7. Szegedi Képregényfesztivál

A szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár idén novemberben is megrendezi a Szegedi Képregényfesztivált, mely már a hetedik a sorban. A vidék legjelentősebb képregényes eseményén idén is előadások és meghívott alkotók sora színesíti a programot. A korábbiakhoz hasonlóan lehetőség nyílik a kiadók újdonságainak megvásárlására is.

[toc]

Tér és Idő

7. Szegedi Képregényfesztivál
2015. november 21. (szombat) 10–18 óra
Szeged, Dóm tér 1-4., alagsor és földszinti aula

szegedifesztival2015

Részletes program

10.30–11.00
Róka László:

A rajongás ereje – A rajongás lélektani kérdései

Az előadás bemutatja a kamaszkori és felnőttkori rajongás főbb pszichológiai jellemzőit, mechanizmusait. Sorra veszünk néhányat a Csillagok háborúja azon vonásai közül, amely a rajongók ilyen széles körét évtizedek óta megragadja. Ilyen többek közt a történet kulturális beágyazottsága, a készítők személyisége, illetve a világ eklektikussága. Szóba kerül emellett, hogy mikor, hogyan válik a rajongás lélektanilag kórossá, és hogyan lehet inspiráló egy sci-fi az ember életében.

11.00–11.30
Kasza Magdolna:

START Wars

Valamikor réges régen, egy messzi-messzi Galaxisban… egy George Lucas nevű fiatalember fejében megfogant egy ötlet egy meséről, ami régi mitológiákból merítve épít majd egy modern legendát. Kasza Magdolna előadása ezt a folyamatot követi végig a kezdetektől a klasszikus trilógia forgatási körülményein keresztül az első sikerekig, sok-sok ritkán látott fényképpel illusztrálva.

11.30–12.00
Bayer Antal:

Beszélgetés a fesztivál díszvendégével, Bane Kerac szerb képregényrajzolóval

Tara, a hős partizán tiszt, Kobra, a kaszkadőr, Billy the Pljuc, a vadnyugati antihős, Cat Claw, a hiányos öltezetű szuperhősnő – valamennyien Bane Kerac szerb rajzoló alkotásai, az egykor virágzó jugoszláviai képregénypiac ismerős alakjai. Némelyikük kalandjai magyarul is olvashatók voltak vajdasági lapokban. De Kerac munkássága távolabbi országokba is eljutott. Cat Claw a svéd Magnum képregénymagazin sztárja volt, majd az Egyesült Államokban önálló sorozatot is kapott. Kerac éveken keresztül készített Tarzan-képregényeket egy skandináv kiadó megbízásából, több történetet a Blek című híres olasz westernsorozatból, rajzolt egy-egy epizódot a Gangs és a Lignes de Front című francia sorozatokból, dolgozott a Fantomon, legutóbb pedig az olasz Bonelli kiadó egyik legnépszerűbb figuráját, Zagort vette kezelésbe egy különszám erejéig. Valamint ő képviselte Jugoszláviát a Falomlás című nemzetközi képregényantológiában, amely magyarul is megjelent 1990-ben a berlini fal ledöntésének alkalmából. Mi több, egy heavy metal zenekarban is dobolt, két lemezük jelent meg. Az Újvidéken élő Kerac jelenleg is a híres Stripoteka magazin munkatársa.

A fesztivál vendégével Bayer Antal, a Papírmozi szerkesztője beszélget abból az alkalomból, hogy a képregénymagazinban először jelennek meg Cat Claw kalandjai magyar nyelven. A riporter munkáját Damir Mustabic segíti tolmácsként.

12.00–13.30 EBÉDSZÜNET

13.30–14.00
Váradi Gábor:

Messzi-messzi galaxisok – Az űropera mint műfaj

Az elnevezés 1941-es, de amit takar, már korábban is létezett. Manapság a Star Wars jelenti leginkább AZ űroperát, de mi volt előtte? Hogyan változtatta meg a világot? Mi jött utána? És ami talán a legfontosabb, milyen szerephez jutottak mindebben a képregények?

14.00–14.30
Dunai Tamás:

Anti-Star Wars: a cyberpunk zsáner

A hetvenes és a nyolcvanas évek fordulóján a Star Wars nyomán az űrben játszódó sci-fik épp virágkorukat élik. Ekkor születik meg a cyberpunk, ami fellázad a sci-fi főcsapása ellen. Képviselői szerint a sci-fi feladata koruk társadalmi viszonyairól mondani valamit, eszképizmus helyett társadalomkritikával szolgálni. A cyberpunk-irodalom fő témái az ember és a technológia viszonya, valamint az információhoz való hozzáférés különbségeiből fakadó egyenlőtlenségek. A zsáner a regények mellett hamarosan más médiumokban is elterjed. Az előadás célja a műfaj bemutatása, illetve a fontosabb cyberpunk alkotások rövid áttekintése.

14.30–15.00
Kertész Sándor:

Szerzői jog-talanságok a nyolcvanas években

Nemcsak ideológiai, hanem pénzügyi okok is akadályozták a nyugati comics magyarországi megjelenését a nyolcvanas években. Nem véletlen hogy leginkább irodalmi művek adaptációját engedélyezte a kultúrpolitika, miközben az amerikai szuperhős-képregénnyel riogatta a hazai újságolvasókat. A vasfüggöny ugyan elzárt bennünket a nyugattól, de védelmet is jelentett a szerzői jogokkal kapcsolatban, mondván: úgysem talál meg bennünket a jogtulajdonos, ezért szabadon lehet garázdálkodni. A hetvenes–nyolcvanas évek képregény-kiadásában jellemző jelenség volt a szerzői jogok kifizetésének elkerülése. Kik és hogyan adták-vették a képregényeket a szocializmus idején? Egy előadás a korszakról, izgalmas történetekkel, feltételezett stiklikkel.

15.00–15.30

Pilcz Roland–Garisa Zsolt:

Star Wars parafrázisok – Pilcz Roland beszélget Garisa Zsolttal, a magyar Star Wars képregény készítésének titkairól.

További továbbiak

Eseményoldal a Facebookon
Szsemélyes beszámolónk a 2013-as SzegedFesztről + Képek
Hivatalos program a Somogy könyvtár oldalán