10. Nemzetközi Manga Díj

A Japán Külügyminisztérium idén is meghirdette pályázatát, mellyel a japán képregények nemzetközi népszerűsítéséért részesít elismerésben arra érdemes alkotókat. A Nemzetközi Manga Díjat tizedik alkalommal írták ki, a nyertesek Japánba utazhatnak, ahol neves művészekkel is találkozhatnak.

A Japán Alapítvány oldalán talált információk alapján a nevezéseket 2016. április 1. (péntek) és 2016. június 17. (péntek) között kell eljuttatni az adott ország Japán külképviseletére (nagykövetség ill. konzulátus) vagy a 10. Nemzetközi Manga Díj postafiókjába.

A nevezés feltételeiről és részleteiről szóló útmutató elérhető a Nemzetközi Manga Díj honlapján.

A legjobbnak ítélt pályamunkát Arany Díjjal tünteti ki a zsűri, további három kiemelkedő pályamű pedig Ezüst Díjban részesül. A díjazottakat a Japán Alapítvány meghívja Japánba, hogy részt vegyenek a díjátadó ünnepségen. A Japánban töltött idő (ált. 10 nap) alatt a díjazottaknak lehetőségük van japán manga-alkotókkal eszmét cserélni, kiadókat látogatni, valamint helyi nevezetességeket megtekinteni.

10mangaawardbanner

„A korábbi évek győztesei között találunk thaiföldi és francia alkotót is, így mindenkinek érdemes neveznie, akinek fiókjában lapul egy-egy mangamestermű” – osztotta meg a részleteket a Gazdasági Rádió által megkérdezett Simon Karolina, a Japánspecialista utazási iroda kiutaztatási vezetője, aki Tokió animefellegvárának számító Akihabara városrészéről is beszélt kicsit: „Akihabara Tokió egyik legnépszerűbb és legforgalmasabb része, amelyet az utóbbi évtizedekben mindenki csak elektronikai központként, vagy animenegyedként emleget. A tengernyi anime-, képregény- és videójátékbolt mellett itt találjuk például a híres Maid Cafékat – ahol szobalánynak öltözött kedves felszolgálók beszélgetnek, fotózkodnak sőt, akár játszanak is velünk -, és a Tokyo Anime Centert is, ahol az életnagyságú anime szobrok mellett kiállítások és előadások egész sora várja a látogatókat.”

Forrás: Japán Alapítvány, GazdaságiRádió.hu