Ultimate News #24

[Maniac] Bumsakalaka! Remélem, nem terveztetek magatoknak semmilyen programot erre a hétre, mert az elkövetkezõ napokban mást sem fogtok csinálni, mint az Ultimate News 24. kiadását böngészgetni. És hogy miért? Nos azért, mert extra hosszúságúra sikeredett ez az összefoglaló – hála a csaknem 100 (!!!) képnek. Hiába, velem minden kedd karácsony, igaz? Lesz itt minden, kérem szépen: interjú, borítók, gyönyörû képek, ismertetõk, adatlap… Sõt, nagy kedvencünk, a spoilerekre való figyelmeztetés sem maradhat ki: Figyelem, figyelem! Sok-sok spoiler található ebben a cikkben, úgyhogy ne olvassátok tovább, ha nem akartok jó elõre tudni bizonyos információkat! Köszönöm. Azok pedig, akik maradtak, máris belevethetik magukat a hírözönbe! Hajrá!

INTERJÚ

Mint azt már korábban is említettem, a Marvel nem kisebb feladattal bízta meg a képregényes világ egyik legnagyobb alakját, Jeph Loebet (a hatalmas sikereket elért és immár magyarul is hozzáférhetõ Batman: Hush íróját), mint hogy töltse meg új élettel az Ultimate Univerzumot. Hogy ezt megtegye, rögtön négy újvilági címet is megkapott. Az egyik a már teljes gõzzel száguldó Ultimate Power, melynek utolsó három számát jegyzi majd – errõl ebben az interjúban nem lesz szó. Annál több szó esik viszont majd a többirõl: a The Ultimates 3. és 4. kötetérõl, valamint az Ultimate Wolverine címû minisorozatról. Ennyit elöljáróban – most át is adnám a szót Jeph-nek (mi már csak így tegezzük egymást):

Kezdjük az Ultimate Wolverine címû minivel. Az 50. szám óta a klasszikus Wolverine sorozatot is te írod – hogy látod, mennyire különbözik egymástól Logan (az „eredeti” Rozsomák) és James (az újvilági Rozsomák)? Egyáltalán van közöttük bármilyen alapvetõ különbség?
Hogyne, rengeteg különbség van kettejük között. Logan múltja nagyon kusza és messzire nyúlik vissza az idõben – talán már 100 éves is megvan. Ennek köszönhetõ, hogy a Wolverine: Origins és a Wolverine is rengeteg újdonságot tud még bemutatni Logan életébõl, amikrõl eddig fogalmunk sem volt. Ezzel szemben az újvilági Rozsomák története csak valahol a II. világháború környékén veszi kezdetét. Én úgy 60-70 évesnek saccolnám õt. Természetesen ez az életkor még változhat a jövõben, és talán õ is idõsebb, mint gondolnánk… De maradjunk a jelenben: az biztos, hogy James élete egyelõre messze nem olyan összetett, mint Logané. Annyit tudunk, hogy valamikor a II. világháborúban már dolgozott együtt Amerika Kapitánnyal, valamint részt vett az öbölháborúban is, ahol elõször találkozott Nick Furyval és kapcsolatba került a S.H.I.E.L.D.-del. Aztán valahogy elkeveredett Magneto Testvériségébe, végül pedig csatlakozott az X-Menhez. Sok még tehát a homályos folt, de annyit szerintem mindenképpen leszûrhetünk, hogy James ízig-vérig katona. Én legalábbis mindig így láttam õt. „A cél szentesíti az eszközt”-logika sokkal erõteljesebben van meg benne, mint Loganben. Remek példa erre az az eset, amikor végezni akart Küklopsszal, hogy megszerezze magának Jeant. Talán Loganben is felmerült volna ez a gondolat, de õ sohasem tette volna meg ténylegesen – James viszont nem sokat tépelõdött azon, helyes-e, amit tesz. Ha egy szóval kéne leírnom õket, azt mondanám, Logan inkább vadállatias, egy igazi gyilkológép, míg James olykor nagyon kegyetlen, amolyan érzéketlen zsoldos.

Térjünk rá a The Ultimates 3. és 4. kötetére, melyeken egyszerre dolgozol. Már korábban mondtad, hogy nem akarsz ugyanazon az ösvényen továbbhaladni, amit Mark Millar, az elsõ két kötet írója már kitaposott, és te inkább egy teljesen új irányba vinnéd tovább a sorozatot. Most, hogy már jó ideje foglalkozol a Különítménnyel, mit mondanál, mennyire vált valóra ez a korábbi állításod?
Elõször is szögezzük le, hogy tõlem nagyon távol áll Mark Amerika-ellenes, balos, demokrácia-pusztítós stílusa, amit egyébként remekül felhasznált az elsõ két kötetben, és amellyel elképesztõ sikereket ért el a sorozat. Nekem az egész olyan, mint egy nagyon erõteljes politikai szatíra. Nem tudnám és nem is akarom ezt a vonalat folytatni. Ahogy a rajzoló, Joe Madureira sem kívánja Bryan Hitch-et utánozni, úgy én is inkább a saját utamat járom majd. Ami érdekes ezzel kapcsolatban, az az, hogy nekem már akkor volt jó pár ötletem a sorozattal kapcsolatban, amikor még semmit sem tudtam arról, hogy mi fog történni a 2. kötet utolsó számában. Fogalmam sem volt arról, hogy milyen helyzetben hagyja majd ott a karaktereket Mark. Ennek ellenére, amikor megláttam a végeredményt, nagyon megörültem, ugyanis a sztori pont úgy ért véget, ahogy én szerettem volna, így sokkal könnyebben tudtam nekikezdeni a 3. kötetnek. Mellesleg megjegyezném, hogy aki alaposan odafigyelt az 1. és 2. sorozatban, az már sejtheti, hogyan fejezi be Mark a történetet… Mintha minden szál összefutna, és… Na de többet nem mondhatok! Inkább térjünk vissza a 3. és 4 kötetre, amelyekben sok a régi ismerõs mellett számtalan új szereplõ is felbukkan majd. Ami a Különítmény tagjait illeti, ott is lesz pár meglepetés – olyan tagok, akikre senki sem számít, ebben biztos vagyok… De akárhogy is, azt már elõre látom, hogy sokan kritizálni fognak, amiért nem folytattam Mark stílusát, és nem azt az irányt követtem, amit õ kiszabott az elsõ két kötetben. Azért remélem, lesznek olyanok is, akiknek tetszik majd az új Különítmény.

A gonoszokról elárulsz nekünk valamit? Milyen ellenségekkel kell majd szembenéznie a Különítménynek?
Annyit elárulok, hogy lesznek olyanok, akik már korábban is szerepeltek – ha nem is ebben a sorozatban, de más újvilági kiadványokban. Hogy kik? Nos, azt tudjuk, hogy a Különítményben vannak mutánsok, igaz? És ahol mutánsok vannak, ott elõbb-utóbb felbukkan egy bizonyos ellenség… Aki szintén mutáns… Csak gonosz mutáns… A leggonoszabb, legfélelmetesebb ismert mutáns a Földön… Akinek szintén van egy csapata… Amelyben gonosz mutánsok vannak… Remélem, ebbõl már mindenki kitalálta, kire gondolok.

Ez érdekes… Még valaki? Esetleg Ultron?
Nem elképzelhetetlen…

Na és Loki?
Egyelõre várjuk meg, mi lesz vele a 2. sorozat utolsó számában.

Kang?
Nem is tudom… Nem lenne könnyû behozni a sorozatba, de talán…

Zémó Báró?
Hmmm… Nem, egyelõre nem.

Vörös Koponya?
El tudnám õt képzelni esetleg egy teljesen új csapat élén, amit a Különítmény ellen vezet… Vagy mások ellen… Meglátjuk.

Fátum Doktor?
Nem, nem hiszem.

…Geldoff?
Azt tervezem, hogy õ lesz az újvilági Egyesült Államok következõ elnöke. Remélem, Bendis megengedi – nagyon óvja az õ imádott karakterét!

MODOK?
Csípem a nagyfejû gonoszokat. NAGYON csípem…

Szellemlovas?
Hû, a Szellemlovas mint gonosz karakter? Nem is lenne rossz…

Lássuk csak… Pokolcica?
Úgy érzem, kezd komolytalanná válni a beszélgetés…

Tigra?
Na jó, elég! Ez már nevetséges!

Rendben, rendben, csak kíváncsi voltam, meddig bírod. Visszatérve a két kötetre: hogy haladsz velük?
Már jó sokat írtam, és igazából nem is akarok továbbhaladni, amíg ténylegesen el nem kezdõdik a 3. sorozat. Tudom, hogy az elsõ két kötet nem úgy haladt, ahogy szerették volna… Én úgy tervezem, hogy nem lesznek ekkora csúszások a számok között, de sajnos pár hónapnyi szünet biztosan lesz majd a 2. és 3. kötet között. Szükség is van erre, hogy növeljük az olvasókban a kíváncsiságot – mint két évad között egy televíziós sorozat esetében. Megkérek tehát mindenkit, hogy legyen türelemmel a 2. kötet 13. száma után, mert megéri majd várni!

ULTIMATE SPIDER-MAN

Aki szorgalmasan olvassa minden héten az összefoglalóim, az még bizonyára emlékszik, hogy legutóbb beszámoltam arról, hogy egy jótékonysági rendezvényre 100 alternatív borító készült az Ultimate Spider-Man 100. számához. Akkor még csak 11-et tudtam megmutatni ezek közül, ám ezúttal… nos, egy „kicsivel” többet. Höhö. Bizony, ha jól számolom, lassan meg is van mind a 100 borító… Ezt a rengeteg képet azonban nem akartuk berakni ide, mert akkor az idõk végezetéig görgethetnétek lefelé az egeretekkel, úgyhogy nyitottunk inkább egy külön mappát nekik. Nosza, sebesen száguldjatok hát el erre a linkre, és gyönyörködjetek kedvetekre a borítókban és hátlapokban.


Na persze azokról sem feledkeztem meg, akik a borítók helyett inkább a tehetséges rajongók rajzaira vannak kiéhezve. Íme egy remek fekete-fehér mû Pókemberrõl:

Tökjó, nem? Akár maga Mark Bagley is rajzolhatta volna.

ULTIMATE FANTASTIC FOUR

Január az újvilági sztorik befejezésének hónapja volt. Véget ért a Clone Saga – és sokan csalódtak benne. Véget ért a Cable – és sokan ebben is csalódtak. Múlt héten pedig véget ért a God War is – és itt már nem lehet okunk panaszra! Mike Carey már bizonyította, hogy nagyon ért a sci-fi témájú történetekhez az Ultimate Vision elsõ két számában, és ezt az állítást támasztja alá ez a kiváló, hatrészes alkotás is. Rengeteg új szereplõ, új helyszínek, fantasztikus kalandok, és még a nagyon-nagyon gonosz Thanos is színre lépett – mi kell még? Csak ajánlani tudom mindenkinek! Csillagos ötös minden téren!

Ultimate Fantastic Four #38 – God War, 6. rész
Író: Mike Carey
Ceruzarajz és borító: Pasqual Ferry

A Föld valóságos háborús zónává változik a God War befejezõ részében! A civilizációk összecsapnak New Yorkban, és a földiek egyetlen esélye a Fantasztikus Négyes: csak õk menthetik meg az embereket a halálos ítélettõl, melyet Ronan mondott ki a bolygóra. Kihagyhatatlan!

THE ULTIMATES

A fenti Jeph Loeb-interjú nektek is meghozta a kedvetek a Különítményhez, mi? Hát nekem is. Sajnos mindez nem változtat a tényen, hogy még (legalább) egy hónapot kell várnunk a 2. sorozat befejezõ számára. Mint már hetek óta, most is pár képpel próbálom meg könnyíteni a várakozás nehézségeit – köztük egy olyannal, amin még Pókember és Fáklya is vendégpózol. Parancsoljatok:

ADATLAP

Az X-Men alapító tagjai közül galád módon kimaradt eddig Kolosszus, az orosz fémóriás. Nagyon szégyelltem magam ezért, úgyhogy gyorsan elkészítettem az õ adatlapját is, amit ezennel ünnepélyesen átadok nektek:

Kolosszus

Igazi neve: Pjotr (Peter) Nyikolájevics Raszputyin
Egyéb nevei: X-8
Kiléte: Ismert
Foglalkozása: Diák, kalandor, korábban gyári munkás, fegyverkereskedõ és utcai elõadó
Állampolgársága: Orosz
Születési hely: Szibéria, Oroszország
Ismert rokonai: Ismeretlen szülõk és testvérek, Iljana (testvére)
Mely csoport tagja: X-Men, korábban Vörös Maffia
Legfelsõbb iskolai végzettsége: Gyakorlatilag semmilyen iskolai végzettségre nem tett szert azelõtt, hogy az X-Men tagja lett
Elsõ megjelenés Amerikában: Ultimate X-Men #1 (2001)
Elsõ megjelenés Magyarországon: Újvilág: X-Men #1 (2005)

Története: Pjotr Raszputyint 9 éves korában csempészték Amerikába Oroszországból saját érdekében, hogy legalább neki jobb sorsa legyen, mint elszegényedett családjának. Egy kemény és magányos gyerekkor után a tinédzser Pjotr két dologra is ráébredt: hogy mutáns, és hogy homoszexuális. Újonnan felfedezett képességeit arra használta, hogy elkápráztassa velük a turistákat, és így némi pénzhez jusson. Hamarosan visszatért Oroszországba, ahol a Vörös Maffia szolgálatába állt, annak ellenére, hogy mindig is ellenezte a bûnözést. Az állás azonban túl jól fizetõnek bizonyult ahhoz, hogy ki tudjon szállni, így hamarosan az orosz alvilág egyik legismertebb fegyverkereskedõje vált belõle. Az így keresett pénzt mindig elküldte családjának. „Karrierjének” akkor szakadt vége, amikor újra Amerikában a terrorista Magneto Mutáns Testvériségével üzletelve csapdába csalták, és kis híján végeztek vele – Pjotr életét csak a fémteste védte meg. Rögtön a támadás után felbukkant egy másik mutáns, Jean Grey, más néven Csodalány, aki felajánlotta neki, hogy csatlakozzon az X-Men nevû, ifjú mutánsokból álló csapathoz. Pjotr elfogadta az ajánlatot, és a csapat tagjaként megkapta a „Kolosszus” kódnevet. Hatalmas ereje kiváló fegyvernek bizonyult a mutánsokra vadászó óriásrobotok, az Õrök ellen, valamint késõbb a Mutáns Testvériséggel zajló csaták során. Mindeközben Kolosszus lassan egyre jobban megkedvelte egyik csapattársát, Rozsomákot, akibe végül bele is szeretett.

Néhány hónap elteltével Kolosszus kezdte úgy érezni, hogy állítólagos barátai egyáltalán nem is kedvelik õt, és csak az ereje érdekli õket. Abból is elege lett, hogy minden társának kijutott már a szerelembõl, csak neki nem, ezért végül úgy döntött, hogy otthagyja az X-Ment. Visszatért Oroszországba a családjához, és megfogadta, hogy soha többé nem használja mutáns képességeit. Ezt az ígéretét azonban nem sokáig tudta betartani: nem sokkal az után, hogy két volt csapattársa, Küklopsz és Csodalány felkeresték, és megkérték, hogy térjen vissza hozzájuk, egy elsüllyedt tengeralattjárónak volt szüksége sürgõs mentõakcióra. Az egyetlen személy, aki segíthetett, Kolosszus volt, aki egymaga felhozta a felszínre az óriási vízi jármûvet, és ezzel kivívta a média elismerését. Pjotr újra úgy érezte, hogy tehet valami hasznosat az X-Men tagjaként a világért, és visszatért a csapathoz…

FOLYT. KÖV. AZ ÚJVILÁG: X-MEN KÖVETKEZÕ SZÁMAIBAN…

Magassága: 196 cm
Súlya: 128 kg (fémtesttel: 227 kg)
Szeme színe: Kék
Haja színe: Fekete
Képességei: Kolosszus bármikor képes a testét organikus fémmé átalakítani, megsokszorozva ezáltal a testsúlyát. A fémtest ellenáll az összes ismertebb lõfegyvernek, továbbá elképesztõ emberfeletti erõvel ruházza fel Kolosszust: ebben a formájában még egy óriási tengeralattjárót is fel tud emelni, ha minden erejét összeszedi.
Intelligencia: 2/7 (Átlagos)
Erõ: 6/7 (Emberfeletti; 75 és 100 tonna közötti súly felemelésére képes)
Gyorsaság: 2/7 (Átlagos)
Állóképesség: 6/7 (Szinte sebezhetetlen)
Energiakivetítés: 1/7 (Nincs)
Harci tapasztalat: 3/7 (Edzett)

Itt a vége, vagyis újabb zseniális összefoglalóval lettünk gazdagabbak. Együtt sírtunk, együtt nevettünk, együtt izgultunk és együtt gyönyörködtünk ezen a héten is, de sajnos ennek a mókának is véget kellett érnie egyszer. De még ne kapcsoljátok ki a gépet: uccu neki, szaladjatok el gyorsan az Ultimate Marvel fórumba, és zúdítsátok rám a véleményeket és észrevételeket. És persze ne feledjetek el megdicsérni a szép munkámért. Találkozunk jövõ héten, amikor végre kiderül, hogy tényleg José Fernandez-e Lucita gyermekének az apja, és hogy mit tervez már megint az az álnok Miguel Falucho! Sziasztok!