, ezért Englehart kitalálta, hogy az eposz felváltva, számrólszámra fusson a két sorozatban. Kockázatos stratégia volt, elvégre ha bármelyik alkotócsapat megcsúszik a határidővel, az egyes számok rossz sorrendben jelennek meg, de a Marvel főszerkesztője, Roy Thomas meglátta a potenciált az ötletben, és rábólintott.
A kísérlet kifizetődött. Mindegyik szám időben jelent meg, és a sokrészes sztori megkapó, izgalmas eposszá nőtt. Az egyes részek többsége egy az egy ellen hőscsatákra fókuszált, de ezek nem csupán bombasztikus látványosságok voltak, mindegyik csörte hozzátett a narratívához, mélységet és pátoszt kölcsönzött a nagy egésznek. Bár a felszínen a sztori egy egyszerű MacGuffin-vadászatnak tűnik, a minden számban megjelenő meglepő karakterfejlődés igazi súlyt ad neki.
A szupererejűek összecsapásának látványvilágát a legendás Sal Buscema és a kevésbé ismert, de nem kevésbé tehetséges Bob Brown szállította. Mindketten rendkívüli történetmesélők, akiknek munkáját látva úgy tűnik, gyerekjáték összehozni egy ilyen komplex, sokrészes sztorit. Az akció folyamatos, sőt, a történet előrehaladtával egyre nagyszabásúbb. Az Avengers 118. számának első oldalán külön, jól megérdemelten ki is emelik Bob Brownt, amiért ilyen részletgazdagsággal képes életre kelteni karakterek kavalkádját. Interjúiban Steve Englehart beszélt róla, hogy milyen jól tudott
együtt dolgozni mindkét rajzolóval, és látszik is a végeredményen az alkotók gyönyörű szinergiája.
Nincs is más hátra, lapozz tovább, és irány 1974 nyarának gigászi, úttörő hős-csatája, ami rengeteg későbbi Marvel-eposznak kövezte ki az utat

Előzetes: