Ultimate Universe News #42

Nyöff! Ismét jelentkezem a szokásos kis keddi infócsomagommal az Ultimate Universe News 42. kiadásának keretei között. A létező összes újvilági sorozatról lesz szó ezen a héten, úgyhogy kapaszkodjatok meg, barátaim! Az ULTIMATE SPIDER-MAN szekcióban természetesen a frissen megjelent 11. számmal kezdünk: bemutatom, kielemzem, értékelem, és a többi. Hasonlóképp az ULTIMATE AVENGERS részlegben a sorozat 2. kötetének 3. számát is így szépen kivesézem, betűről betűre, képkockáról képkockára. De ugyanitt lesz még egy interjú is Mark Millar mesterrel, amit szerintem nem kéne kihagynotok! Az sem mellékes, hogy mindkét szekcióban a szeptemberi számok előzeteseit is olvashatjátok majd (borítókkal együtt persze). Az ULTIMATE X és a NEW ULTIMATES részlegekben szintén előzeteseket mutatok be, míg a MINISOROZATOK között előbb megnézzük, milyennek értékeltétek ti az Ultimate Enemy négy fejezetét, majd az Ultimate Mystery 3. számának előzetesét is megvillantom. No, lássatok neki! Oy!

SPOILERVESZÉLY, SPOILERVESZÉLY, SPOILERVESZÉLY! EGY CSOMÓ DOLGOT MÁR JÓ ELŐRE TUDNI FOGTOK AZ ÚJVILÁGI SOROZATOKBÓL, HA MOST TOVÁBBOLVASTOK! EZT JÓL VÉSSÉTEK AZ ESZETEKBE, ÉS CSAK ENNEK FÉNYÉBEN FOLYTASSÁTOK! ÉN FIGYELMEZTETTELEK TITEKET, INNENTŐL KEZDVE NEM VÁLLALOK SEMMILYEN FELELŐSSÉGET!

ÚJ MEGJELENÉS

Pókember Jameson ellen! Vagy mégsem…? A 11. szám borítója alapján nagyon is ez a helyzet áll fenn, de hogy megértsük, mi is történik valójában a Hírharsona szerkesztőségében, természetesen el kell olvasnunk a képregényt. Rég nem látott karakterek térnek vissza mindenesetre a megújult napilapnál, és felbukkan egy vadiúj gonosztevő is… a Kaméleon személyében! Hát kell még mást mondanom?

ULTIMATE SPIDER-MAN #11
Fejezetcím: Tainted Love (3. rész)
Írta: Brian Michael Bendis
Ceruzarajz: David Lafuente
Borító: David Lafuente

Vajon képesek lesznek Peter és barátai egy időre megválni szuperhős-jelmezeiktől a Kittyvel történtek után? Főleg akkor, ha kiderül az is, hogy J. Jonah Jameson a legkomolyabb fenyegetés Pókember eddigi életében? Olyan Pókember-kalandot akartok, amilyet még soha, sehol nem láthattatok? Hát ne keressetek tovább, mert az Eisner-jelölt Brian Michael Bendis és a nagy kedvenc, David Lafuente újabb fergeteges történetet alkottak nektek!

Maniac értékelése:
Amerikai kritikák átlaga:

Bevallom, kicsit zavarban voltam az értékelésnél, mert nem igazán látom át most még, merre halad ez a sztori pontosan. A Tainted Love eddigi három fejezete mintha három különálló történet lett volna. Először a Póknő és Fáklya bizarr románca volt a középpontban, aztán Kitty Pryde elborulása, most pedig a Kaméleon felbukkanása. Nem tudom, hogyan kapcsolódik majd egymáshoz ez a sok történetszál (már ha kapcsolódnak majd egyáltalán), és ugyan tetszett, amit olvastam, de ez eddig nekem nem egy összefüggő valami, hanem sok rövidebb, egymástól független epizód. Jó lenne, ha összefogná valami ezt az egészet, ha már egyazon sztori részei, de lehet, hogy pont ez a változatosság és sokszínűség teszi majd a végén szuperré az összképet. Meglátjuk.

ELEMZÉS

Figyelem!!! Mind közül ez a részleg tartalmazza a legtöbb spoilert!!! Én szóltam!!!

Következik a kötelező elemzés, amely feltárja nektek a 11. szám sötét kis titkait! Fény derül minden eseményre, bemutatok minden szereplőt, és mindehhez még friss citromillat is jár! Na jó, a citromillat talán túlzás. És hé: a borító ne tévesszen meg senkit! Ebben a számban J. Jonah Jameson NEM szerepel!

May Parker: „Nincs több szuperhősködés!” Pf. Na, persze. Ilyen nyitómondatot lehetetlen komolyan venni, még a szigorú arcú May nénitől is, és még ha csak ideiglenesen is szeretné, ha a nála lakó fiatalok átlagos életet élnének. Hányszor is döntött már Peter úgy, hogy többé nem lesz Pókember? Vagy hányszor is kérte már meg erre valaki más? Sajnálom, May néni, de amíg a sorozat címe Ultimate Spider-Man, addig Peter és a többiek nem fogják szögre akasztani a hősjelmezt, az tuti. Érthető persze May aggodalma a Kittyvel történtek után, de most én Johnnynak adok igazat, aki a maga komolytalan módján szembemegy May néni akaratával, és próbálja lebeszélni a dologról az öreglányt. Mégis mit fog tenni egyébként May, ha valamelyik fiú hősködik egy keveset? Kidobja őt a házból? Ugyan már. Ezt senki sem hiszi el.

Peter Parker / Pókember: Ez bizony kétségkívül egy Peterre koncentráló szám, amelyben Pókembernek már nem jutott hely. Persze nem is csoda, hiszen May néni megtiltotta a fiataloknak, hogy most egy ideig szuperhősködjenek, nehogy Kitty sorsára jussanak. Egy kis otthoni megbeszélést követően Petert ismét az „álomállásában” látjuk gyorséttermi kiszolgálóként – és immár magával vitte Bobbyt is, aki szintén munkát keresett. Humoros a két fiatal, amint egy minden egyes sejtjükkel gyűlölt és lenézett munkában próbálnak helytállni. Az őket meglátogató Johnny ki is használja a kiváló poénokra lehetőséget adó helyzetet, de aztán némileg komolyabb témákról esik szó Peter, Mary Jane és Gwen között. MJ elmondja két barátjának, hogy felvette Kitty letámadását az osztálytermükben, és Peter és Gwen tanácsát kéri az ügyben. Nosza, ehhez bizony szakértő kell, így a következő jelenetben Peter máris a megújult Hírharsona szerkesztőségéhez viszi MJ-t, hogy ott Ben Urich véleményét is kikérjék a felvételről. Bizony, a Hírharsona újból dübörög, ám most már internetes hírportálként, nem pedig nyomtatott napilapként. Ez nem is tetszik annyira Peternek, de azért régi főnökének, J. Jonah Jamesonnak int egyet nagy vidáman, amikor meglátja – kár, hogy ő még egy pillantásra sem méltatja a fiút. És… vajon miért indul be Peter pókösztöne tőle? Ennek bizony utána kell járni! Hősünk gyorsan Jameson nyomába ered, és a parkolóban utol is éri – ám ott kiderül, hogy ez az alak bizony nem is JJJ. Az ismeretlen kiüti Petert valamilyen fegyverrel, majd egész egyszerűen lemásolja a fiú kinézetét, de hajszálpontosan. Immár az ő alakjában folytatja a ténykedést, míg Peter eszméletlenül fekszik… Yikes! (És azt tudtátok, hogy Peter már borotválkozik? Mert ebben a fejezetben ez is kiderült!)
Új kapcsolatai: Bobby Drake / Jégember – munkatárs

Johnny Storm / Fáklya: Johnny és Bobby szolgálják ebben a számban a két legfőbb humorforrást – ahogy az mostanában lenni szokott. Tüzes hősünk először a maga komolytalan módján próbálja jobb belátásra bírni May nénit, amiért megtiltja nekik a szuperhősködést, de ez nem igazán megy neki. Nincs mit tenni, el kell fogadnia, hogy egyelőre nincs „láng be”, már ha a Parker-házban szándékozik maradni a továbbiakban is. Ezután meg jön az igazi móka a számára: Bobby is beáll dolgozni ahhoz a gyorsétteremhez, ahol Peter gürcöl, és a nevetséges szerkójukat és állásukat persze Johnny nem hagyhatja szó nélkül. Hát igen, jó neki, hiszen (gondolom) ő mindig kap elég zsét nővérétől, Sue-tól, és nincsenek zsebpénzes gondjai… Ám Bobby nem igazán értékeli a vicces megjegyzéseket, és megfagyasztja Johnny alsógatyáját. Hű, én most ebben a kánikulában még irigylem is ezért Fáklyát…

Gwen Stacy: A szőke ciklon rajongói örülhetnek, mert ebben a számban sok szerepe és szövege van Gwennek! Hurrá! Egyre jobban kiüt, mennyire egy hullámhosszon van Peterrel, és mennyire összeillenek, hiszen rögtön a fejezet elején, az otthoni kupaktanácsban ő képviseli a higgadt és megfontolt észérveket, míg Johnny és Bobby csak elviccelik a dolgot, hogy egy ideig ne legyenek szuperhősök (meg mondjuk egy kicsit Peter is). Nagy örömömre még David Lafuente is talán őt rajzolja a legszebben a hölgyek közül, úgyhogy aki nemcsak okos, de még ilyen dögös is, az méltó párja lehet Peternek. Talán túl jó is hozzá, de ezt most hagyjuk. Persze tegyük hozzá, hogy azért levág egy hisztit is ebben a számban, amikor ő és Peter MJ-vel beszélgetnek, szóval ő sem tökéletes, messze nem… Kicsit erőltetett módon kiakad barátjára, amikor az gondolkodóba esik a Mary Jane által felvett videóról, és azt hiszi, Peter épp stíröli volt barátnőjét. Hát… Mint mondtam, kicsit erőltetett. Ennél azért okosabb vagy te, Gwen. De ami az igazán nagy kérdés: a Peter alakját és személyiségét ellopó gonosztevő miatt vajon majd szakítanak a fiatalok, vagy még várat magára Peter és MJ újbóli egymásra találása (ami szerintem be fog következni előbb-utóbb, ehhez tartom magam)?

Bobby Drake / Jégember: Hát nem imádnivaló a kis Bobby a békucis satyekjában? Höhöhö. Igen, immár ő is abban a béna gyorsétteremben húzza az igát, ahol Peter, mert mese nincs, kell neki egy kis zsebpénz a mindennapi élethez. Ugyan nehezen fogadja el, hogy most May néni megtiltotta a szuperhősködést, és hogy Kittyért sem tudnak egyelőre mit tenni, de végül lenyeli ezt a békát… illetve a fejére tesz egyet. Hű, micsoda profi átkötés volt ez a részemről! Jól van, megérdemlek egy vállveregetést. Egyébiránt más nem történik most Bobbyval, van még néhány poénos beszólása, meg Johnny alsógatyáját is megfagyasztja, amikor már nagyon idegesíti őt a srác, de ennyi.
Új kapcsolatai: Peter Parker / Pókember – munkatárs

Mary Jane Watson: No, MJ ebben a számban átmegy komoly riporter-kisasszonyba! És nem is áll neki olyan rosszul a szerep. Az előző fejezet végén azt hittem, szemét módon közzéteszi a Kittyt elhurcolni akaró kormányügynökökről készült felvételt – de ehelyett most inkább barátai, Peter és Gwen tanácsát kéri. Peter előáll azzal az ötlettel, hogy menjenek el régi munkahelyére, a megújult Hírharsona szerkesztőségébe, és ott majd megmondja a frankót a sztárriporter, Ben Urich. Egy gyors Gwentől jövő féltékenységi jelenet után már ott is van Peter és MJ, és Urichnak nagyon tetszik a lány felvétele és a hozzáállása, hogy nem adja csak úgy el a videót. Nálam is kapott ezekért pár jó pontot a mi kis vöröskénk, elismerem. Lehet, hogy tényleg elindul majd egy komolyabb, újságírói vagy riporteri karrier MJ számára? Talán állást is kap a Hírharsonánál? És mit szól majd mindehhez az iskolai híradónál dolgozó munkatársa, Jessica Jones? Valamint… vajon leesik majd MJ-nek, hogy amikor Peter elmegy egy időre, majd visszatér, a visszatérő alak már nem Peter?
Új kapcsolatai: Ben Urich – ideiglenes munkatárs és segítő

Ben Urich: Akkor most lássuk végre részletesebben, mi újság a Hírharsona háza táján! Amikor legutóbb láttuk Jamesont és Urichot az Ultimatum során, akkor JJJ még megírta utolsó, Pókembert népszerűsítő cikkét, majd végleg bezárta a szerkesztőséget. A Hírharsona nyomtatott napilapként megszűnt létezni. De most, hat hónappal később… a Hírharsona már újra száguld! Igaz, most már egy internetes hírportálként a DailyBugle.com címen, de hé, haladni kell a korral! Egyedül Peternek nem tetszik ez az új, szerinte teljesen kifordult Hírharsona, de például Mary Jane-nek nagyon bejön. Hogy Jameson maga hogy áll a dologhoz, azt nem tudhatjuk, mert ebben a számban ő igazából nem szerepel… de a sztárriporter, Ben Urich már megtalálta a helyét, és gőzerővel dolgozik, mint régen. A szakma legnagyobbika továbbra is, és örömmel segít régi tanoncának, Peternek és barátjának, MJ-nek – főleg mikor megnézi a Kittyről készült felvételt, és az tényleg ütős anyagnak tűnik. Rögtön cikket is akar írni MJ-vel, de lehetőleg úgy, hogy Kittynek ne ártsanak vele, viszont az iskola igazgatójának hírnevét visszaállítsák, és ezzel talán a férfi visszakaphassa állását. A videón egyértelműen védeni próbálja Kittyt, így erre van is némi esély, ha tényleg elkészül a cikk… Meglátjuk. Ami viszont aggasztó, hogy hol lehet eközben az IGAZI J. Jonah Jameson? Az alakváltó gonosztevő ugye az ő alakjában jelent meg itt, a szerkesztőségben, amikor Peter felfigyelt rá, tehát akkor az eredeti JJJ-nek valahol máshol kell lennie… már ha még él. Egyébiránt a szerkesztőségben mintha még láttam volna Joe Robertsont is, de más ismerős arcot nem.
Új kapcsolatai: Mary Jane Watson – ideiglenes munkatárs és tanonc

Az alakváltó: Igen, igen, biztos ő lesz a Kaméleon, de azért még nem használom ezt a nevet, mert ki tudja, mit tervez vele Bendis. Amit eddig tudunk a fickóról, az pedig ez: Először a Hírharsona szerkesztőségében bukkant fel J. Jonah Jameson alakjában, de Peter egyből kiszúrta a pókösztönével, hogy nincs vele valami rendben. Sajnos ő is észrevette, hogy Peter felfigyelt rá, ezért felkészülten várta a fiút, amikor az utánaeredt. Mikor egymásnak estek a parkolóban, az alakmás meglepődve tapasztalta, milyen erős és gyors Peter, és felkeltette az érdeklődését – ezért kiütötte őt valamilyen elektromos fegyverrel, majd lemásolta a fiút, és az ő alakját vette fel. Ezután otthagyta az eszméletlen Petert, majd visszatért a szerkesztőségbe, és egyszerűen átvette Peter szerepét anélkül, hogy eddig bárki bármit gyanított volna. Azt még nem tudja, hogy Peter egyben Pókember is, de csak idő kérdése, hogy így rájöjjön… De mit akarhat ez a rejtélyes másoló? Mit keresett a Hírharsonánál? Mit tett az eredeti Jamesonnal? És mit fog most tenni Peter Parkerként?
Valódi neve: Ismeretlen
Személyazonossága: Titkos
Foglalkozása: Ismeretlen
Állampolgársága: Ismeretlen
Születési helye: Ismeretlen
Ismert hozzátartozói: Nincsenek
Csoporthoz tartozása: Nincs
Legfelsőbb iskolai végzettsége: Ismeretlen
Szeme színe: Ismeretlen, Peterként barna
Haja színe: Ismeretlen, Peterként barna
Különleges képességei / felszerelése: Egyelőre keveset tudni erről a rejtélyes alakváltóról. A kezén valamiféle elektromos szerkezet található, amellyel ártalmatlaníthatja ellenfeleit, de még jókora lövéseket is kiadhat vele. Igazi képessége azonban az alakváltás: egyelőre ismeretlen módon képes lemásolni bárkit a közelében, de valószínűleg érintés szükséges a folyamathoz. A másolás tökéletes, az alany minden egyes külső sajátosságát, de még a ruházatát és hangját is hibátlanul lemásolja. Az alakváltás pár másodpercig tart, és még a lemásolt személy magasságát és súlyát is figyelembe veszi közben, ám saját magán a magasságváltoztatás már némi fájdalommal jár. Alakváltás közben pár pillanatra arctalanná válik – valószínűleg ezen idő alatt rendeződik át az arca megfelelő alakúra.
Első megjelenése: Ultimate Spider-Man #11 (2010)

Tényleg senkinek nem fog leesni, hogy az imposztor nem Peter? Vagy ha igen, ki veszi észre elsőként a cselt? May néni? Mary Jane? Gwen? Vagy egyáltalán senki? A folytatásban kiderül!

ELŐZETES

A történet persze szeptemberben sem áll meg, és a 14. számban még tovább gyűrűzik Peter és alakmásának sztorija! Ki az igazi és ki a hamisítvány? Ki fog végül győztesen kikerülni a harcból? Hogyan mászol ki ebből, Peter???

ULTIMATE SPIDER-MAN #14
Írta: Brian Michael Bendis
Ceruzarajz: David Lafuente
Borító: David Lafuente
Várható megjelenés: 2010. szeptember 15.

A Kaméleonok már annyit ártottak Peter Parkernek és Pókembernek, amennyit csak tudtak, és a világukat teljesen lerombolták. Romba döntötték mind Petert, mind Pókembert. Vajon most Peter barátai segítenek majd neki, vagy összeállnak, hogy leverjék? Brian Michael Bendis és David Lafuente beleadnak apait-anyait, és egy olyan finálét hoznak nektek, amilyenről még csak nem is álmodtatok!

Nem, nem írtam el: KaméleonOKról írnak az előzetesben. Többes számban. Igen, én sem értem…

Oldalak: 1 2 3