Képregény Info 2006/18

A Magyar Képregénykiadók Szövetségének legfrissebb hírlevele…

Módosítás
A szeptember végi rendezvény helyszíne és jellege megváltozott, ezért az ebbõl az alkalomból kiírt pályázat nyerteseinek a mûvei nem külön kötetben, hanem az Eduárd, a Fekete-Fehér és a Roham õszi számaiban fognak megjelenni:
Herega Zoltán-Gyõri Tibor: Csak oda. Megjelenik a Fekete-Fehér Képregényantológia 6. számában, szeptember végén.
Szabó Jenõ-Matheika Gábor: Õfelsége postavonata. Megjelenik az Eduárd 5. és 6 számában, két részben, október ill. november elején.
Árva-Szabó Péter-Ábrai Barnabás: Whole car. Megjelenik a Roham õszi számában.

Friss megjelenések

Szinte naponta új képregénnyel, karikatúrával jelentkeznek az MKA alkotói közös blogjukon: kepregenyakademia.blogspot.com

Egy hírhedett kalandor: A Windom kiadó megkezdte a teljes Sebõk Imre életmû kiadását. Az elsõ kötet Jókai Mór az Egy hírhedett kalandor a XVII. századból c. regénye alapján készült képregényt tartalmazza. A 400 példányban megjelenõ, gyûjtõknek szánt kiadvány ára 950 forint. Elõrendelhetõ a windomcomicsKUKACgmail.com e-mail címen, valamint megvásárolható július 29-én a Sugárban a képregényiskola mellett.

Közelgõ események

2006. július 29.
Kézmûves nap és képregény rajziskola
Sugár bevásárlóközpont (Budapest XIV. Õrs vezér tere), reggel 10 és este 6 között. A képregény tanfolyamot a Tamási Antal és Tikos Péter, a Magyar Képregény Akadémia tagjai tartják. A rendezvényen kedvezményesen megvásárolhatók a Magyar Képregénykiadók Szövetségének a kiadványai.

2006. augusztus 12.
Képregény a Sziget-Fesztiválon
Hasonlóan a tavalyi évhez, a Mozinet sátrában egy nap ismét a képregényé lesz.
Portrérajzolás a Magyar Képregény Akadémia tagjaival, arcfestés Balla Krisztinával. Fritz Zoltán, Gáspár Tamás, Odegnál Róbert és az MKA más tagjai bemutatják a különbözõ kézi és számítógépes rajzolási, színezési és felújítási technikákat. Az elõadások és beszélgetések témái: Jean Giraud/Moebius munkássága, a mai magyar képregény helyzete (Gróf Balázzsal, a Pinkhell, az Eduárd és a Roham munkatársaival), a fekete-fehér képregény hagyománya (Varró Attilával, Cserkuti Dáviddal, Ábrai Barnabással). Filmvetítés: Sin City. Részletes program a Sziget honlapján. (sziget.hu/fesztival/programkereso/szinpad76589alh76590)

2006. augusztus 16-19.
Debreceni Könyvkarnevál, Bartók terem (Piac u. 11-15).
A Karneváli Hét keretében harmadik alkalommal megrendezendõ Nemzetközi Debreceni Könyvkarneválon közös standot állít a Magyar Képregénykiadók Szövetsége.

Elõkészületben

Eduárd 3. (Képes Kiadó, 24 oldal, fekete-fehér, 190 forint). Mostantól Marabu új Dodó-képsorokkal jelentkezik az Eduárdban, A Dodók nemi élete címen!
További tartalom: Az 1002. éjszaka, 3. rész (Heltai-Korcsmáros újrakiadás), Sörmesterek, 3. rész (Van Hamme-Vallès), A torony (Cserkuti Dávid-Fekete Imre), valamint Eduárd, Tomster, Krampusz, Szivárvány Köz. (kepeskiado.hu)

Fekete-Fehér Képregényantológia 6: Betonfejek és cemendék. Blueberry, Sin City, Beton, Pszichopark, Isteni Színjáték, Andy Capp, Pókember, Doktor Strange, Second contact, Csak oda. Megjelenik szeptember végén. (mivesceh.hu)

Irodalmi klasszikusok 5: Vörös és fekete (Képes Kiadó). Stendhal regénye alapján rajzolta Korcsmáros Pál (újrakiadás). Megjelenik szeptember elején.

Lucky Luke: Dalton City. Rajzolta Morris, írta René Goscinny. A Pesti Könyv kiadó ezzel a kötettel kezdi kiadni a Magyarországon korábban Talpraesett Tom és Villám Vili cmen is megjelent képregényeket, amelyek alapján több játékfilm, rajzfilm és játék is készült. Megjelenik szeptember elején. (pestikonyv.hu)

Pókember különszám 2006/1 (ADOC-Semic kiadó). Pókember és a Fekete Macska, 1. rész. Írta: Kevin Smith, rajzolta: Terry Dodson. Megjelenik a nyár folyamán.

Roham 3. (ingyenes). Megjelenik a Sziget Fesztiválra. Benne a Bürokraták c. képregény harmadik része.

Witch: az Egmont közkedvelt magazinja októbertõl már havi két alkalommal jelenik meg.

Egyéb hírek
A Galaktika tudományos-fantasztikus magazin ismét pályázatot hirdet képregények készítésére. A beadási határidõ 2006. augusztus 15. Részletek a Galaktika honlapján (metagalaktika.hu).