Halálos iramban – Deadpool a Megtorló ellen

Rég időszerű volt, hogy Deadpool és Megtorló összeakassza a bajszot. Már csak azért is, mert az egyikük megszállottan irtja a bűnözőket, a másikuk pedig egy bármilyen alvilági alak által felbérelhető suttyó bérgyilkos. Teljesen érett már, hogy az útjaik keresztezzék egymást.

Persze, a valódi ok nem is karakterükből, hanem népszerűségükből fakad, ahogy a Szikla és Jason Statham is el tud vinni együtt egy mezei akciófilmet a hátukon, hiszen van akkora rajongói bázisuk. Nem ők az elsők, már a 2 kaliber is arra tette fel minden lapját, hogy Denzel Washington és Mark Wahlberg együtt szerepel a plakáton, ahogy a Sokkal több, mint testőr is elsősorban Ryan Reynolds és Samuel L. Jackson párosára épített. Nincs is ezzel semmi gond, akadnak közöttük szerethető limonádék, nem is kell minden ilyen csapatmunkának A téglának vagy akár Ál/arcnak lennie.

A Deadpool a Megtorló ellen egy teljesen korrekt, jól megkoreografált akciófilmre emlékeztet, amely maximálisan hozza a fent említett „kellemes-de-nem-tartalmas” színvonalat, és egyszer sem süllyed a nyolcvanas-kilencvenes évek kiöregedett akciósztárjainak kései filmjeire, amelyekben minden izomra rágyúrtak, az arcot kivéve.

Pedig ha jobban belegondolunk, mégsem kellene működnie Megtorló és Deadpool találkozásának. Elvégre Megtorló eléggé komolyan veszi magát, és sokkal otthonosabban mozog a hétköznapi világában, ahol olykor már egy Fenegyerek is túlságosan fantasztikus karakternek számít. Ezzel szemben Deadpool olyannyira elszállt, hogy folytonos kikacsintásaival a legelrugaszkodottabb szuperhősös képregénybe is sok lenne, a saját címeit leszámítva persze.

Fred Van Lentének és George Péreznek azonban sikerült megtalálnia az aranyközéputat, ami, ha nem is tartalmas, kifejezetten látványos és szórakoztató, és amelyben a két főszereplő közül egyik sem nyomja el a másikat. A történet persze csak alibi Frank és Wade csipkelődésére és akciózgatására, de azt maximálisan ki is használja. Éppen ezért pont ezekre az akciójelenetekre fogunk emlékezni, nem is igazán a mondanivalóra, mert azt úgy, ahogy, kihagyták, előre megfontolt szándékkal.

Ahogy kidobták az összes magát komolyan vevő jelenetet, amik megtalálhatók egy régebbi akciófilmben, mintha ballasztok lennének. Ennek köszönhetően a cselekmény gördülékeny, nincsenek fogcsikorgatósan esetlen drámázások, de ha bárki megkérdezi, miről szól Deadpool és Megtorló rivalizálása, nos, tényleg csak erről, amit igazából bátran helyettesíthettünk volna bármi mással, a lényeg akkor sem változik.

A Deadpool a Megtorló ellen tisztában van vele, mi akar lenni: egy szombat estére a helyi tékából kivett akciófilm. Nem ezt fogjuk emlegetni, ha nagy esztétáknak akarunk tűnni, ellenben kifejezetten kellemes perceket tud szerezni.

Pusztai Dániel

Cím: Deadpool A Megtorló ellen
Szerző(k): Fred van Lente, Pere Pérez
Kiadó: Fumax
Ár: 4995 3750 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 112 oldal
Megjelenés: 2020.08.30.
Megvásárolható: Könyvesboltok és Képregényboltok
Online vásárlás: fumax.hu