Tudósítás a Belgrádi Képregényfesztiválról

Vendég cikkírónk, Mustabasic Damir nemrég Belgrádban járt, és ha már ott volt, nyitott szemmel járt-kelt a helyi képregényfesztiválon. Az alábbiakban az ő beszámolója olvasható.

Szeptember utolsó hetében került megrendezésre az immáron hagyományosnak tekinthető, négy napos Belgrádi Nemzetközi Képregényfesztivál. A „szalonon” nemcsak a délszláv kiadók portékáját lehetett megvásárolni, hanem érdekes témákról is tartottak előadásokat hazai és nemzetközi meghívottak. Sajnos a rendezvény egyik díszvendége, az olasz Gipi nem tudott részt venni az eseményen, de így is színes programoknak örülhetett a résztvevő közönség.

Az első napon a különféle kategóriákban pályázók képregényeit díjazták a szervezők. A beküldött anyagban magyar pályamunkákat is találhattunk (32 országból 272 résztvevő 251 műve versengett a végső sikerért). Koska Zoltán, Tóth Lili és Zsuga Fruzsina szállt versenybe idén a fesztivál fődíjáért, amit végül a horvát Darko Macan (a 2010-es Budapesti Képregényfesztivál egyik vendége volt) és Fran Strukan párosa nyert meg. 15 év alatti alkotók is díjazva lettek számos kategóriában, rajzolók, forgatókönyvírók, innovatív ötletekkel előálló pályázók vehettek át ajándékcsomagokat a különféle képregénykiadóktól.

Számos jubileumról emlékeztek meg a szervezők: többek között Miki egér 85 évvel korábbi színrelépését, a Veseli Četvrtak kiadvány megjelenését az egykori Jugoszláviában, a Politikin Zabavnik folyóirat 65 évvel korábbi újraindulását, a jelenleg is megjelenő Vekovnici szerb képregény-sorozat 10 évvel ezt megelőző megjelenését, valamint a Lucky Luke 70 esztendővel korábbi megszületését is megünnepelték.
A Hollandiában élő szerb Dejan Nenadov munkásságát is bemutatta a fesztivál, aki egykoron nagyon aktív volt képregényes téren. Az élet hosszú időre elsodorta a kilencedik művészettől az alkotót, de azzal még végleg nem szakított – hála az égnek.

A szerb Marko Stojanović író is a díjazottak között volt, 10 éve futó Vekovnici sorozatáról mesélt az egyik előadáson, valamint képregény-történeti kutatásairól, amelyeket a leskovaci és zaječari régióban végzett (ezekről könyvek is megjelentek). A szerb kiadású Frontvonalak című sorozatról is megemlékeztek, amely az I. világháború eseményeit dolgozza fel, s a tervek szerint 2014 és 2018 között jelenik meg. Ebből az alkalomból ellátogatott a fesztiválra a francia Dobbs (Olivier Dobremel) is, aki az egyik kötet társ-írója volt, s a képregényhez való viszonyáról is mesélt. A rendezvényen debütált a Frontvonalak újabb kötete, amely a szerb System Comics és a belgrádi Francia Kulturális Intézet közös kiadása. Szintén francia vendég volt Nicolas Grivel, aki egyetemeken is kurzusokat tart, könyvügynökként jellemezte magát. A 2000-es évek elején alapított kiadót, s külföldön is eladható, megjelentethető képregényeket keres. Az előadását követő napon az előzetesen regisztrált délszláv alkotók műveit és portfólióját tekintette meg, s mondott róluk véleményt. A pulai Vjeran és Vibor Juhas testvérpár a horvátországi képregényes helyzetről, valamint nemrég megjelent képregényükről, a Mr. Joe-ról meséltek. Klubot alapítottak, ahol bárki elolvashatja képregény-gyűjteményüket, ezzel is növelni szeretnék a képregények iránt rajongók számát szűkebb régiójukban. Zoran Đukanović Hugo Prattről valamint a 70 éves Lucky Lukeról tartott érdekes előadást, Slobodan Ivkov pedig a cenzúra és a képregény viszonyáról beszélt az egykori Jugoszláviában, illetve utódállamaiban (főleg Szerbiában).

A programok ingyenesek voltak, s minden nap börzével kezdődött. Valamennyi szerb kiadó, valamint a horvát Ludens szinte teljes palettája megvásárolható volt. A Bonelli kiadványok garmadájától kezdve a nyugati és japán piac sikersorozatai szinte mind elérhetőek voltak a hazai alkotók munkássága mellett, csak a látogatók pénztárcája szabhatott határt. Az előadások délután 16-17 óra körül kezdődtek, s sokszor este 22 óráig is elhúzódtak. Ha valaki ne adj Isten kicsit elcsúszott volna az idejével, akkor sem harapták le a fejét. A közönség bátran kérdezhetett az előadóktól, akik megpróbáltak a legszakszerűbben válaszolni az észrevételekre. Minden nap egy film-vetítéssel ért véget, bemutatták az egyik legismertebb horvát alkotóról, Žarko Bekerről készített dokumentumfilmet, míg egy másik alkalommal a szlovén Špela Čadež animációs filmjeiről és munkásságából láthatott ízelítőt a közönség. Elismert nemzetközi „bábfilmesről” van szó, aki számos díj birtokosa.

A 15. belgrádi fesztiválnak helyt adó SKC-ban számos kiállítás is megtekinthető volt. Bemutatták az elmúlt 15 év valamennyi, az általuk kiírt pályázaton fődíjat nyert művét, valamint szinte az összes 2017-ben benyújtott pályázati anyag megszemlélhető volt. Összességében egy színes és érdekes fesztiválról távozhatott a látogató, a magam részéről, ha tudok, jövőre is ott leszek.

Mustabasic Damir

Képgalériák:
Gipi
Kiállítás anyaga
Magyar alkotók munkái
Dejan Nenadov
Marko Stojanović
Korábbi fődíjasok
Idei pályamunkák

A fesztivál szerb és angol nyelvű programfüzete ide kattintva tölthető le.