S-es mûszer

[ninja] Ausztráliában készült az új Superman-mozi, Hollywood legdrágább filmje. A fõszerepet Christopher Reeve hasonmása, Brandon Routh, a gonoszt Kevin Spacey alakítja.

Az új mozi fõként a Superman széria elsõ két részét, az 1978-as Richard Donner-féle és az 1980-as Richard Lester rendezte verziót veszi alapul, felvonultatja példának okáért ezek fõgonoszát, Lex Luthort is, akit ezúttal Kevin Spacey kelt életre. Bizonyos, hogy a 2006-os feldolgozás sokkal komolyabb hangsúlyt fordít majd Clark Kent, alias Superman magánéletére, mint ez elõzõ részek, de a már-már rutinszerûnek mondható motívum, a világ megmentése sem marad el.

Az új filmben a katasztrófák elhárításában verhetetlennek bizonyuló szuperhõs visszatér a Földre, ahol komoly kihívásokkal találja szembe magát. Az imádott nõ, Lois Lane (Kate Bosworth), ráunt a várakozásra és férjhez ment. Nem elég, hogy hõsünknek fel kell dolgoznia a szerelmi csalódást, még a gaz ellennel, Lex Luthorral is szembe kell néznie, aki börtönébõl szabadulva újabb ármányokon töri a fejét.

Supermannek a megváltozott körülmények között újból meg kell tanulnia beilleszkedni a társadalomba, valamint a lelkében és a világban eluralkodó káoszon is úrrá kell lennie.

„Régi álmom teljesült azzal, hogy elkészíthettem az új Superman filmet. Már az X-men képi világának megálmodásakor is ez a mozi inspirált” – mondta a rendezõ, a comics-adaptációkkal és Közönséges bûnözõkkel hírnevet szerzett Bryan Singer. – Superman azon hõsök közé tartozik, akivel maradéktalanul azonosulni tudok, hiszen hozzám hasonlóan, õ is amerikai, egyke, és örökbe fogadták.”

Singer rendezésében hû akart maradni az elsõ filmek hagyományához. Az eddig csak szappanoperákban és sorozatokban jeleskedõ Brandon Routh fõszereplõ például feltûnõen hasonlít a tragikus sorsú Christopher Reeve-re. A rajongók legnagyobb örömére a jól ismert kék-piros-sárga „egyenruha” sem változott sokat – okulva abból, hogy mekkora felzúdulást keltettek anno Batman mellbimbói (Batman és Robin), csak az „S” jel lett némiképp kisebb és a szuperhõs övére is felkerült. Szintén tisztelgés az elõdök elõtt, hogy az elsõ filmben a Superman atyját alakító Jor-Elt, vagyis a legendás Marlon Brandót is megidézik az új verzióban a digitális technika segítségével, és a jól ismert John Williams-féle zene is felcsendül majd.

Az Ausztráliában forgatott produkció számára az egyedüli nehézséget a fõszerepeket játszó színészek biológiai adottságai jelentették. Mivel Brandon Routh férfiassága a szûk kezeslábasban a tekinteteket túlzottan magára vonta, digitálisan kisebbítették meg azt. De nem változtattak Kate Bosworth szemein, mert a rendezõ kifejezetten izgalmasnak és igézõnek találta, hogy a színésznõ az íriszét érintõ pigmentzavarral született, így egyik szeme kék a másik mogyorószínû.

A film amerikai premierje június 30, a magyar premier július 13.

Háttér:
A Superman új elsõ részének elõkészítése majd egy évtizedig tartott, a filmrõl pedig már most azt tartják, hogy Hollywood történetének legdrágább filmje lesz; bár az Ausztrál forgatás segítségével sokat spóroltak a gyártók, a költségvetése mégis valahol 185-200 millió dollár körül lehet. A Warner Bros. vezetése azonban biztos a sikerben: Superman 20 év szünet után tér vissza a mozikba, és hatalmas várakozás elõzi meg premierjét.

A cikk – Hungler Tímea írása – a VOX mozimagazin februári számában olvasható

http://index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/vox/super/