Cs. Horváth Tibor rövid életrajza

Cs. Horváth Tibor 1925-ben született, ???-n.
Zórád azt mesélte róla, hogy nyomdásznak tanult. (???)
1955-ben a Kultuszminisztériumban dolgozott, az Oktatási osztályon, ahol Gugi Sándor megkereste, hogy készítsenek együtt képregényeket.
A Po Sztrane Szovetov (Keresztülkasul a szovjet tájakon), az Új Világ és a Szabadságharcos oldalain indultak az első irodalmi adaptációs képregények. Gugi és Cs. Horváth körvonalazta a következő negyven év képregényes tendenciáit.
1956-ig Cs. Horváth – Horváth Tibor néven publikált, csak '56 után gyarapította egy nemesi előnév rövidítéssel (azt hiszem: Csepreghy) a szignóját.
Többszáz forgatókönyvet írt, általában irodalmi adaptációkat. A tömegtermelés azonban az idők folyamán elszürkítette, unalmassá tette a stílusát, melyet sokat támadtak a 70-es években.
Cs. Horváth egész iparágat épített a képregény köré. A szocialista táborból csak a Szovjetunióba és Romániába nem sikerült a magyar képregényt becsempésznie. Még eszperantó nyelven is jelentek meg képregényfüzetek.
Az 1993-as tulajdonosváltás következtében Cs. Horváth kívül került a Füles berkein, ahová 36 évig dolgozott. A mellőzést nem tudta elviselni, és még ebben az évben öngyilkos lett.
A Füles egyetlen sorral sem emlékezett meg a haláláról.

Kiss Ferenc
Kiss Feri levelesládája a fórumunkon
2005.08.15