Ultimate News #6

[Maniac] Aloha! Igen, nem csalás, nem ámítás, ez már a 6. Ultimate News! Ezúttal sokak örömére (legalábbis remélem…) egy amolyan különkiadás-szerûséget hoztam össze nektek, melynek apropója az Ultimate Spider-Man jubileumi 100. számának amerikai megjelenése. Elindulásakor sokan kételkedtek benne, hogy ez a sorozat megéri ezt a napot, de csak sikerült a Bendis-Bagley párosnak összehoznia – és valljuk be, függetlenül a történetek színvonalától, ez nem kis teljesítmény. Hogy méltóképpen lerójam tisztelem a képregény készítõi elõtt, az e heti összefoglaló fõ témája Pókember lesz. Aki tehát inkább a magyar kiadás, A Csodálatos Pókember oldalain akarja követni az eseményeket, és nem akar addig sem spoilereket, az itt parancsoljon megálljt kíváncsiságának! A többiek viszont nyugodtan folytassák – nem fogják megbánni!

ULTIMATE SPIDER-MAN

Mi mással is kezdhetnénk híreinket, mint a régóta várt 100. szám ismertetõjével! Lássuk:

Ultimate Spider-Man #100 – Clone Saga, 4. rész
Író: Brian Michael Bendis
Ceruzarajz és borító: Mark Bagley

Igazi mérföldkõhöz érkezett Peter Parker élete, az Ultimate Spider-Man és az egész Ultimate Univerzum: itt a bõvített oldalszámú 100. szám! A számtalan kérdésre, melyek visszanyúlnak egészen a sorozat legelejéig, most végre megkapjuk a válaszokat! Nem kétséges, hogy ez lesz az év legnagyobb Pókember-eseménye! Benne: egy kis visszatekintõ Brian Michael Bendisszel és Mark Bagley-vel.

Akinek esetleg ez nem lenne elég, annak ajánlom figyelmébe a múlt heti összefoglalót, amelyben pár elõzetes oldalt is közöltem a kiadványból. És aki ennél is többet akar, az olvassa el magát a képregényt – higgyétek el, megéri! De ha bizonyíték kell, és nem ígéret, akkor ne Axe-ot vegyetek, hanem nézzetek be a fórumba, amely a megjelenés után nem sokkal máris tele lett véleményekkel és elméletekkel. Mi mást adhatnék még, hogy meggyõzzelek titeket? Talán pár vázlatot Bagley-tõl, egyenesen a 100. szám oldalairól? Hát jó, nem bánom:

Azért mondhat bárki bármit Bagley stílusáról, ezek a vázlatok magukért beszélnek, nem? Nekem személy szerint nagyon fog hiányozni, amikor távozik majd a 110. szám után… Szerencsére az még odébb van.

Na mit adhatnék még? Mert tudom jól, hogy semmi sem elég nektek! A véremet akarjátok, mi? Azt nem kapjátok meg, de helyette itt van egy oldal vázlata a 101. számból. Azért ez is ott van a szeren, nemdeugye?

ADATLAP

Igen. Igen, igen, igen. Egy új rovat, csak nektek, csak itt, csak most, csak csak. A képregények kedvelõi, gondolom, mind tisztában vannak azzal, milyen is egy ilyen adatlap, úgyhogy különösebb kommentárt nem fûznék hozzá. Na jó, talán csak annyit, hogy az egészet (kivéve értelemszerûen a magyar megjelenést) a The Official Handbook of the Ultimate Marvel Universe címû kiadványból fordítottam, vagyis ha valamivel nem értetek egyet, akkor a kézikönyv íróit kell szidni, nem engem. És még annyit, hogy az egyes karakterek vagy csoportok történetét mindig csak addig fogom közölni, ameddig éppen tartunk a MAGYAR KIADÁSBAN – így ezt a részt bárki olvashatja, nem fog benne spoilert találni. És akkor lássuk az elsõ „áldozatunkat”, aki ezúttal természetesen Pókember:

Pókember

Igazi neve: Peter Parker
Egyéb nevei: Laurence Seredas
Kiléte: A S.H.I.E.L.D. által ismert, mások számára titkos
Foglalkozása: Diák, a Daily Bugle honlapjának karbantartója, korábban pankrátor
Állampolgársága: Amerikai
Születési hely: Ismeretlen
Ismert rokonai: Richard Parker (édesapja, elhunyt), Mary Parker (édesanyja, elhunyt), Ben Parker (nagybátyja, elhunyt), May Parker (nagynénje)
Mely csoport tagja: Korábban egy pankrátorbanda tagja volt
Legfelsõbb iskolai végzettsége: Középiskolai tanulmányait végzi
Elsõ megjelenés Amerikában: Peterként: Ultimate Spider-Man #1 (2000), Pókemberként: Ultimate Spider-Man #3 (2000)
Elsõ megjelenés Magyarországon: Peterként: A Csodálatos Pókember #1 (2. sorozat, 2001), Pókemberként: A Csodálatos Pókember #4 (2. sorozat, 2001)

Története: Peter Parker a tudós, Richard Parker és felesége, Mary egyetlen gyermeke. Richard sok idõt töltött a szintén tudós Ed Brockkal, amikor egy közös projekten dolgoztak, és ez idõ alatt a Parker és a Brock család nagyon közel került egymáshoz – így a kis Peter és az ifjabb Eddie is barátok lettek. Pár évvel késõbb azonban mindkét fiú elvesztette szüleit egy repülõgép-szerencsétlenségben, és miután Petert nagybátyja és nagynénje, Ben és May fogadták örökbe, megszakadt a kapcsolat közte és Eddie között. Hamarosan egyértelmûvé vált, hogy Peter örökölte az apja éles eszét, és az iskolában rögvest kitûnõ tanuló vált belõle. Új barátokat is szerzett: Harry Osbornt, az iparmágnás Norman Osborn fiát, és Mary Jane Watsont, egy hozzá hasonló, tudományos érdeklõdésû lányt. Peter viszonylag nyugalmas élete egy csapásra véget ért, amikor osztályával ellátogattak az Osborn Mûvekbe, ahol már évek óta próbáltak elõállítani egy szuperkatona-szérumot, ám eddig még csak kezdeti sikereket értek el az ún. Oz-vegyszerrel. A szérummal beoltott kísérleti alanyok közé tartozott egy pók is, amely valahogy kiszabadult, és megcsípte Petert, majd rögtön agyon is taposta az egyik diák.

Peter hamarosan elképesztõ változásokat észlelt magán: erõt, gyorsaságot, a veszélyt jelzõ hatodik érzéket, valamint a falon járás képességét. A fiú eleinte nem tudta kezelni hirtelen jött hatalmas erejét, és egy verekedés során véletlenül eltörte osztálytársa, Flash Thompson kezét. Flash szülei a kórházi számlákkal Ben bácsit és May nénit terhelték meg, ezért Peter titokban maszkos pankrátorként kezdett tevékenykedni, hogy pénzt szerezzen nevelõszüleinek. A szervezõ egy új, piros-kék ruhát ajándékozott neki, és elnevezte õt Pókembernek. Ez az új karrier azonban hamar véget ért, amikor Petert alaptalanul megvádolták a meccsekért befolyt összeg ellopásával. Peter nagyon felbõszült, amiért meggyanúsították, ezért hazafelé, amikor szemtanúja volt egy rablásnak, dühében elengedte maga mellett az elkövetõt. További kellemetlenségek vártak rá otthon, ahol nagybátyja leszidta az iskolában nyújtott egyre csökkenõ teljesítménye miatt, mire Peter egyszerûen elszaladt otthonról. Mikor hazament, elszörnyedve tudta meg, hogy Ben bácsikáját lelõtte egy betörõ. Pókemberként maga eredt a tettes nyomába, és amikor megtalálta, elképedve látta, hogy ugyanaz a férfi volt a gyilkos, akit nemrég futni hagyott az utcán. A bûntudattól összetörve Peter végre megértette, hogy a nagy erõ nagy felelõsséggel jár, és eltökélte, hogy új képességeit mostantól embertársai érdekében fogja használni.

Hamarosan szembekerült élete elsõ komoly ellenfelével: Norman Osbornnal, aki saját magának is beadta az Oz-vegyszert, és átváltozott egy bizarr kinézetû, hatalmas, zöld szörnyeteggé – a Zöld Manóvá. Képtelen volt uralkodni az erején, és zavarodott elmével rátámadt Peter iskolájára, ahol sor került az elsõ összecsapásra közte és Pókember között. A csatát a rendõrség szakította félbe, amikor rálõttek a Manóra. Norman a folyóba zuhant, és hosszú idõre eltûnt. A hatóságok Harryt magukkal vitték kikérdezni, és jó ideig róla sem lehetett hallani semmit. Pókember ezután több érdekes kalandnak is a részese volt: megküzdött a Rengetõvel, találkozott a mutáns Rozsomákkal (aki éppen az X-Fegyver elõl menekült), sõt még a dühöngõ Hulkkal is. Peter segíteni akart nagynénjének, ezért fényképeket akart eladni Pókemberrõl az egyik helyi lapnak, a Daily Bugle-nek, de végül mint az újság honlapjának rendszergazdája alkalmazták. Megtudta, hogy Ben bácsi gyilkosa az alvilág Vezérének, Wilson Fisknek dolgozott, és eldöntötte, hogy õt is börtönbe juttatja. Felkereste a Vezér Végrehajtóit, és találkozott Mr. Menõvel, aki elárulta, hol találja Fisket. Pókember rögtön fel is kereste a Vezért a tornyában, ahol azonban csúnyán elbánt vele Fisk egyik szuperképességû embere, Elektró. Petert legyõzték, a maszkját levették, majd kidobták az ablakon. Fisk hamar rájött, ki árulta el, és saját kezûleg végzett Mr. Menõvel. Pókember késõbb visszament a toronyházba, és ezúttal sikeresen elbánt Elektróval, a Végrehajtókkal és magával a Vezérrel is, majd eljuttatta az itt szerzett DVD-t a Daily Bugle szerkesztõségébe, amelyen egy biztonsági kamera felvételébõl egyértelmûen kiderül, hogy Fisk végzett Mr. Menõvel. A Vezér a történtek után kénytelen volt felszívódni.

Peter felfedte titkos énjét Mary Jane-nek, majd járni kezdtek. Újabb izgalmak vártak rá: harcolt Vasember oldalán, a Fenegyerekkel kézre kerítette a Megtorlót, találkozott egy gyíkszerû teremtménnyel és egy sárlénnyel a csatornákban (két átváltozott tudós), megismerkedett a mágikus hatalommal bíró Dr. Strange-dzsel, segített egy Fekete Özvegy nevû orosz kémnek, együtt küzdött a harcmûvész Shang-Chivel, összefutott egy vámpírral és egy vámpírvadásszal, valamint megakadályozta a bérgyilkos Elektrát egy gyilkosságban. Hamarosan új osztálytársa is lett egy vagány lány, Gwen Stacy személyében, akinek rendõrkapitány apja nyomozott Ben bácsi gyilkosának ügyében is. Gwen hamar barátságot kötött Peterékkel. Egy alkalommal, amikor együtt mentek el egy bevásárlóközpontba, összefutottak az X-Men tagjaival. Rozsomák kiváló szaglásának köszönhetõen egybõl rájött, hogy Peter a Pókember, de nem szólt róla senkinek. Peter következõ nagy ellenfele dr. Otto Octavius volt, aki korábban az Osborn Mûveknél dolgozott, de Norman átalakulásának napján õ is megváltozott, és a testéhez rögzült fémkarokkal Doktor Octopus néven kezdett õrült ámokfutásba. Pókember elõször ugyan vereséget szenvedett tõle, de másodszor már sikeresen elbánt vele egy illegálisan mûködõ genetikai laboratórium elõtt. Ekkor azonban rátámadt egy ausztrál valóságshow sztárja, Kraven, a Vadász, aki megfogadta, hogy levadássza Pókembert. Peter azonban könnyedén elbánt vele is élõ adásban. A csata és az utána adott interjú végre jobb színben tüntette fel Pókembert a médiában, amely eddig egyértelmûen ellene volt.

Másnap visszatért Harry – de sajnos vele együtt Norman is. Az idõsebb Osborn kemény döntés elé állította Petert: ezentúl vagy neki dolgozik, vagy a Zöld Manó végez a szeretteivel. Peter a következõ napon megtudta, hogy a S.H.I.E.L.D. vezetõje, Nick Fury már régóta figyeli Normant, de addig nem tehet ellene semmit, amíg nem hágja át nyilvánosan a törvényt. Pókember felkereste a Zöld Manót, és kijelentette, hogy nem tudja õt megfélemlíteni. Ekkor azonban a Manó felkapta az alattuk sétáló Mary Jane-t, akit Harry hívott át hozzájuk, és ledobta egy híd tetejérõl. Pókember még épp idejében kapta el, majd rátámadt a Manóra, akit ekkor már a S.H.I.E.L.D. helikopterei is üldöztek. Norman visszasietett lakosztályába, ahol újabb adag Oz-vegyszert fecskendezett magába, tovább mutálódva ezáltal. Pókember így már nem bírt vele, de szerencséjére Harry rátámadt eltorzult kinézetû apjára, megmentve így Petert. Norman végül a túladagolás miatt esett össze, és a S.H.I.E.L.D. emberei õrizetbe vették. Fury is megérkezett a helyszínre, és közölte Peterrel, hogy amint betölti 18. életévét, õ rászáll.

Peter és Gwen egyre közelebb kerültek egymáshoz, de kapcsolatuk mindig megmaradt a barátság szintjén. A lány egyre jobban megbízott Peterben, és többször meg is osztotta vele problémáit – egy ilyen alkalommal Peter többek között egy ilyen beszélgetés miatt le is késte egy szuperbûnözõ, az Orrszarvú tombolását a városban, akit végül a Vasember kerített kézre. Amikor egy imposztor Pókembernek öltözve kirabolt egy bankot, Peter alteregója körözött bûnözõvé vált. Peter, amikor megpróbált segíteni, lövést kapott a vállába egy rendõrtõl. Fury elküldte hozzá a Darázs nevû ügynökét, hogy lássa el a sebét. Ezalatt az ál-Pókember akarva-akaratlanul megölte Stacy kapitányt, Gwen apját. Pókembert iszonyatosan feldühítette az eset, és az imposztor következõ bankrablásánál durván elbánt a piti kis rablóval, majd átadta a rendõrségnek. Mivel anyja már korábban elhagyta õket, Gwennek nem volt hova mennie, így végül May néni fogadta õt be. Mary Jane eközben egyre jobban aggódott, hogy Peternek valami baja esik a hõsködés közben, ezért szakított a fiúval.

A pincében, apja régi holmija közt kutakodva Peter talált egy családi videót, amelyen feltûnik gyerekkori barátja, Eddie Brock is. Peter találkozót beszélt meg vele Eddie egyetemén. Eddie elmondta, hogy õ még mindig szüleik közös projektjén, a „Ruhán” dolgozik, amely egy protoplazma öltözetet von a felhasználó köré, meggyógyítva azt a ráktól vagy bármilyen más betegségtõl. Peter azt is megtudta, hogy szüleik talán nem baleset áldozatai voltak, hanem meggyilkolták õket, hogy rátehessék a kezüket a munkájukra. Pókember ezután betört az egyetemi laborba, hogy folytassa apja kísérleteit, ám a „Ruhából” pár csepp a bõrére került, és pillanatok alatt befedte egész testét egy fekete öltözet. Rövid ideig élvezte az így szerzett új külsejét és erejét (többek között újból elbánt a Rengetõvel), de hamar rá kellett döbbennie, hogy a „Ruha” önálló, gyilkos akarattal rendelkezik, ezért kénytelen volt egy erõs áramütés segítségével megszabadulni a fekete anyagtól. Peter visszament a laborba, hogy megsemmisítse a „Ruha” összes megmaradt mintáját, ám itt összefutott Eddie-vel, aki elõtt fel kellett fednie titkos kilétét. Eddie látszólag beleegyezett, hogy Peter megszabaduljon a mintáktól, ám amikor barátja elment, õ magához vett egy újabb, eddig eltitkolt üveget az anyagból, és szintén a testére folyatta azt. Képtelen volt irányítani a „Ruha” erejét, és egy borzalmas, kontrollálhatatlan szörnyeteggé változott egyetlen céllal: végezni Peterrel. Eddie és Peter végül összecsaptak, de a rendõrség beavatkozása miatt Eddie megzavarodott, egyensúlyát vesztette, és rálépett egy nagyfeszültségû vezetékre, amely látszólag megölte…

FOLYT. KÖV. A CSODÁLATOS PÓKEMBER 40. SZÁMÁBAN…

Magassága: 165 cm
Súlya: 64 kg
Szeme színe: Barna
Haja színe: Barna
Emberfeletti képességei: Pókember emberfeletti erõvel, reflexekkel és egyensúlyérzékkel rendelkezik. Ezenkívül képes falon mászni, és kifejlõdött egy hatodik érzéke is, amely bejelez veszély esetén.
Szakterülete: Peter kiváló tudós a korához képest.
Felszerelése: Pókember csuklóján apró hálóvetõk vannak, melyek nyomás hatására vékony hálófolyadékot lõnek ki. A folyadék levegõvel érintkezve elképesztõen erõs, ugyanakkor roppant rugalmas és ragadós anyaggá alakul.
Intelligencia: 4/7 (Tehetséges)
Erõ: 4/7 (Emberfeletti, 360 kg és 25 tonna közötti súly felemelésére képes)
Gyorsaság: 3/7 (Emberfeletti, maximális sebesség: 1120 km/óra)
Állóképesség: 3/7 (Átlagon felüli)
Energiakivetítés: 1/7 (Nincs)
Harci tapasztalat: 2/7 (Átlagos)

THE ULTIMATES

Hogy ne csak a Pókember-rajongóknak kedvezzek ezen a héten, hoztam egy rövid ismertetõt a 2. sorozat múlt héten megjelent 12. számából, amely hozza a már megszokott színvonalat mind a történet, mind a rajzok szempontjából – ugyanakkor meglehetõsen sok durva jelenetet tartalmaz, úgyhogy meg kell említenem, hogy a képregény elolvasását csak 16 éven felülieknek ajánlom. De most komolyan. Nehogy aztán azon kapjak egy 10 éves gyereket, hogy le akarja tépni valakinek a karjait, mint ahogy Hulk teszi az ellenfelével!

The Ultimates 2 #12 – The Avengers
Író: Mark Millar
Ceruzarajz és borító: Bryan Hitch

Megérkezett a várva várt 12. szám! Amerika visszavág a Felszabadítók seregének, méghozzá nem is akárhogyan: Bryan Hitch csodálatos rajzaival megelevenedik az Ultimate Univerzum összes szuperhõse, hogy együttes erõvel vegyék fel a harcot a megszállókkal! És ez még semmi: végre fény derül Thor valódi kilétére is! Ha eddig tetszett a sorozat, ez után a szám után imádni fogjátok – és ne feledjétek: hamarosan kezdõdik a The Ultimates 3!!!

Az Ultimate Spider-Man 100. számához hasonlóan ebbõl a számból is megnézhettek pár elõzetes oldalt az elõzõ heti összefoglalóban, ha ezt még nem tettétek meg.

MINISOROZATOK

Ultimate Wolverine

Végre tudok nektek mutatni egy elõzetes vázlatot a rajzolótól, Michael Turnertõl. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem nagyon tetszik ez a Turner-féle Rozsomák – persze én meglehetõsen elfogult vagyok az õ munkáival…

Hát megint itt a vége, fuss el véle! Remélem, tetszett ez a (fõleg) Pókembernek szentelt hírözön, és már-már hisztérikus mámorban várjátok a jövõ heti összefoglalót. Addig is várom véleményeiteket az Ultimate Marvel fórumban, ahogy eddig is mindig. Sziasztok!