A bőrünk alá bekúszó nyomor: Déli rohadékok 1-2

Van valami érdekes kettősség a déli államok félreeső közösségeiben, amelyek hiába találhatók a világ egyik leggazdagabb országában, akár tartozhatnának a harmadik világhoz is. Mélyszegénység, kilátástalanság, nyomor, elfordított tekintetek. Nem olyasmi, amihez nekünk is messzire kellene mennünk, elég csak utazni egy keveset, és hamar odaérünk, ahol már a bekötött víz is luxus, sokan pedig olvasni sem tudnak. Olyan helyek, ahonnan sok, jobb sorsra érdemes ember menekül el, mert az ottaniak ugyan gyakran hivatkoznak Jézusra, de a tanításaiban már kevésbé hisznek, az erőszakban és az olcsó lőrében annál inkább. Ha valakinek dolgozik ismerőse szociális munkásként, akkor talán olykor el-elcsíphetett egy horrorba illő történetet, amit persze kevesen hittek el, mert könnyebb volt így.

Earl Tubb is egy ilyen közösséget hagyott maga mögött, ám az élet úgy alakult, hogy kénytelen szembenézni a hagyatékával. Apja egykor a városi sheriffje volt, amíg brutálisan nem végeztek vele, Earlben pedig, bármennyire is nem hajlandó beismerni, ott motoszkál a bosszúvágy és az igazságszomj. Egyedül magára számíthat, és egy bazi nagy ütőre.

Eules Boss edzőnek ellenben zsebében van az egész város. Gyerekkorában megvetették, lenézték és félresöpörték őt, ma kevesen állnák a pillantását. Ennek egy oka van, a focicsapata rendre megnyeri a mérkőzéseket. Nem, igazából kettő, a másik, valódi ok az, hogy egy ravasz, könyörtelen rohadék, aki gondolkodás nélkül átgázol bárkin, aki az útjába áll. Nincs olyan, akivel ne lenne képes brutálisan végezni vagy elárulni, ha az érdekei úgy kívánják, és ebből még ügyet sem csinál. A helyiek tudják, milyen ember ő, Eules pedig tisztában van vele, mit is gondolnak, mit is gondoltak róla valójában, de ezen a helyen bőven elég mindenkinek az illúzió illúziója. Az igazság az, hogy az erősebb kutya üzekedik… akkor is, ha olykor csak kakasok jutnak neki. A kevés és méltatlan is elég, ha az neki jut.

Mindkét Jason, az író (Aaron) és a rajzoló (Latour), a déli államokból származik, és saját bevallásuk szerint egy őszinte tablót akartak állítani ennek a vidéknek, ami olykor még őket is megrémíti. Aaron számára nem ismeretlen ez a műfaj, a Scalped sorozata egy őslakos rezervátum sötét titkai körül forogtak, én is azon keresztül ismerkedtem meg vele, mielőtt Thort Gorr ellen küldte volna vagy Rozsomákot igazgatóvá léptette volna elő. Félreértés ne essék, én ezeket a történeteit is kedvelem, de számomra ez az igazi Jason Aaron, és itt tud igazán kibontakozni, tömör, velős párbeszédeivel, amivel életszerű képet fest le a helybéliekről. Szinte érezzük a napcserzette bőr és a mosdatlan testek szagát. Jason Latour pedig illő szikársággal festi meg a legutolsó karaktert is, a legmeghatározóbb szín pedig a vér sötétvöröse.

Kemény, felkavaró, mocskos olvasmány a Déli rohadékok sorozata, ami bekúszik a bőrünk alá, és napokig nem ereszt minket. Kellett már egy ilyen a regiment eszképista alkotás mellé, ahol nem azzal szembesülünk, mi lehetne, hanem azzal, ami van.

Pusztai Dániel

Cím: Southern Bastards – Déli rohadékok #1: „Itt férfi nyugszik”
Szerző(k): Jason Aaron, Jason Latour, Rico Renzi
Kiadó: Pesti Könyv
Ár: 3999 Ft
Formátum: puhafedeles kötet
Terjedelem: 112 oldal
Megjelenés: 2021.10.31.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás: kepregenymarket.hu