Képregény Info 2007/4

Árnybíró 4, Csodálatos Pókember 43, Lucky Luke 3, SpongyaBob 1, Vertigo 2, Batman: Hush 2, Buborékhámozó 1, Eduárd 8, 300, Megtorló: Balfékek szövetsége, Princess Ai 2, Tarot Café 1, SF írók, olvasók és kiadók találkozója, 3. Magyar Képregényfesztivál, Képregények Németországból, Képregény a Spanyol Demokráciában, Munoz a nagydíjas Angoulême-ben, Kalevala képregénypályázat.
Még felsorolni is hosszú! A folytatásban pedig még bõvebben minderrõl…

Comics szocialista álruhában
Kertész Sándor képregénytörténész régóta várt munkája a magyar képregény történetének az 1939 és 1989 közötti szakaszát dolgozza fel igen nagy részletességgel. A kötetet január 31-én 16.30-kor Nyíregyházán a Móricz Zsigmond könyvtárban (Szabadság tér 2.) Bakács Tibor Settenkedõ, Minya Károly és Vinnai Gyõzõ részvételével, február 1-én 16 órakor a budapesti kArton galériában (V. Alkotmány utca 18) Tiszai László, Bayer Antal és Bakács Tibor Settenkedõ társaságában mutatja be a szerzõ.

Friss megjelenések

Árnybíró 4 (MangaFan). A koreai szerzõk mangasorozatának immáron negyedik kötete kapható.

Csodálatos Pókember 43 (ADOC-Semic). A korábbihoz képest háromszoros terjedelemben.

Lucky Luke 3: Dalton mama. (Pesti Könyv). A saját árnyékánál is gyorsabb cowboy újabb kalandja.

SpongyaBob 1 (Egmont). Új havilap a közkedvelt rajzfilmfigura fõszereplésével.

Vertigo felnõtt képregények 2 (Kingpin). Folytatódik Constantine, a Prédikátor és Y, az utolsó férfi története.

Elõkészületben

Batman: Hush 2 (Képes Kiadó, 96 oldal, színes). A Denevérember egyik leglátványosabb kalandja három részben jelenik meg magyarul. Jim Lee és Jeph Loeb munkájának a folytatása a 3. Magyar Képregényfesztivál egyik fõ újdonsága lesz.

Buborékhámozó 1 (Képes Kiadó, 24 oldal, fekete-fehér). Magyarország második képregényes szaklapjának elsõ száma a képregényfesztiválon mutatkozik be. Elemzések, portrék, történeti áttekintések.

Eduárd 8 (Képes Kiadó, 36 oldal, fekete-fehér). Folytatódik A szõke ciklon klasszikus Rejtõ-feldolgozás és Odegnál Róbertnek a Rév világához kapcsolódó Nekrológ címû története. Teljes képregények Batman (8 oldal, John Buscema-John Arcudi), Rutin (1 oldal, Fekete Imre), Szivárvány köz (3 oldal, Zorro de Bianco). Megjelenik február elején.

300 (Képes Kiadó, 82 oldal, színes). Frank Miller, a Sin City képregények világhírû alkotója ezúttal a thermopülai szorosnál lezajlott csatát dolgozta fel, ahol a Leonidász király vezette 300 spártai vette fel a reménytelen harcot Xerxész perzsa hadseregének sokszoros túlerejével szemben. A képregénybõl készült film világpremierje március 8-án, magyarországi bemutatója várhatóan március 29-én lesz. A képregény március elején jelenik meg.

Megtorló: Balfékek szövetsége (Fumax, 120 oldal, színes). Garth Ennis és John McCrea képregénye hemzseg a vendégszereplõktõl: Pókember, Rozsomák, Fenegyerek, Hulk. Nem sok esélye lehet ellenük Frank Castle-nek. Vagy mégis? A kötetet Varga Péter fordította. Megjelenik a 3. Magyar Képregényfesztiválra.

Princess Ai 2 (Fumax, 192 oldal, fekete-fehér). Az õsszel debütált háromrészes manga második epizódja. A magyar fordítás Szeredás Lõrinc munkája. Megjelenik a 3. Magyar Képregényfesztiválra.

Tarot Café 1 (Fumax, 200 oldal, fekete-fehér). Második mangasorozatát indítja a Fumax. A Japánban, Amerikában, Franciaországban, Spanyolorszában és Németországban is sikernek örvendõ Tarot Caféval az ezotéria világába lépünk be. Szerzõje Park Szangszun (San Sung Park) koreai rajzolónõ, fordítója Kálovics Dalma. Megjelenik a 3. Magyar Képregényfesztiválra.

Közelgõ események

SF írók, olvasók és kiadók találkozója
Február 11., vasárnap 11-17
Aranytíz Mûvelõdési Központ (Budapest V. ker., Arany János u. 10.).
Az SF Portal.hu és a Kreatív Fantázia és Mûvészetek Egyesület által másodszor megrendezett találkozón ismét részt vesznek képregénykiadók is. Standot állít a Roham agresszív fantasztikus magazin, a Comicsinvest online képregénybolt és közösen lesz jelen a Magyar Képregénykiadók Szövetségének több tagja. Elsõsorban fantasztikus témájú, szuperhõsös kiadványok és mangák lesznek kaphatók kedvezményesen. A kiadók idei terveikrõl is tájékoztatót adnak.
Részletes program és további információk a rendezvény honlapján: fesztival.sfportal.hu

3. Magyar Képregényfesztivál
Az immár hagyományos eseményre március legvégén kerül sor az Erzsébet téri Gödör Klubban. Az elõzetes programból: képregényvásár, újdonságok bemutatója, vetítések, interaktív programok, képregényiskola, rajzverseny, tombola, az Alfabéta-díjak átadása. További információkkal folyamatosan szolgálunk honlapunkon.

Kiállítások

Képregények Németországból
A kiállított kötetek legközelebb az egri Bródy Sándor Megyei Könyvtárban, február 5. és 23. között tekinthetõk meg.
A vándorkiállítás további helyszínei:
Gyula, Mogyoróssy János Városi Könyvtár, március 5-23.
Debreceni Egyetem, április 2-23.
Pécs, Lenau-Ház, április 25-május 12.
Szombathely, Berzsenyi Dániel Könyvtár, május 14-június 15.
Szeged, Somogyi-Könyvtár, október 1-19.

Képregény a Spanyol Demokráciában 1975-2005/7
A képregények betekintést nyújtanak a Franco halála utáni spanyol képregény fejlõdésébe, köztük a La Cúpula, a Norma, a Glénat és az El Jueves kiadványaiba. Megtekinthetõ február 23-ig a Cervantes Intézetben (1064 Budapest, Vörösmarty u. 32.).

Egyéb hírek

Munoz a nagydíjas Angoulême-ben
A képregényes szakma legnagyobb eseményének számító és vasárnap zárult Angoulême-i képregényfesztiválon a fõdíjat José Munoz argentín rajzolónak adományozta az elõzõ évi gyõztes, Lewis Trondheim vezette zsûri. Az 1942-ben született grafikusnak magyarul eddig egy munkája jelent meg (Batman: Az ördög trombitája, Fekete-Fehér Képregényantológia 2). Márciusban egy újabb antológiában lesz olvasható legismertebb mûvének, a Carlos Sampayo által írt Alack Sinnernek egy klasszikus története, a Citta Oscura.

Kalevala képregénypályázat
A Hungary – Finland Klub képregényrajzoló pályázatot hirdet irodalmi témában.
Készíts — neved és életkorod megjelölésével — 3 darab, A3 méretû papírra tetszõleges számú képkockákból álló sorozatot a finn nemzeti eposz, a KALEVALA egy általad kiválasztott énekérõl és nyerj egy kiállítást valamint értékes könyvet.
Beküldési határidõ: 2007. február 20.
Cím: Innoproject Kft. – Budapest 1052 Semmelweis utca 23.
A borítékra írd rá: KALEVALA-képregény. Az eredményrõl elektronikus levélben értesítünk, ezért kérjük, hogy add meg emailcímedet is!
További információk: www.hufiklubi.hu.