Képregény Info 2005/2

Az alábbiakban olvashatjátok a Magyar Képregénykiadók Szövetsége által összeállított képregényes hírek, rendezvények, megjelenések listáját…

Már él a Hungarocomix honlapja a fesztival.kepregeny.info címen. Tartalmát folyamatosan frissítjük.
A Magyar Képregénykiadók Szövetsége november 16-án délben sajtótájékoztatót tart a Retorta kiállítóteremben (1054 Budapest, Széchenyi utca 3.). A galériában képregénybolt is mûködik

Friss megjelenések

Fekete-Fehér Képregényantológia 3: Blueberry és sokan mások (Míves Céh, 100 oldal, fekete-fehér, 1995 forint). A 2005 elején indult sorozat küldetésének tekinti az amerikai és európai képregények legizgalmasabb, nálunk még kevéssé ismert alkotóinak és mûveinek a bemutatását, valamint megjelentési lehetõséget biztosít fiatal magyar tehetségeknek.
A 3. szám különlegessége, hogy Miriam Katin New Yorkban élõ magyar származású rajzoló képregény formájában emlékezik vissza gyermekkorára, 1956-ra. A 12 oldalas, Erre inni kell! címû mûvet az Eisner-díjra is jelölték. A kötetben interjú is olvasható a mûvésznõvel.
Az antológia új, Bukkanók címû rovatában Kemenes Tamás forgatókönyveihez készített képregényt három fiatal tehetség, Jécsai Zoltán, Pilcz Roland és Pásztor Tamás.
Debütál Hõsmagyar, a száz százalékig hazai szuperhõs, és ismét látható Nero Blanco. Elõször jelenik meg nyomtatásban az elsõ magyar meleg képregény, a Szivárvány köz egy rövid jelenete.
További tartalom: két Batman-történet (Bruce Timm illetve a Warren Ellis-Jim Lee páros mûve), az elsõ Blueberry-sztori befejezõ része, a Reménység úttörõi befejezõ része, egy újabb életkép Sin City-bõl a kékszemû Delia fõszereplésével, amelyben feltûnik Marv és Nancy is, valamint a szokásos Pszichopark, Isteni Színjáték és Andy Capp.

A rabbi macskája: A bár-micva (Vándorkõ, 46 oldal, színes, keménytáblás, 3750 forint). Sajnálatos módon a Képregény Info 2005/1 számában ennek a kötetnek az ára tévesen jelent meg.

Közelgõ események

Hungarocomix képregénykiállítás és -vásár: A Hungarocomix rendezvénysorozat központjában a november 26-án a megújult Sugár üzletközpontban (Budapest, XIV. ker. Örs vezér tere 24.) tartandó képregényvásár áll. Ezen a Magyar Képregénykiadók Szövetségének a tagjai árusítják kedvezményesen újdonságaikat és korábbi kiadványaikat. További információk a http://fesztival.kepregeny.info honlapon olvashatók.

November 24-én kerül sor a Képregény Kedvelõk Klubjának a következõ találkozására, amelynek témája a 2005-ben bekövetkezett örvendetes fordulat a képregények kiadásában, készítésében és fogadtatásában. Kiadók, alkotók, rajongók összegzik az évet, és beszélnek jövõbeli terveikrõl is. A helyszín ezúttal is a Karton Galéria lesz, este 6 órától.
Konfirmált vendégek és résztvevõk: Kiss Ferenc, Kertész Sándor, Birkás Péter, Gál Szilvia, Tóth H. József, Németh Vladimir, Bayer Antal.

November 27-én a Karton Galéria megrendezi elsõ képregény és karikatúra aukcióját a Mûcsarnokban (1146 Budapest, Dózsa György út 37.) az Antik Enteriõr kiállításon.

Várható megjelenések

A rév 1: A hívó (Vad Virágok Könyvmûhely, 48 oldal, színes, 2390 forint). A 2004-es Vadkelet képregénypályázat gyõztese, a Míves Céh idei pályázatának egyik elsõ helyezettje, a kivételes tehetségû Odegnál Róbert saját sorozattal jelentkezik. A posztapokaliptikus világban zajlódó cselekmény szereplõi lenyûgözõ hatású környezetben mozognak, a képek valósággal beszippantják az olvasót.
Megjelenik november közepén. Megjegyzés: A Képregény Info 2005/1 számában ennek a kötetnek nem a végleges ára jelent meg.

Pókember: Sikoly (ADOC-Semic, színes). A második Pókember-különszám az idén. Írta J. M. DeMatteis, rajzolta Mark Bagley. Megjelenik november végén.

Kalyber Joe 1: A kezdet (ICC Kft, 54 oldal, színes). Pilcz Roland fiatal képregényrajzoló az év elején mutatkozott be Angyali béke címû fekete-fehér mûvével az Új Galaxisban. Ez az elsõ saját albuma. Megjelenik novemberben.

A tizennégy karátos autó (Képes Kiadó, színes). A Rejtõ-Korcsmáros sorozat következõ darabja, Garisa H. Zsolt és Varga Zerge Zoltán felújított változatában. Megjelenik november végén.

XIII 4: SPADS (Krak, 48 oldal, színes). Az amnéziás hõs kalandjainak és megpróbáltatásainak a következõ része. Jean Van Hamme tollából, William Vance rajzaival. Megjelenik novemberben.

Gróf Balázs: Képregények (Nyitott Könyvmûhely). Gróf Balázs Magyarország egyik legismertebb kortárs képregényalkotója. 1996 óta publikál rendszeresen az Est Lapok országszerte megjelenõ mûsorújságaiban, emellett részt vett számos kortárs mûvészeti kiállításon, és az utóbbi években animációs filmeket is készít. Most megjelenõ gyûjteményes kötete a rajzoló eddigi munkáinak válogatása, melyben újra feltûnnek az urbánus létezés fonákságaival foglalkozó Butapest-sorozat kockái, Flinter , a divatkirály, valamint a fején papírzacskót viselõ Rizsa kalandjai, és persze a kollekció nem lenne teljes az Örökzöld táncdalok képregényben címû széria nélkül, amelyben Björk vagy akár a Vágtázó Halottkémek zenei-szövegi világa kap egyedi értelmezést rajzos formában. A kötetben helyet kapnak még olyan ritkaságok, amelyek eredetileg nem az Est Lapokban jelentek meg; ezek közül is talán a legérdekesebb az a sok oldalt kitöltõ új történet, amelyet a szerzõ legelõször ebben a gyûjteményes visszatekintésben publikál. Megjelenik november végén.

Sebõk Imre: Jack London nyomán. (Míves Céh, fekete-fehér). A Képregény Kedvelõk Klubja által gondozott kiadványsorozat elsõ darabja a Hungarocomixra készül el korlátozott példányszámban, és három Jack London-regény adaptációját tartalmazza: A mayák kincse, Tragédia a messzi északon és A mexikói. Kertész Sándor és Cserkuti Dávid stíluselemzésével. Elõjegyezhetõ a mivescehKUKACmivesceh.hu e-mail címen. Könyvesbolti forgalomba nem kerül.

Sushi Strip (szerzõi kiadás, 28 oldal, fekete-fehér). Ábrai Barnabás alias Geek kiadványa Faludi Róbert közremûködésével ugyancsak korlátozott példányszámban jelenik meg a Hungarocomix alkalmából. Könyvesbolti forgalomba nem kerül.

Pinkhell (MKA, színes). A Magyar Képregény Akadémia alkotócsoport közös lapjának a próbaszáma. Megjelenik a Hungarocomixra. Könyvesbolti forgalomba nem kerül.

Roham agresszív fantasztikus magazin. Az elsõ szám a Hungarocomixra jelenik meg, és képregényt is tartalmaz.

Kertész Sándor: Comics szocialista álruhában (Möbius Print). A Szuperhõsök Magyarországon szerzõjének új könyve a képregény magyarországi történetének legizgalmasabb idõszakát, az 1939 és 1989 közötti éveket mutatja be. Megjelenik decemberben. Már most megrendelhetõ a mobiusz.printKUKACaxelero.hu e-mail címen.

Egyéb hírek

Hódmezõvásárhelyen a Lord-Extra könyvesboltban (Andrássy út 6-7) kapható a Magyar Képregénykiadók Szövetségéhez tartozó kiadók albumainak szinte a teljes választéka.

A Galaktika képregénypályázatának az eredménye megtekinthetõ a lap legújabb számában.