Képregény Info 2006/20

A Magyar Képregénykiadók Szövetségének legfrissebb hírlevele…

Röviden

Most szombaton, augusztus 12-én a Mozinet jóvoltából ismét kap egy napot a képregény is a Sziget Fesztivál mûsorán (ld. Közelgõ események).

Sajnálatos módon a jövõ hétre beígért Debreceni Könyvkarnevál technikai okokból elmarad elnézést mindazoktól, akik számítottak rá, hogy ott is találkozhatnak a kiadványainkkal.

A Panini Comics a szeptemberi, 12. számokkal átmenetileg szünetelteti a Rozsomák és Újvilág Fantasztikus Négyes havilapok megjelenését. A Hihetetlen Pókember és az Újvilág X-Men viszont a 13., októberi számtól kezdve dupla terjedelemben jelenik meg.

Az elmúlt idõben egyre több blog foglalkozik a képregénnyel, ezekbõl ajánlunk néhányat a hírlevelünk alján.

Friss megjelenések

Eduárd 3. (Képes Kiadó, 24 oldal, fekete-fehér, 190 forint). Mostantól Marabu új Dodó-képsorokkal jelentkezik az Eduárdban, A Dodók nemi élete címen.
További tartalom: Az 1002. éjszaka, 3. rész (Heltai-Korcsmáros újrakiadás), Sörmesterek, 3. rész (Van Hamme-Vallès), A torony (Cserkuti Dávid-Fekete Imre), valamint Eduárd, Tomster, Krampusz, Szivárvány Köz. (kepeskiado.hu)

Sebõk-összes 1: Egy hírhedett kalandor (Windom, 42 oldal, fekete-fehér, 950 forint). A Sebõk Imre életmû-kiadás elsõ kötet Jókai Mór az Egy hírhedett kalandor a XVII. századból c. regénye alapján készült képregényt tartalmazza. A 400 példányban megjelenõ, gyûjtõknek szánt kiadvány megrendelhetõ a windomcomicsKUKACgmail.com címen.

Közelgõ események

2006. október 7.
Õszi Animecon
Petõfi Csarnok, Budapest a japán rajzfilmek és képregények rajongóinak a soron következõ találkozója. A részletes program rövidesen olvasható lesz a www.animecon.hu honlapon.

2006. október 3-31.
I. Siklósi történelmi képregénykiállítás
2006. október 3.-án délután 14:00 órakor lesz a megnyitója annak a kiállításnak, amely a siklósi vár idõszaki kiállításaként nyílik és egész októberben megtekinthetõ lesz a vár második emelti galériájában. 84 méter falszakaszon mintegy 20 rajzoló közel száz eredeti képregény oldala lesz kiállítva. A tárlat igyekszik bemutatni a mûfaj összes jelentõs hazai alkotójának munkásságát és egyben a mûfaj magyarországi történetének áttekintését is nyújtja. A kiállítás megnyitóján és azt követõen a mûvészek portrékat készítenek, ugyanott a kiállítók rajzai vázlatai is megvásárolhatók lesznek.

Elõkészületben

Fekete-Fehér Képregényantológia 6: Betonfejek és cemendék. (Míves Céh, 100 oldal, fekete-fehér, 1995 forint). Blueberry, Sin City, Beton, Pszichopark, Isteni Színjáték, Andy Capp, Pókember, Doktor Strange, Second contact (Fekete), Csak oda (Herega-Gyõri). Megjelenik szeptember végén. (mivesceh.hu)

Fekete-Fehér Képregénymúzeum 4: Szitás György: Rocambole. (Míves Céh/Karton/Képregény Kedvelõk Klubja, 48 oldal, fekete-fehér, kb. 800 forint). Folytatódik a magyar képregény klasszikusait bemutató sorozat, amelyet elõrendelés alapján, képregényes eseményeken lehet megvásárolni. Megjelenik szeptember végén. Elõrendelést szeptember elejétõl vesz fel a Míves Céh kiadó.

Irodalmi klasszikusok 5: Vörös és fekete (Képes Kiadó). Stendhal regénye alapján rajzolta Korcsmáros Pál (újrakiadás). Megjelenik szeptember elején.

Lucky Luke: Dalton City. (Pesti Könyv, 44 oldal, színes). Rajzolta Morris, írta René Goscinny. A Pesti Könyv kiadó ezzel a kötettel kezdi kiadni a Magyarországon korábban Talpraesett Tom és Villám Vili cmen is megjelent képregényeket, amelyek alapján több játékfilm, rajzfilm és játék is készült. Megjelenik szeptember elején. (pestikonyv.hu)

Pókember különszám 2006/1 (ADOC-Semic kiadó). Pókember és a Fekete Macska, 1. rész. Írta: Kevin Smith, rajzolta: Terry Dodson. Megjelenik szeptember végén.

Princess Ai 1 (Fumax, 192 oldal, fekete-fehér). Kezdõdik a Tokyopop népszerû, háromkötetes mangájának a magyar nyelvû kiadása. A kepregeny.info honlapon megtekinthetõ néhány kép az eredetibõl, amelynek a készítésében szerepet vállalt Courtney Love rock-énekesnõ is. Megjelenik õsszel.

Roham 3. (64 oldal, ingyenes). Benne a Bürokraták harmadik része és a Ábrai Barnabás Team Building c. képregénye. Megjelenik augusztus közepén. (www.roham.hu)

Sebõk-összes 2: A kincses sziget (Windom). A Robert Stevenson világhírû regénye alapján készült képregénnyel folytatódik Sebõk Imre összes mûvének a gyûjtõknek szánt, korlátozott példányszámú kiadása. Megjelenik õsszel.

Witch: Az Egmont közkedvelt magazinja októbertõl már havi két alkalommal jelenik meg.

Egyéb hírek

A közelmúltban több, képregényekkel kapcsolatos blog is indult, ajánljuk mindenkinek a figyelmébe!
roham.freeblog.hu – A Roham agresszív fantasztikus magazin alkotóinak a blogja.
panel.wplanet.hu – A Panel képregényes szaklap/fanzin online válozata.
kepregenyraktar.freeblog.hu – Képregénykritikák, képregényelméleti gondolatok Driller barátunktól.
kepregenyakademia.blogspot.com – A Magyar Képregény Akadémia alkotóinak a közös, rajzokkal bõven gazdagított blogja
strip.blogter.hu – Haragos Péter rajzos blogja

A Galaktika tudományos-fantasztikus magazin ismét pályázatot hirdet képregények készítésére. A beadási határidõ 2006. augusztus 15. Részletek a Galaktika honlapján (www.metagalaktika.hu).