Belga képregénykiállítás és előadások

A Frankofónia ünnepét idén is megrendezik Budapesten és más magyar városokban. A rendezvénysorozat részeként belga képregénykiállítás nyílik a budapesti Francia Intézetben „Bulles, jazz, blues” címen, melyet Jean Auquier nyitja meg március 6-án este 6 órakor, „A Hupikék törpikék és Tintin országa: a belga képregény” című előadásával. A brüsszeli képregénymúzeum igazgatója előadását Szegeden és Pécsett is megtartja a héten!

Az előadásról:

Tintin, a Hupikék törpikék, Lucky Luke, Spirou, Gaston Lagaffe, Blake és Mortimer, Achille Talon, Michel Vaillant csakúgy mint Largo Winch, XIII, Cédric, Papirusz vagy Schuiten és Peetres a Cités Obscures című képregénysorozata… Jean Auquier mesteri módon mutatja be a belga képregény gazdagságát és sajátosságait a Belgium francia nyelvű területén született műfaj kincsestárából merített számos példán keresztül.

A Belga Képregénymúzeum igazgatója, Jean Auquier végzettsége szerint újságíró. Sokáig az írott sajtóban dolgozott mielőtt részt vett e nagyszerű múzeum létrehozásában (1989), melynek célja a képregény műfajának megőrzése és népszerűsítése. Jean Auquier a képregénnyel kapcsolatos tematikus kiállítások rendezője és képregényillusztrátorokról szóló számos monográfia írója, akinek szaktudása nemzetközi szinten is elismert.

A frankofón kultúra tárházaként nemzetközileg elismert Belga Képregénymúzeumban több mint négyezer négyzetméteren állandó és időszaki kiállításokat tekinthetnek meg az érdeklődők. A múzeum az európai képregényművészet egyedülálló panorámáját nyújtja a kezdetektől egészen a legújabb trendekig. Tizennyolc éve egy csodálatos Victor Horta által tervezett (1906) szecessziós épület ad otthont a múzeumnak, amely évente 250 000 látogatót fogad.

Budapest – Március 6. csütörtök – 18.00 – Budapesti Francia Intézet
Pécs – Márc. 7. – péntek
Szeged – Szerda Március 5. – 18.00

A kiállításról:
A Bulles Jazz Blues kiállítás megnyitója
Budapest – a kiállítás időtartama március 6-14. – Budapesti Francia Intézet

A vallon és brüsszeli képregényművészek inspirációját a jazz, a jazz ereje és áramlatai adják : találékony, kíváncsi, szenvedélyes, egyszer a gúny, máskor az ünneplés, az éj és az éjszaka fantomjai felé vágyakozás elevenedik meg a képeken. Végülis a zene országában nőttek fel, ott, ahol Adolphe Sax is született.

A képregényillusztrátorok magányos művészek, akiket a zene, az érzéseik és vágyaik inspirálnak, és akik képekben mondják el a megindító, izgalmas vagy vad történeteket. A jazz által ihletett hangulataik szenvedélyét mesterien közvetítik. Ehhez grafit és tinta, vízfesték és akvarell az eszközük, csakúgy mint ahogy a jazz-zenészek egyszerű hangjegyekkel ábrázolják az élet színeit : Bulles, Jazz, Blues.

Az előadás nyelve francia, tolmács nem lesz!

A kiállítás ismertetője letölthető: [download=55]

forrás: Francophonie 2008