Képregény Info 2005/1

Az alábbiakban olvashatjátok a Magyar Képregénykiadók Szövetsége által összeállított képregényes hírek, rendezvények, megjelenések listáját…

Kiemelt információ

A Magyar Képregénykiadók Szövetségének immáron 13 tagja van, és további két jelölt készül csatlakozni hozzánk. A jelenlegi névsor: ADOC-Semic, Dragon Rouge, Egmont, Fumax, Független Média Kiadó/Varázsládika, Képes Kiadó, Krak, Míves Céh, Nyitott Könyvmûhely, Ratius, Vad Virágok, Vadzsra, Vándorkõ. Felvételre jelentkezett a Manga-Fan és a Roham.

A szövetség Hungarocomix néven közös rendezvénysort szervez november végére, amelyen részt vesz a Magyar Képregény Akadémia alkotócsoport, a Képregény Kedvelõk Klubja és a Karton Galéria is.

Friss megjelenések

Sin City: A nehéz búcsú (Fumax, 192 oldal, fekete-fehér, 2982 forint). Frank Miller kultikus képregénye 1990-ben indult, és nagy népszerûségnek örvendett a világ minden táján a keményebb hangvételû mûveket kedvelõk körében, ám csak az idén, a szerzõ hosszú ellenállást megtörõ Robert Rodriguez filmrendezõnek köszönhetõen robbant be igazán a köztudatba. A Magyarországon is sikerrel játszott filmben olyan színészek személyesítették meg a bûn városának a lakóit, mint Bruce Willis, Mickey Rourke, Jessica Alba és Clive Owen. Az eredeti mû hangulatához és képvilágához szigorúan ragaszkodó filmet megelõzõen a Fekete-Fehér Képregényantológia már elkezdte a rövidebb történetek közlését. Ez a kötet viszont a legelsõ alapsztorit tartalmazza, amely a mozifilmnek is az egyik fõ vezérfonala.

A rabbi macskája: A bár-micva (Vándorkõ, 46 oldal, színes, keménytáblás, 2920 forint). Napjaink egyik legnépszerûbb és legtermékenyebb francia képregényszerzõjét, Joann Sfart a nyáron már megismerhették a magyar olvasók, amikor a Dragon Rouge kiadta A Torony: Egy kacsa szíve címû képregényét. Ebbõl az alkalomból Sfar el is látogatott Budapestre, és kiváló hangulatú dedikálást tartott a Francia Intézet épületében található Latitudes könyvesboltban. Ez az újabb mûve három díjat is elnyert a 2003-as Angoulême-i fesztiválon, Európa legtekintélyesebb képregényes rendezvényén Az algériai zsidó közösség világát megidézõ képregény egy letûnt korszakot kelt életre – azt az idõt, amikor a zsidók és az arabok még békésen éltek egymás mellett. Joann Sfar szerethetõ, mélyen emberi figurákkal és nem utolsósorban egy felejthetetlen macskával népesíti be a történetet.

Dino Buzzati: Szerelem utolsó látásra – képes poéma (Nyitott Könyv, színes, 2890 forint). Orpheusz és Eurüdiké mitikus szerelmi története elevenedik meg Buzzati képes poémájában. Kép és dalszöveg együttesen kelti életre, írja újra a halhatatlan szerelem halhatatlan történetét. Élet és halál határvonalán átívelõen, modern városi helyszínekre és képzeletbeli kortárs alvilági terekbe, élõk és árnyképek világába lépünk a popénekes Orfi dalait olvasva. Szemünk vándorol, olvas, és képeket néz, követi Orfi képregényes útját, Buzzati határokat átrajzoló erotikus, szürreális képeit és rigmusos történetének sorait. Ahogyan élet és halál összetartozik, mitikus múlt és modern jelen összekapcsolódik, úgy fonódik össze kép és szöveg e mû lapjain. Egy titokzatos csukott kis kapu hirtelen átjárhatóvá válik.

Irodalmi klasszikusok 3: Az arany ember (Képes Kiadó, 56 oldal, fekete-fehér, 790 forint). Folytatódik a magyar képregény egyik legnagyobb alakja, Korcsmáros Pál életmûvét felölelõ sorozat, ezúttal Jókai Mór híres regényének az adaptációjával. Kötelezõ olvasmány.

Közelgõ események

Hungarocomix képregénykiállítás és -vásár – A Hungarocomix rendezvénysorozat központjában a november 26-án a megújult Sugár üzletközpontban (Budapest, XIV. ker. Örs vezér tere 24.) tartandó képregényvásár áll. Ezen a Magyar Képregénykiadók Szövetségének a tagjai árusítják kedvezményesen újdonságaikat és korábbi kiadványaikat. Jelen lesz továbbá képregényeivel Ulpius-Ház és a Panini Comics, és közvetlenül az alkotóktól lehet megvásárolni korlátozott példányszámban megjelenõ mûveket is. A képregényekhez kapcsolódó filmek, figurák, kártyák is helyt kapnak, és humoros mûsort ad a Kretén magazinhoz közelálló Wágner és Vatta társulat.

Már november 19-tõl megtekinthetõ lesz a Sugárban egy nagyszabású képregénytörténeti kiállítás, amelynek a házigazdája Gál Szilvia, a brüsszeli képregénymúzeum volt munkatársa. Ismét láthatók lesznek ugyanitt a Magyar Képregény Akadémia tagjainak az alkotásai, amelyeket részben már kiállítottak nyáron a Retortában, a Gödörben és a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál keretén belül.

November 24-én kerül sor a Képregény Kedvelõk Klubjának a következõ találkozására, amelynek témája a 2005-ben bekövetkezett örvendetes fordulat a képregények kiadásában, készítésében és fogadtatásában. Kiadók, alkotók, rajongók összegzik az évet, és beszélnek jövõbeli terveikrõl is. A helyszín ezúttal is a Karton Galéria lesz.

November 27-én a Karton Galéria megrendezi elsõ képregény és karikatúra aukcióját a Mûcsarnokban (1146 Budapest, Dózsa György út 37.) az Antik Enteriõr kiállításon.

Várható megjelenések

Fekete-Fehér Képregényantológia 3: Blueberry és sokan mások (Míves Céh, 100 oldal, fekete-fehér, 1995 forint). A 2005 elején indult sorozat küldetésének tekinti az amerikai és európai képregények legizgalmasabb, nálunk még kevéssé ismert alkotóinak és mûveinek a bemutatását, valamint megjelentési lehetõséget biztosítani fiatal magyar tehetségeknek. A 3. szám különlegessége, hogy Miriam Katin New Yorkban élõ magyar származású rajzoló képregény formájában emlékezik vissza gyermekkorára, 1956-ra. A 12 oldalas mûvet az Eisner-díjra is jelölték.
Megjelenik október végén.

A rév 1: A hívó (Vad Virágok Könyvmûhely, 48 oldal, színes, 2390 forint). A 2004-es Vadkelet képregénypályázat gyõztese, a Míves Céh idei pályázatának egyik elsõ helyezettje, a kivételes tehetségû Odegnál Róbert saját sorozattal jelentkezik. A posztapokaliptikus világban zajlódó cselekmény szereplõi lenyûgözõ hatású környezetben mozognak, a képek valósággal beszippantják az olvasót.
Megjelenik november elején.

Pókember: Sikoly (ADOC-Semic, színes). A második Pókember-különszám az idén. Írta J. M. DeMatteis, rajzolta Mark Bagley. Megjelenik november közepén.

Kalyber Joe 1: A kezdet (ICC Kft, 54 oldal, színes). Pilcz Roland fiatal képregényrajzoló az év elején mutatkozott be Angyali béke címû fekete-fehér mûvével az Új Galaxisban. Ez az elsõ saját albuma. Megjelenik novemberben.

A tizennégy karátos autó (Képes Kiadó, színes). A Rejtõ-Korcsmáros sorozat következõ darabja, Garisa H. Zsolt és Varga Zerge Zoltán felújított változatában. Megjelenik novemberben.

XIII 4: SPADS (Krak, 48 oldal, színes). Az amnéziás hõs kalandjainak és megpróbáltatásainak a következõ része. Jean Van Hamme tollából, William Vance rajzaival. Megjelenik novemberben.

Klasszikus magyar képregénymúzeum 1: Sebõk Imre (Míves Céh, fekete-fehér). A Képregény Kedvelõk Klubja által gondozott kiadványsorozat elsõ darabja a Hungarocomixra készül el korlátozott példányszámban, és három Jack London-regény adaptációját tartalmazza: A mexikói, A mayák kincse és Tragédia a messzi északon.

Sushi Strip (szerzõi kiadás, 28 oldal, fekete-fehér). Ábrai Barnabás alias Geek kiadványa Faludi Róbert közremûködésével ugyancsak korlátozott példányszámban jelenik meg a Hungarocomix alkalmából.

Pinkhell (MKA, színes). A Magyar Képregény Akadémia alkotócsoport közös lapjának a próbaszáma. Megjelenik a Hungarocomixra.

Egyéb hírek

Megnyílt a King Comics képregénybolt a Lurdy-Házban (1097 Bp. Könyves Kálmán krt. 12-14.) Német és angol nyelvû comics, európai képregények és mangák, valamint a magyar nyelvû kiadványok széles választéka megtalálható a boltban.

A Holdfény Team boltja (1075 Budapest, Wesselényi utca 10) is árusít újabban képregényeket, fõleg kilencvenes évekbeli Marvel és Image kiadványokból lehet válogatni náluk.